1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Energie besparen tijdens je vakantie

Thuis energie besparen tijdens je vakantie

Ga je met vakantie, dan kun je met een paar simpele tips energie besparen. Loop een rondje door je huis en kijk wat er allemaal uit kan. Besparen is zo gemakkelijk gedaan.

1. Zet de koelkast uit tijdens je vakantie

Ga je lekker lang op vakantie? Zet dan je koelkast en vriezer helemaal uit door de stroom uit te schakelen. Dat doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of je gebruikt een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Dan schakel je de stroom in een keer uit. Laat wel de deur openstaan om geurtjes en schimmel te voorkomen.

2. Zet je kokend waterkraan uit

Inmiddels is de kokend waterkraan niet meer weg te denken uit de keuken. Het water wordt continue op 100 graden gehouden. Dat is niet nodig wanneer je op vakantie gaat. Ga je langer dan een week van huis? Dan is het verstandig om het systeem uit te zetten.

Kom je weer terug van je vakantie, laat de kraan en het water doorstromen om het systeem te ontluchten

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Je krijgt een berichtje in de Energie-app als je verbruik de afgelopen maand hoger was dan in dezelfde maand het jaar daarvoor. We geven je daarbij slimme bespaartips. Zo kan je meteen actie ondernemen. 

Zo houd je grip

3. Plaats een timer op je lampen

Trek je liever niet de stekker uit je lampen omdat je inbrekers op afstand wilt houden? Dat is heel begrijpelijk. Maar het is wel zonde om ze dag en nacht te laten branden. Sluit je verlichting daarom aan op een timer of ze bedien je lampen met een smart home app vanaf je vakantieadres.

4. Zet de verwarming in vakantiestand

De kans is groot dat je verwarming in de zomermaanden sowieso op een lagere temperatuur staat. Heeft je thermostaat een vakantiemodus? Zet deze dan aan. Zo voorkom je onnodig energieverbruik tijdens frisse zomernachten.

Tip van onze energie-adviseur: Controleer altijd de instellingen van de vakantiemodus. Soms zijn de instellingen te ruim waardoor er onnodig verbruik is tijdens je afwezigheid. 

Meer vakantietips

Met deze tips bespaar je geen energie maar ze zijn wel handig. Doe er je voordeel mee.

  1. Trek je liever niet de stekker uit je lampen omdat je inbrekers op afstand wilt houden? Dat is heel begrijpelijk. Maar het is wel zonde om ze dag en nacht te laten branden. Sluit je verlichting daarom aan op een timer of bedien je lampen met een smart home app vanaf je vakantieadres.

  2. Zet een pan op het aanrecht en laat zichtbaar wat rommel achter. Vraag de buren of zij af en toe de gordijnen open en dichtdoen. Zo wek je de indruk dat je thuis bent.

  3. Heb je een laadpaal, zet deze dan uit. Dit doe je door de aparte groep in je meterkast uit te schakelen. Zo voorkom je dat er tijdens je vakantie gebruik gemaakt wordt van je laadpaal. Sommige type laadpalen zijn namelijk niet beveiligd. Vergeet niet om je laadpaal weer in te schakelen als je terug bent van vakantie. De meeste laadpalen hebben een opstarttijd.

  4. Terug van vakantie? Dan is het verstandig om het koude en warme water een minuut lang te laten stromen. Het gaat dan met name om kranen waarvan je het water kunt binnenkrijgen door damp. Laat het water rustig stromen en voorkom dat je daarbij het water vernevelt.

Nog meer energie besparen