EndemolShine koelt de kantoren en studio’s met water uit de Ouderkerkerplas

Al bijna 10 jaar koelt EndemolShine de kantoren en studio’s met steenkoud water uit de Ouderkerkerplas. Sjaak Vreeburg, manager Resources & facilities van EndemolShine vertelt hoe goed de energiehuishouding van dit bekende productiehuis bevalt.

Duurzaam ondernemen toont leiderschap

Betrouwbaar, korte lijnen en goede temperatuur

Vreeburg neemt ons mee naar de tijd van de verhuizing van Aalsmeer naar Amsterdam. Hij vertelt dat ze overwogen om de koeling zelf te doen, met koelmachines op het dak en een airco. Gelukkig heeft hij van de uiteindelijke keuze voor stadswarmte in combinatie met natuurlijke koeling uit de Ouderkerkerplas geen minuut spijt.

Waarom geen spijt? "Omdat het betrouwbaar is, de uitval zeer beperkt en de lijnen met Vattenfall kort. Contact over werkzaamheden en onderhoud verloopt soepel. En het regent altijd complimenten van medewerkers en bezoekers die het zo’n heerlijk koel gebouw vinden. Zeker de afgelopen hete zomer.”

EndemolShine Nederland

Endemol is een Nederlands televisieproductiebedrijf, opgericht in 1994. In 2015 is Endemol Holding B.V. opgegaan in de Endemol Shine Group.

De meeste programma's voor de Nederlandse markt worden opgenomen in het gebouw MediArena in Amsterdam. In Studio 1 wordt afwisselend groot amusement als Miljoenenjacht en All You Need Is Love opgenomen. In hetzelfde pand zit sinds 2010 ook het Nederlandse hoofdkantoor. EndemolShine heeft in 22 landen eigen vestigingen en zo’n 120 productiemaatschappijen maken deel uit van de Group.

Belang van duurzaamheid nu veel groter

"Er is een groot verschil met toen we begonnen met stadswarmte en -koude. Het belang van duurzaamheid in bedrijfsvoering is nu veel groter. Vroeger werd er ook wel iets geroepen over een lagere CO2-uitstoot, maar dat zei ons eigenlijk niet zo veel. Dat is totaal omgeslagen. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt straalt nu juist leiderschap uit. We hebben in de loop der jaren een duidelijke milieuvisie ontwikkeld."

Sjaak Vreeburg, manager Resources & Facilities

Sjaak Vreeburg

Uit de energie-audit blijkt ook weer dat de keuze voor stadswarmte en koeling een goede is geweest. Het gebouw heeft mede hierdoor een energielabel A. 

Sjaak Vreeburg, Manager Resources & facilities van EndemolShine

Succesvolle audit volgens de EED

Ook grootaandeelhouders willen weten hoe het bedrijf het doet op het gebeid van energie. EndemolShine gebruikt de audit van de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) om een overzicht te geven van alle energiestromen en het energieverbruik binnen de onderneming. Ook geeft de audit inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan. Als je ziet dat je een investering in vijf jaar terugverdient - zoals met het koelen van de computerruimte met vrije koeling - dan weet je dat je dat moet doen. Daarom ziet Vreeburg de toekomstige audits met vertrouwen tegemoet.

Kritisch en tevreden

De core business van EndemolShine is het maken van televisieprogramma’s in de vele studio’s die het gebouw herbergt. Elke opname zorgt voor een enorme piekbelasting. Neem bijvoorbeeld het maken van Miljoenenjacht met een groot decor. Als alle studiolampen branden, dan stijgt het energiegebruik enorm. En met 1000 mensen in de studio moet je ook zorgen dat de luchtcirculatie goed is, zodat de mensen niet óf in een sauna zitten óf juist op de bovenste rij te veel afkoelen.

Het bedrijf is echt afhankelijk van een goede koeling en temperatuur­beheersing. De combinatie klopt nu gewoon. Dus concludeert Sjaak Vreeburg: “We zijn een kritische, maar ook een tevreden klant. “

Kerncijfers MediArena

  • 20.000 m2 kantoorruimte

  • 12.000 m2 voor 6 Tv-studio’s

  • De grote entertainment studio-1 is een van de modernste en grootste studio’s van Europa. Eén tegen 100 en Miljoenenjacht worden onder meer hier opgenomen.

  • Bij de opname van Miljoenenjacht biedt de studio plaats aan 1.000 man publiek en werken er ca 75 technicien andere medewerkers achter de schermen.

Meer weten over stadsverwarming?

Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Bel ons op 088 363 79 73.

kantoor EndemolShine

Meer voorbeelden uit de praktijk