1. Thuis
  2. Elektrische auto
  3. Welke elektrische auto moet ik kiezen?

Welke elektrische auto moet ik kopen?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Omdat de voordelen van elektrische auto’s steeds groter worden en de nadelen steeds kleiner. Logisch dus, dat het aanbod elektrische auto’s al groot is en de komende jaren nog veel groter wordt. Welke elektrische auto moet je kiezen? En welke kopen?

Waarop letten bij het kiezen van een elektrische auto

Wat belangrijk is, verschilt van persoon tot persoon. Bepaal dus voor jezelf wat jij de belangrijkste punten vindt. Zoek aan de hand van die punten een elektrische auto die het beste bij je past. Let bijvoorbeeld op:

  • Het verbruik
  • De prijs
  • De actieradius
  • De kwaliteit van de accu
  • De grootte en het comfort
  • De uitstoot van de productie
  • Het uiterlijk

Hoe belangrijk is de actieradius?

Een paar jaar geleden was de actieradius van een elektrische auto, ook wel rijbereik genoemd, voor veel mensen het belangrijkste punt. Sterker nog, de actieradius was toen voor velen een reden om nog géén elektrische auto te kopen. Mensen waren bang om met een lege accu langs de kant van de weg te komen staan. En daarom kozen ze niet voor elektrisch rijden.

Inmiddels rijden elektrische auto’s met gemak honderden kilometers op een volle accu en staan er in Nederland tienduizenden laadpalen. Geen reden meer dus voor laadstress. Behalve als je van plan bent met de auto op vakantie te gaan naar landen waar veel minder laadpalen staan.

Grote verschillen in actieradius

De actieradius is dus nog steeds belangrijk, maar nu hebben de meeste elektrische auto’s een accu die groot genoeg is om je er geen zorgen over te maken. Wel kunnen de verschillen nog steeds groot zijn. Een Honda e heeft bijvoorbeeld een actieradius van 170 kilometer. Waar een Tesla Model 3 Long Range Dual Motor wel 485 kilometer kan rijden zonder op te laden.

De vraag is eigenlijk: hoe erg vind je het om wat vaker op te moeten laden? Zet je je auto ‘s nachts gewoon aan je eigen laadpaal en rij je overdag naar de supermarkt? Of ga je heen en weer naar je werk aan de andere kant van de stad? Dan is een lage actieradius geen probleem. Wil je ermee naar de andere kant van het land, het buitenland of heb je een hekel aan een kwartiertje wachten tijdens een lange rit? Ga dan voor een grotere actieradius.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Over de aanschafprijs

Elektrische auto's zijn nu nog duurder in aanschaf dan auto's op benzine of diesel. Dit gaat in de komende jaren veranderen. Maar kijk ook naar het gebruik en onderhoud. Want als je dat doet, zie je dat een elektrische auto in totaal al goedkoper is. Kijk daarbij ook naar de subsidie en belastingregels. Zo kan je een betere vergelijking maken met brandstofauto’s en weet je ook beter wat je uiteindelijk betaalt voor je elektrische auto. 

Zakelijk of privé leasen

Als je de aanschafprijs te duur vindt is leasen ook een optie. Private lease is ook steeds populairder. Je kan dan voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden, zonder die in één keer te betalen. En zonder dat je een eigen bedrijf hebt.

Een ander voordeel van leasen is dat je vaak een alles-in-een-contract afsluit. Met andere woorden: onderhoud zit in je contract. En aan het einde van je contract kun je je auto omruilen voor een nieuwer model.

Elektrische auto’s van nu en straks

Hieronder hebben we een aantal aantrekkelijke elektrische auto’s op een rij gezet, met de prijs en actieradius ernaast.

Merk & type Vanafprijs Actieradius
Dacia Spring Electric € 20.850,- 155 km
Renault Twingo Electric € 23.020,- 130 km
Kia Niro EV € 41.795,- 380 km
Peugeot e-208 € 31.050,- 285 km
Tesla Model 3 € 52.995,- 380 km
Volkswagen ID.3 Pro Performance € 43.990,- 350 km
Hyundai Kona Electric 39 kWh € 35.495,- 250 km

 

Ben je benieuwd welke elektrische auto's er allemaal te koop zijn? Check dan de handige website EV-database.org.

Bekijk ook deze onderwerpen