Ammerlaan 4Polders groeit in hectares en duurzaamheid

In november breidt Ammerlaan 4Polders uit met een zevende locatie. Ammerlaan maakt gebruik van verschillende duurzame warmtebronnen zoals een warmtekrachtkoppeling (WKK) en aardwarmte. Op een schuurdak doen 750 zonnepanelen hun werk.    

De ambities van Ammerlaan 4Polders

Meer en meer slim verbruik

Ammerlaan 4Polders is een echt familiebedrijf met kassen in De Lier, Maasland en Vierpolders. Sinds zeven jaar runt John Ammerlaan het zoetpuntpaprikabedrijf met zijn twee zonen Nick en Kevin. Voor de 35 hectare aan kassen kopen ze aardgas en elektriciteit in via ons online HandelsPlatform. Meer en meer nemen ze daarbij duurzaamheids­maatregelen, zoals restwarmte en zonnepanelen. Ook maken zij gebruik van een warmtekrachtkoppeling.

“Via het HandelsPlatform kopen we tegen goede tarieven gas in en houden we in de gaten wanneer de WKK een gunstige positie heeft”, vertelt John. “We kunnen al precies zien wat de elektriciteitsprijzen zijn voor het voorjaar.” 

John Ammerlaan

Nieuwbouw als vliegwiel

Zes jaar geleden heeft de kweker bij de bouw van een nieuwe kas in het verduurzamen flinke stappen gezet. John: “Als je nieuwbouw pleegt, is dat een goed moment om daarover na te denken.” De kas kreeg dubbel glas en maakt gebruik van duurzame aardwarmte door aansluiting op de aardwarmteput van Vierpolders. Dat had al snel een vliegwieleffect, vertelt John. “Op andere locaties zijn we overgegaan op warmtekrachtkoppeling en in de schuren hebben we ledverlichting laten aanleggen. Ook besparen we energie door gebruik van dubbele energieschermen en winnen we met een warmtepomp extra warmte terug uit restwarmte.”

Investeren in duurzaamheid zorgt voor tevreden klanten

De investering in duurzame energie levert veel op, vindt John. “Het is belangrijk om vooruit te kijken. Niet alleen voor jezelf is het prettig om aan de eisen van de toekomst te voldoen, het zorgt ook voor tevreden klanten en meer mogelijkheden bij financiers. De kosten gaan voor de baten uit, maar op lange termijn verdien je een mooi rendement.”

Goed rendement uit zonnepanelen

Wat zeker veel rendement oplevert, zijn zonnepanelen, meent John. Komend jaar wil hij een tweede  schuurdak ermee vol leggen. Voor de financiering kan hij een aantrekkelijke lening afsluiten bij de bank. En voor de levering klopt hij net als de eerste keer aan bij Vattenfall. “We hebben bij Vattenfall een vaste accountmanager, wat een hoop voordelen biedt. De korte lijnen zijn prettig en afspraak is afspraak.” Hij hoopt dat zonne-energie ook bij andere bedrijven zijn vlucht neemt. “Zonnepanelen zijn voor iedereen aantrekkelijk. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en je kunt eenvoudig uitrekenen hoe snel je ze terugverdient.”

Milieucertificaat

Deze en andere duurzaamheidsmaatregelen van het bedrijf bleven niet ongezien. Het leverde Ammerlaan 4Polders het milieucertificaat On the way to PlanetProof op; een keurmerk voor voedings- en sierteeltproducten, waar circa één op de vijf bedrijven uit deze sectoren voor gecertificeerd is. De grote meerderheid draagt het keurmerk dus nog niet. John moedigt hen aan ook deel te nemen. “Duurzaamheid heeft de toekomst. Bij de eerste certificering komt best veel kijken, maar daarna loopt alles snel op rolletjes.”

De kweker maakt alweer nieuwe plannen. Zo ziet hij zeker ook toekomst in elektrisch transport. “Het mooie van de zonne-energie is dat we dan ook daarvoor zelf de benodigde stroom kunnen opwekken.”

Logo Ammerlaan 4Polders

Kerncijfers Ammerlaan 4Polders

 • Exploitatie van 35 hectare aan kassen
 • 4 WKK-installaties met een totaalvermogen van 10 MW
 • Gasverbruik: 7,75 miljoen kuub

Zelf kosten besparen door energie te verhandelen?

Met ons HandelsPlatform krijgt u automatisch toegang tot de actuele marktprijzen en ontvangt u heldere rapportages. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek over de mogelijkheden voor uw tuinbouwbedrijf.

Vattenfall biedt ons goede energietarieven en helpt ons uitstekend bij onze duurzaamheidsambities.

 

John Ammerlaan, mede-eigenaar Ammerlaan 4Polders

Meer voorbeelden uit de praktijk

 • Maarel Orchids bespaart door slimme in- en verkoop van energie

  Lees verder
 • Tuinder Greenbrothers beheerst de energiekosten optimaal

  Lees verder
 • Verschillende vormen van duurzaamheid bij Reefresh Kwekerijen

  Lees verder

Samen werken aan een fossielvrije sector

Het Agri-team staat voor u klaar!

Door slim met uw energie om te gaan kunt u niet alleen besparen op uw energiekosten, maar ook uw CO₂-uitstoot verminderen. Onze experts gaan hierover graag met u in gesprek.

Het Agri-team staat voor u klaar

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering