Verzekeraar Achmea kiest voor energieneutrale kantoorpanden

Energieneutrale kantoorpanden, het is een van de doelen die Achmea zich gesteld heeft voor de toekomst. "Een pittige uitdaging waar de organisatie zich graag in vastbijt. Als grootste verzekeraar van ons land heeft Achmea een maatschappelijke rol", aldus Bart-Jan Lijnkamp, directielid Centrale Dienstverlening Achmea.

Energieneutraal: een pittige uitdaging

Investeren in duurzaamheid

Achmea krijgt jaarlijks steeds meer schademeldingen als gevolg van klimaatschade. Investeren in duurzaamheid ziet Achmea dan ook als maatschappelijke taak en een manier om klimaatschade te voorkomen. Zo is Achmea bijvoorbeeld deelnemer van de meerjarenafspraak met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel van deze meerjarenafspraak is om met elkaar 30% energie-efficiency te realiseren in de periode van 2008 tot 2020. Achmea heeft inmiddels al 40% energie-efficiency gerealiseerd.

Samen met een kopgroep van grote Nederlandse bedrijven zette de verzekeraar ook een handtekening onder een intentieverklaring om het woon-werkverkeer en de zakelijke kilometers te vergroenen.

Van elektrisch rijden tot zonnepanelen

Achmea is al een flink eind op weg om energieneutraal te worden. De verzekeraar maakt op verschillende locaties gebruik van warmte en koude opslag. Met een duurzame leaseregeling en door het aanleggen van in totaal 36 oplaadpunten op de Achmea locaties wordt ook het gebruik van elektrische auto’s gestimuleerd. Als gevolg hiervan en een goede fietsregeling voor medewerkers is de CO2-uitstoot van het lease- en woon-werkverkeer met maar liefst 45% verminderd ten opzichte van de uitstoot in 2016. Daarnaast is het bedrijf actief bezig met het besparen van energie.

"Mijn credo is: de groenste energie is de energie die je niet verbruikt"

achmea.jpg

Aldus Theo Peters, Manager Duurzaam beheer & onderhoud en energiemanagement. "Ook gebruiken wij groene stroom en gas met CO2-compensatie. En binnenkort komen er op de vestiging in Apeldoorn bovendien 600 zonnepanelen, waarmee in een deel van de totale energiebehoefte van deze locatie wordt voorzien."

Achmea is een Energiekenner

Achmea is een belangrijke financiële dienstverlener op de Nederlandse markt. Als moederbedrijf van onder meer Centraal Beheer, Zilveren Kruis en Interpolis verzekeren zij ongeveer 10 miljoen Nederlanders voor zorg, schade en inkomen.

Energie in cijfers

Gasverbruik: 1,7 mln m3
Elektriciteitsverbruik: 30,9 miljoen kWh

Achmea's duurzaamheidsadviezen

Bart-Jan Lijnkamp en Theo Peters aan het woord

Energiekenners Bart-Jan Lijnkamp (Directielid Centrale Dienstverlening) en Theo Peters (Manager Duurzaam beheer & onderhoud en Energiemanagement) van Achmea delen graag hun kennis en ervaring door vijf duurzaamheidsadviezen te geven.

1. De groenste energie is de energie die je niet verbruikt

Met behulp van slimme meters en een handige app ziet Achmea het exacte verbruik per locatie. Wanneer het verbruik in een bepaalde periode hoger is dan normaal wordt er direct ingegrepen. Ook is het directe effect te zien van de energiebesparende maatregelen die getroffen worden. Zo gaat de verlichting alleen aan als er beweging is gesignaleerd en zijn de meet- en regelinstallaties nu beter afgesteld, zodat er minder energieverbruik is tijdens bijvoorbeeld zon- en feestdagen.

2. Duurzaamheid vraagt om een cultuuromslag 

Het gaat om bewustwording en het voorkomen dat je te veel energie verbruikt. Daarbij is het ook heel belangrijk om al je medewerkers hierin mee te nemen en te inspireren om ook hen bewust te laten zijn van de energie die ze gebruiken. Door het creëren van een cultuuromslag kun je echt stappen zetten in verduurzaming, zowel binnen als buiten uw organisatie.

3. Betrek alle stakeholders

Bundel je krachten en bespreek je plannen en innovaties op het gebied van duurzaamheid met alle stakeholders, van je energieleverancier tot je medewerkers.

4. Het facilitair bedrijf heeft een sleutelpositie 

Als het facilitair bedrijf zorgt voor een duurzame omgeving, dan inspireert dit de medewerkers die zich vervolgens ook zullen inzetten voor duurzame maatregelen.

5. Anticipeer snel op technologische ontwikkelingen 

Wachten op wat andere bedrijven doen of wachten op de overheid heeft geen zin. Onderneem actie. Experimenteer samen met partners, zoals wij actief doen met Vattenfall. Misschien kom je tot de ontdekking dat je weer moet stoppen met een vernieuwing om er vervolgens iets beters voor in de plaats te krijgen. Maar zet stappen, want niets doen is geen optie.

 


Persoonlijk advies over het verduurzamen van uw vastgoed?

De energie-experts van de Markt Expertise Desk bespreken graag met u welke maatregelen u kunt nemen. Bel ons op 020 892 01 80. We zijn er op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur.


"Als grootste verzekeraar van ons land heeft Achmea een maatschappelijke rol"

Bart-Jan Lijnkamp (Directielid Centrale Dienstverlening), Achmea

Verduurzamen van vastgoed: slim naar energielabel C

In onze whitepaper 'Verduurzamen van vastgoed: slim naar energielabel C' laten we u zien welke relatief eenvoudige maatregelen u als vastgoedbeheerder kunt nemen om op korte termijn te voldoen aan de energielabel C-verplichting.

Download de whitepaper

Meer voorbeelden uit de praktijk

  • Woningcorporatie Domijn wil in 2050 CO₂-neutraal zijn

    Lees verder
  • Vb&t vve diensten bespaart kosten door slimme energie-inkoop

    Lees verder
  • Aardappelgroothandel Vanka investeert in een energieneutrale toekomst

    Lees verder