1. Home
 2. Isolatie
 3. Huis isoleren

Je huis isoleren levert meer op dan je denkt

Een goed geïsoleerd huis woont fijn, en je bespaart meteen op de energiekosten. Ook prettig: je verdient de kosten vaak al in een paar jaar terug én je verhoogt de waarde van je huis. We werken samen met isolatiebedrijf Takkenkamp. Ben je klant bij ons, dan krijg je daar 5% tot zelfs 15% korting, afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen. 

Pluspunten huis isoleren

 • Flinke besparing op je energieverbruik  
 • Fijner wonen 
 • Je huis wordt vaak meer waard   

 

Subsidie isoleren woning 

Een lagere energierekening is ook winst  voor het milieu. Daarom moedigt de overheid het aan als je je huis isoleert. Ben je huiseigenaar, dan is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor Verenigingen van Eigenaars is er de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).   

De subsidie om je huis te isoleren is ongeveer 30% van de kosten, wanneer je minimaal twee maatregelen neemt. En wanneer je het werk laat uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Lees alles over subsidie voor isolatie. 

Gratis advies over isolatie

De isolatie-experts van Takkenkamp beantwoorden graag je vragen en geven vrijblijvend advies of direct een offerte voor de isolatie die je kiest.   

Vrijblijvend advies

Jonge man brengt radiatorisolatie aan in zijn huis

Meegroeien of sneller gaan?

Je kunt met ons meegroeien maar je kunt ook sneller gaan door zelf stappen te zetten. De een kiest voor kleine veranderingen en zet de verwarming voortaan de hele winter een graad lager. De ander gaat voor nul op de meter en verbouwt het hele huis. En weer een ander kiest voortaan voor fossielvrije energie. Elke stap brengt een fossielvrij leven dichterbij. Daar helpen we je graag bij.

Je huis isoleren: de kosten

Wat het kost om je huis te isoleren, hangt natuurlijk helemaal af van wat je gaat doen. Hier vind je een heel globale schatting: 

Kosten en terugverdientijden spouwmuurisolatie

Voor een tussenwoning (± 35 m²) zijn de kosten van spouwmuurisolatie gemiddeld € 900 en is de besparing per jaar ongeveer € 200. De terugverdientijd is gemiddeld 4,5 jaar. 

Voor een royale 2-onder-1-kap (± 100 m²) zijn de kosten gemiddeld € 2.050 en is de besparing per jaar ongeveer € 550,-. De terugverdientijd is gemiddeld 4 jaar. 

Kosten en terugverdientijden vloerisolatie

Voor een tussenwoning (± 35 m²) betaal je tussen € 1.500 en € 1.900 voor vloerisolatie en is de besparing per jaar ongeveer € 180. De terugverdientijd is gemiddeld 9 jaar. 

Voor een royale 2-onder-1-kap (± 60 m²) betaal je tussen € 2.300 en € 2.900 en is de besparing per jaar ongeveer € 300,-. De terugverdientijd is gemiddeld 8 jaar.

Kosten en terugverdientijden dakisolatie

Door alle mogelijkheden en materialen is dakisolatie altijd maatwerk. Maar hier vind je een beeld: het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer € 6.900. Dit is gebaseerd op een dak van 70 m², inclusief afwerking. Let wel: met het isoleren van de binnenzijde van een onverwarmde zolder bespaart je gemiddeld zo’n € 430 per jaar op je gasrekening. Bij een verwarmde zolder is dit zelfs € 530 per jaar. Dakisolatie is dan ook een goede investering.

Je huis isoleren: een paar tips

Denk je aan isoleren, dan komen er vast een aantal vragen op. Wat kun je zelf, wat laat je aan een professional over? Wat als de buitenkant van je huis geschilderd is? Waar begin je als je een heel oud huis hebt? De isolatie-experts van Takkenkamp helpen je graag en vrijblijvend bij deze en andere vragen.

Sowieso is het altijd handig een paar zaken van tevoren uit te zoeken. Bijvoorbeeld:

 • Check of je in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie
 • Controleer of je huis al isolatie heeft. Je kunt meestal niet zomaar extra isolatie aanbrengen. Al geisoleerde spouwen herken je aan het renovatierooster voor het ventileren (vaak zwart en vlak boven de grond zichtbaar). En aan de kleine opgevulde boorgaten in de voegen. Vloerisolatie: steek je hoofd door het kruipluik en kijk wat je ziet aan de onderkant van de vloer. Isolatie kan met luchtzakken (aluminium), PUR (groengelig schuim of wit tempex (piepschuim).
 • Check je huis op gebreken. Isolatiemateriaal dat bijvoorbeeld vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
 • Gebruik goed materiaal met een hoge isolatiewaarde.
 • Zorg voor een goede, passende ventilatie. Vooral oudere woningen hebben door de kieren een natuurlijke vorm van ventilatie. Isolatie kan de vochthuishouding veranderen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Een oud huis isoleren

Ben je de gelukkige bezitter van een knusse jaren-30-woning, maar tegelijk een hoge energierekening? Een van de beste manieren om oude woning te isoleren, is spouwmuurisolatie. Dit geldt voor woningen met bouwjaar 1920 – 1975. Deze woningen zijn niet goed geïsoleerd, maar hebben vaak wel een spouwmuur die opgevuld kan worden. Woningen met een bouwjaar van vóór 1920 zijn niet geïsoleerd tijdens de bouw. Daarnaast hebben deze woningen meestal geen spouwmuur. In dat geval zijn er andere opties om het huis te isoleren: de binnen- of de buitenmuur isoleren. Dit is wat duurder dan spouwmuurisolatie, maar zorgt ervoor dat er geen warmte verdwijnt door de muren van de woning. Zoek hiervoor contact met een aannemer.  

Isoleer je dak 

Ook het isoleren van je dak is een goede investering. Veel warmte verdwijnt namelijk via het dak.  Bij de meeste daken is isolatie eenvoudig door te voeren, ook bij oudere woningen. Maar het dak van een oud huis isoleren kan lastig zijn, als er geen onderdak is. Een onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie en beschermt de woning tegen vocht van buitenaf. Dakisolatie aanbrengen zonder een onderdak kan wel, maar is niet de beste optie. De meeste isolatiebedrijven doen dit dan ook niet.  

Isoleer je vloer 

Je vloer isoleren scheelt ook een hoop op de energierekening. Maar oudere huizen hebben vaak geen of een te lage kruipruimte. Bij een lage kruipruimte is bodemisolatie nog een mogelijkheid. Is er geen kruipruimte, dan is het vaak nog mogelijk de vloer via de bovenzijde te isoleren. Dit kan met een isolerende ondervloer. 

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check