1. Grootzakelijk
  2. Energie besparen
  3. Bespaartip capaciteitstarief

Bespaartip: controleer het capaciteitstarief van uw aansluiting

Wanneer uw aansluiting een hogere capaciteit heeft dan nodig is, betaalt u voor capaciteit die u niet gebruikt. Hierdoor kan het lonen om uit te zoeken of u wel de juiste aansluiting heeft. Te veel betalen is zonde, dus dat lossen we graag voor u op.

Bespaartips

1. Zoek zelf uit of u de juiste aansluiting heeft

Voor uw grootverbruikaansluiting betaalt u een tarief voor het transport en de levering van elektriciteit en gas. Dit bedrag heet ook wel het capaciteitstarief. Dit tarief maakt onderdeel uit van het transporttarief dat uw netbeheerder rekent. De hoogte ervan is afhankelijk van de zwaarte van de aansluiting. Want hoe meer vermogen uw aansluiting heeft, hoe hoger het capaciteitstarief dat u betaalt.

2. De juiste gasaansluiting voor uw bedrijf

Op uw gasmeter staat met een code aangegeven voor welke maximale capaciteit deze geschikt is. Een aansluiting voor grootverbruik gas start bij een zogenoemde G40-aansluiting. Deze heeft een capaciteit van 40 tot 65 m3 per uur.

Type gasaansluiting Capaciteit (m3 gas per uur)
G40 40 tot 65 m3
G65 65 tot 100 m3
G100 100 tot 160 m3
G160  160 tot 250 m3

De kans bestaat dat u een gasaansluiting met een te hoge capaciteit heeft, waardoor u teveel betaalt voor uw gasmeter. Als u uw grootverbruikaansluiting omzet naar een meter met een lagere capaciteit, betaalt u een lager capaciteitstarief en kunt u jaarlijks honderden tot duizenden euro’s besparen.

Zakelijk advies over energiebesparen?

Wilt u direct persoonlijk advies over uw bedrijf? Bel dan 020 892 00 75 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Of maak een afspraak met één van onze energie-experts.

Maak vrijblijvend een afspraak

3. Wat is uw piekbelasting?

Om vast te stellen welke gasaansluiting uw bedrijf nodig heeft, is het niet alleen belangrijk om te weten hoeveel gas u gemiddeld verbruikt, maar ook wat uw piekbelasting is. De piekbelasting is het maximum dat uw bedrijf per uur aan gas verbruikt. Misschien verbruikt u gemiddeld maar 50 m3 gas per uur, maar op piekmomenten 75 m3 gas per uur. Uw bedrijf heeft dan toch een gasaansluiting met een hogere capaciteit nodig.

4. Controleer uw gasverbruik regelmatig

Als de grootverbruikaansluiting die u heeft op dit moment ook de juiste keuze voor uw bedrijf is, hoeft u nu niets te veranderen. Maar uw bedrijf is continu in beweging. Misschien verplaatst u na verloop van tijd sommige energie verbruikende activiteiten naar een andere locatie. Of besteedt u in de toekomst bepaalde werkzaamheden uit. Ga daarom regelmatig na of de capaciteit van uw aansluiting omlaag kan. Bij ontvangst van uw jaarrekening is een handig moment.

Start vandaag nog met energie besparen!

Bent u al milieuwet proof? Doe de wetchecker van de Rijksoverheid! U ziet dan direct welke plichten u heeft. En u kunt meteen alle erkende energiebesparende maatregelen voor uw bedrijfstak downloaden.

Doe de wetchecker energiebesparing

Wellicht ook voor u van toepassing

Samen werken aan een duurzame toekomst

Wij staan voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzaam ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering