1. Home
  2. Kennis
  3. Cv-ketel of warmtepomp: zo maak je de keuze

Cv-ketel of warmtepomp: zo maak je de keuze

In sommige gevallen sta je voor de keuze: cv-ketel of warmtepomp. Bijvoorbeeld als je een huis laat bouwen. Of als je cv-ketel aan vervanging toe is. Welke keuze ga jij maken?

Warmtepomp of cv-ketel: vergelijk de prijs

Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel. Toch kan een warmtepomp uiteindelijk goedkoper zijn: je gebruikt minder gas. Hou er wel rekening mee dat je meer stroom gebruikt met een warmtepomp. Of de totale kosten van een warmtepomp opwegen tegen je besparing op gas, hangt van je persoonlijke situatie af. Als je voor een warmtepomp kiest, ben je milieubewust bezig. Je steunt daarmee de ambitie van Vattenfall: fossielvrij leven binnen één generatie. Kijk bij de keuze tussen warmtepomp of cv-ketel dus niet alleen naar de prijs.

Ja, een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel, maar een warmtepomp kun je zien als een investering in het klimaat. Je stoot minder CO2 uit, daarvoor doen we het uiteindelijk.

Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall

Cv-ketel én warmtepomp: de hybride warmtepomp

Als je huis nog niet geschikt is voor een warmtepomp, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepompsysteem. Hierbij combineer je een warmtepomp met een zuinige cv- of hr-ketel. Je verwarmt je huis met de warmtepomp. Pas als het nodig is, gaat de cv-ketel aan. Zo leef je nog niet helemaal fossielvrij, maar zet je wel al een grote stap.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

  • De grootte van je huis
  • Hoe goed je huis is geïsoleerd
  • Het type waterpomp dat je kiest
  • Het type ventilatiesysteem in je huis
  • Hoe je je huis nu verwarmt
  • Je verbruik voor verwarming en warm water
  • De temperatuur buiten en binnen

Deel deze pagina

Meer informatie over de warmtepomp