1. Thuis
 2. Isolatie
 3. Kruipruimte-isolatie

Kruipruimte isoleren: een warmere vloer en lagere stookkosten

Heb je een koude vloer? Isoleer je kruipruimte. Een geïsoleerde vloer is vaak warmer en je hoeft dan minder te stoken. Onze partner Takkenkamp helpt je graag met het isoleren van je kruipruimte.

3 goede redenen om je kruipruimte te isoleren

 • Je hebt een warmere vloer
 • Je hoeft minder te stoken
 • Je bespaart op je energierekening

(bron: Milieu Centraal)

Onze isolatiepartner Takkenkamp geeft je eerlijk en vrijblijvend advies. Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer € 100,- korting als je je huis laat isoleren door Takkenkamp.

Vrijblijvend advies aanvragen

Kruipruimte isoleren, zo zit dat

 • Heb je een vloerluik van minimaal 40cm x 60cm? En is de kruipruimte overal meer dan 50cm hoog? Dan kun je de onderkant van de vloer isoleren. En als het nodig is ook nog de bodem van je kruipruimte.

  Is je kruipruimte niet toegankelijk of te laag maar is er wel een opening? Dan is bodemisolatie een goede oplossing.

 • De meeste vloeren worden ge├»soleerd vanaf de onderkant: vanuit de kruipruimte. Tegen de onderkant van je vloer komt een laag isolerend materiaal: isolatiefolie, isolatieplaten of purschuim.

  Het soort isolatie hangt af van de soort vloer, bij houten vloeren moet het bijvoorbeeld een dampopen (ademend) materiaal zijn en bij beton hoeft dat niet.

  Voor isolatie vanaf de onderkant moet je in de kruipruimte kunnen. Je vloerluik moet dus groot genoeg zijn voor een mens. En de kruipruimte moet hoger zijn dan 50cm.

 • Bij bodemisolatie komt er een laag isolerend materiaal op de bodem van de kruipruimte. 

  Soms is de opening naar de kruipruimte niet groot genoeg om erin te kunnen. Bodemisolatie is een goede manier om je vloer te isoleren wanneer je kruipruimte tussen 35 en 50 centimeter hoog is.

  Er zijn verschillende materialen om de bodem mee te isoleren, zoals isolatiematrassen, schelpen en piepschuimkorrels/chips.

  Meer over bodemisolatie
 • Woningen gebouwd na 1992 zijn bij de bouw meestal goed geïsoleerd. In de meeste gevallen hoeft daar dan niets aan te gebeuren. Bij oudere woningen kan bij-isoleren zinvol zijn.

  Heeft u twijfels over uw huidige isolatie? Dan is het slim om hier met een specialist over in gesprek te gaan.

  Voor advies kun je het beste een vloerisolatie-expert raadplegen. Bijvoorbeeld Takkenkamp.

  Onze partner in isolatie

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Meer over isolatie

Deel deze pagina