Legionella: na vakantie leidingen doorspoelen

Dat we na de vakantie extra moeten opletten met water en legionella, weet je waarschijnlijk wel. Wist je ook dat het vooral om waternevel gaat? Laat daarom na de vakantie de kranen even doorlopen. En zorg vooral dat je de waterdamp van douche en tuinslang vermijdt.

Let op met nevel

De legionellabacterie voelt zich thuis in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in heel kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kun je de bacterie inademen en besmet raken.

Terug van vakantie?

Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Dan is het verstandig om het koude en warme water een minuut lang te laten stromen. Het gaat dan met name om kranen waarvan je het water kunt binnenkrijgen door damp. Laat het water rustig stromen en voorkom dat je daarbij het water vernevelt.

Tuinslang en douche

Het achterblijvende water in een tuinslang kan flink opwarmen. Daardoor kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Op zich niet erg voor je plantjes maar wel als jij de nevel inademt. Spoel daarom eerst een tuinslang met een harde straal door zodat er geen waterdamp vrijkomt. Let ook op als de tuinslang wordt gebruikt door kinderen om mee te spelen, zoals bij het vullen van een zwembadje.

Voor de douche geldt hetzelfde na de vakantie. Vermijd de waterdamp. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkom je dat je de waterdamp inademt.

Ook interessant