cv-ketel of warmtepomp

Cv-ketel of warmtepomp? Wij adviseren je graag.

Kiezen voor een cv-ketel of warmtepomp? Die vraag komen we steeds vaker tegen en dat begrijpen we. Zeker als je een nieuwbouwwoning laat bouwen of jouw cv-ketel aan vervanging toe is. Allereerst is het dan goed om te weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp. Met de Warmtepompcheck van onze collega’s bij Feenstra weet je dat binnen 1 minuut.

Doe de Warmtepompcheck

Wat is beter, een cv-ketel of warmtepomp?

Wij vinden het fijn als jij er lekker warm bijzit. Op dit moment zorgt in de meeste huishoudens een cv-ketel voor een warm huis en een warme douche. Wel zijn mensen steeds nieuwsgieriger naar duurzame alternatieven. Een cv-ketel verbruikt namelijk gas. Zoals je weet moeten we allemaal minder gas gaan gebruiken omdat dit een fossiele brandstof is die opraakt en door CO2-uitstoot bijdraagt aan de klimaatverandering. Sta je voor de keuze: cv-ketel of warmtepomp? Een warmtepomp zorgt ook voor een warm huis en warm water, maar gebruikt hiervoor minder of geen gas.

De keuze voor een warmtepomp is dus duurzamer. Wél is het zo dat een warmtepomp lang niet in alle woningen een aantrekkelijke oplossing is. Of een warmtepomp rendabel is bij jou, hangt onder meer af van:

  • Grootte woning
  • Isolatie woning
  • Type warmtepomp
  • Type verwarming/warmte-afgiftesysteem
  • Jouw energieverbruik voor verwarming en warm water
  • Buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur

Hybride systeem: cv en warmtepomp werken samen

Wist je dat als jouw huis (nog) niet geschikt is voor alleen een warmtepomp, je vaak wel een hybride warmtepompsysteem kunt nemen? Bij een hybride systeem combineren we een warmtepomp met een zuinige cv- of hr-ketel. Vooral bij bestaande woningen kan dat een mooie oplossing zijn. Je bent dan nog niet helemaal van het gas af, maar kunt al flink besparen. De duurzamere warmtepomp verwarmt dan jouw woning, maar als het echt nodig is kan de cv-ketel bijspringen. Mooie samenwerking toch?

Meer dan een energieleverancier

We willen meer zijn dan jouw energieleverancier. We verzorgen niet alleen gas en stroom, maar helpen je ook op weg naar een duurzamer leven. Wil je jouw CO2-uitstoot verlagen? Dat kan op allerlei manieren. Denk aan isolatie van je woning of het plaatsen van zonnepanelen om je eigen groene stroom op te wekken. Maar ook de installatie van een warmtepomp met zonneboiler kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Wat is duurder, een warmtepomp of cv?

Als de keuze warmtepomp of cv puur om de aanschafkosten gaat: een warmtepomp is duurder. Wél ga je met een warmtepomp waarschijnlijk besparen op je energiekosten. Jouw gasverbruik met een warmtepomp is namelijk lager ten opzichte van een cv-ketel. Je verbruikt met een warmtepomp wel meer stroom. Toch bespaar je op je energiekosten omdat de kosten voor je gasverbruik meer dalen dan de kosten voor je stroom stijgen.

Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall: 'Ja, een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel, maar de aanschaf van een warmtepomp kun je zien als een investering in het klimaat. Een warmtepomp helpt met het terugdringen van jouw CO2-uitstoot. En dat is waarvoor we het uiteindelijk doen.’ Ons advies is dan ook om bij de keuze voor cv-ketel of warmtepomp niet alleen naar prijs te kijken.

Klaar voor een warmtepomp? Check het binnen 1 minuut.

Als je jouw CO2-uitstoot wilt verlagen is de keuze warmtepomp of cv-ketel eenvoudig. Een warmtepomp is namelijk een stuk duurzamer. Toch is een warmtepomp pas écht interessant als je woning aan een aantal voorwaarden voldoet. Benieuwd of jouw woning geschikt is? Met de Warmtepompcheck van onze collega’s bij Feenstra weet je het binnen 1 minuut.

Doe de Warmtepompcheck

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij je wensen past en stel direct je energieproduct samen.

Interessant artikel?