Welke elektrische auto mag trekken?

Op vakantie met een aanhangwagen of caravan, voor veel Nederlanders is dat een jaarlijkse aangelegenheid. Maar wil je elektrisch rijden, dan moet je wel even opletten: lang niet alle elektrische auto’s hebben een trekhaak - en mogen ook niet trekken. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina.

Maximaal trekgewicht

Door de zware accu zijn elektrische auto’s over het algemeen een stuk zwaarder dan auto’s op benzine of diesel. Bovendien remmen elektrische auto’s ‘regeneratief’, ofwel: ze stoppen de energie die vrijkomt bij het remmen terug in de accu. Die manier van remmen is niet geschikt voor het trekken van veel gewicht.

Fabrikanten vinden trekken niet belangrijk

Het kán wel. Toch kiezen veel autofabrikanten ervoor om hun elektrische auto’s niet te voorzien van een trekhaak. Simpelweg omdat het geen belangrijke overweging is bij het ontwerpen: veel elektrische auto’s worden ontworpen voor in de stad en niet om zware gewichten van A naar B te trekken. Ook is het al een uitdaging om een elektrische auto zo te ontwerpen dat het de zware accu met genoeg gemak kan voortrijden. Met een trekhaak komt daar nog een hoop gewicht bij, waardoor autofabrikanten dat liever uit de weg gaan.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Elektrische auto’s die wel aanhangers mogen trekken

Natuurlijk bestaat er wel vraag naar elektrische auto’s met een trekhaak. Zeker nu steeds meer mensen elektrisch willen rijden én met hun elektrische auto op vakantie willen. Daarom worden er steeds meer elektrische auto’s gemaakt mét trekhaak.

Hieronder zie je een overzicht met een aantal elektrische auto’s die mogen trekken, met daarachter het maximale gewicht van een aanhangwagen.

Merk/type Max. gewicht
Tesla Model X Dual Motor 2.300 kilo
Kia EV6 GT 1.800 kilo
Hyundai IONIQ 5 1.600 kilo
Tesla Model Y Performance 1.600 kilo
BYD Tang 1.500 kilo
Polestar 2 Long Range Dual Motor 1.500 kilo
Skoda Enyaq IV 60 1.000 kilo
Toyota bZ4X FWD 750 kilo
  
Wil je het maximale trekgewicht van andere elektrische auto's weten? Bekijk dan het overzicht in de EV Database.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Lees meer over elektrische auto's