1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Besparen in de badkamer

7 x energie besparen in de badkamer

Korter douchen, een waterbesparende douchekop gebruiken, met infrarood verwarmen of met led verlichten. Je kunt van alles doen om energie te besparen in de badkamer. Sommige stappen zijn zó simpel dat je er vandaag mee kunt beginnen.

Tip 1: Time je douche

Je kunt er direct mee beginnen: minder lang douchen. Met een minuut korter douchen bespaar je met een besparende douchekop maximaal 7,2 liter water (bron: Milieu Centraal). Slim dus om die kraan eerder dicht te draaien en zo energie te besparen. Een douchetimer helpt je hierbij.

Starten met korter douchen

Tip 2: Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je niet alleen water. Je bespaart ook energie. Het zit zo: er stroomt minder liter water per minuut door zo'n zuinige douchekop. En al die liters die je nu níet gebruikt, hoeven ook niet opgewarmd te worden.

Besparen met zuinige douchekop

Tip 3: Energie bespaarproducten

Energiezuiniger douchen? Dat kan met een zuinige douchekop of met een douchetimer. Maar er zijn ook nog andere manieren om in de badkamer te besparen. En het mooie is, je kunt er direct mee starten. Wat kun je allemaal doen?

Energiezuiniger douchen

Tip 4: Verwarm met infraroodpanelen

Elektrisch verwarmen wordt steeds populairder. Bijvoorbeeld infraroodverwarming. Onze experts adviseren verwarming met infrarood in de meeste gevallen niet als hoofdverwarming voor je huis. Maar als bijverwarming kan infrarood een goede oplossing zijn. Ook in de badkamer.

Met infrarood verwarmen

Tip 5: Verlaag de watertemperatuur van je cv-ketel

De meeste huishoudens in Nederland hebben een HR-ketel. Heb je ook zo’n ketel in huis? Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden. Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. Dat scheelt ook in de badkamer. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur.

  • Let op: zet de minimale temperatuur voor tapwater nooit lager dan 60 graden, om een besmetting met legionella te voorkomen!

Lees meer over het verlagen van de watertemperatuur van je cv-ketel

Tip 6: Vervang je lampen door led

Heb je nog halogeen- of gloeilampen in de badkamer? Vervang deze door ledlampen. Want je verbruikt bij ledlampen veel minder stroom: het scheelt wel 85% tot 90% wanneer je halogeen- en gloeilampen door led vervangt (bron: Milieu Centraal). In Vattenfall Exclusief heb je een ruime keuze aan ledlampen

Ook met slimme verlichting kun je mogelijk in de badkamer besparen. 

Meer over slimme verlichting

Tip 7: Bespaar ook met kleine stappen in de badkamer

Wil je meteen vandaag beginnen met besparen in de badkamer? We hebben nog 5 snelle, gemakkelijke tips waar je direct mee kunt starten:

  1. Zet de kraan uit als je je haren wast.
  2. Douch wat minder vaak. Als je je af en toe aan de wastafel wast, scheelt dat direct.
  3. Laad je elektrische tandenborstel pas op als deze leeg is. En trek de stekker van de oplader uit het stopcontact als je hem niet gebruikt.
  4. Heb je zo’n kraan die je naar warm en koud draait? Draai deze na gebruik altijd naar ‘koud’. Zo voorkom je dat je elke keer even de kraan op warm aanzet en daarmee de cv-ketel aangaat. Dat scheelt weer.
  5. In bad? Douchen is meestal zuiniger. Bij een gemiddelde douchebeurt van 7,4 minuten met een gewone douchekop bespaar je bijna de helft aan water ten opzichte van het nemen van een bad (bron: Milieu Centraal).

Waterbespaarbox in Exclusief

Ben je klant bij ons en wil je starten met water besparen? Bestel dan de waterbespaarbox via Exclusief. Met je gespaarde punten. In deze box zitten drie waterbesparende producten van Ecosavers. Da’s handig!

Waterbespaarbox

Meer voordeel met Exclusief

Exclusief biedt mooie cadeaus, duurzame producten en leuke uitjes. Als klant profiteer je direct van ons inkoopvoordeel. En met je Exclusief-punten spaar je automatisch voor nog meer voordeel of gratis producten. Hoe langer je klant bent, hoe meer punten je maandelijks spaart.

Meld je aan