1. Thuis
  2. Elektrische auto
  3. Hoeveel CO₂ bespaart een elektrische auto?

Minder CO2-uitstoot elektrische auto

Een elektrische auto gebruikt stroom en stoot tijdens het rijden geen CO2 uit. Maar bij het maken van de accu en het opwekken van de stroom, komt wél CO2 vrij. Op deze pagina lees je hoe het precies zit met deze indirecte uitstoot.

Kijk goed naar de fabriek

Om accu's voor elektrische voertuigen te kunnen maken, zijn materialen nodig als lithium, kobalt en nikkel. Bij het delven en verwerken daarvan komt CO2 vrij. Ook zorgt het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de accuproductie ervoor dat er CO2 vrijkomt. Het is daarbij belangrijk om goed naar de autofabriek te kijken. Niet alle fabrieken produceren namelijk even duurzaam. Sommige fabrikanten van elektrische auto's zetten zich actief in voor duurzaamheid. Zo willen ze de slechte invloed van hun productieprocessen op het milieu zoveel mogelijk verminderen. Volkswagen, Tesla, BMW en Volvo zijn bijvoorbeeld bekende automerken die dat doen. Zij maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen als zonne-energie en windenergie om hun fabrieken van stroom te voorzien.

  • Volkswagen heeft plannen aangekondigd om hun fabrieken wereldwijd te verduurzamen en over te stappen op hernieuwbare energiebronnen. Ze hebben bijvoorbeeld een overeenkomst gesloten met energiebedrijf Enel om duurzame energie te leveren aan hun fabrieken in Duitsland.
  • Tesla heeft fabrieken over de hele wereld. Zo is er de Gigafactory in de Amerikaanse staat Nevada. En ook staat er een Tesla Gigafactory in Shanghai in China. Deze fabrieken worden van stroom voorzien door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen als zonne-energie en windenergie.
  • BMW heeft de BMW Group Plant in Leipzig in Duitsland. Hier worden elektrische voertuigen als de BMW i3 en de BMW i8 gemaakt. Deze fabriek maakt gebruik van windenergie om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen.
  • Volvo heeft de Volvo Car Manufacturing Plant in Chengdu in China. Hier wordt een bekende elektrische auto als de Volvo XC40 Recharge gemaakt. De energievoorziening van deze fabriek is 100% hernieuwbaar en voornamelijk afkomstig van waterkracht.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Een belangrijke factor is hoe de stroom wordt opgewekt

Wil je de milieuvoordelen van elektrische auto's ten volle benutten? Kijk dan ook naar de manier waarop je energieleverancier stroom opwekt. Wij leveren je graag 100% groene stroom opgewekt in Nederland. Dit is duurzamer dan grijze stroom. Groene stroom is namelijk opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals wind, water er zon. Bekijk ons stroometiket als je wil weten waar al onze stroom vandaan komt.

Helemaal mooi is het natuurlijk als je je eigen stroom kan opwekken met zonnepanelen op het dak. Daarmee bespaar je ook nog eens op je stroomkosten. Benieuwd hoeveel stroom je met je eigen zonnepanelen kan opwekken? Doe de Dakcheck.

Slim laden

In 2024 voegen we Slim laden toe aan de Vattenfall Energie App. Hiermee laad je automatisch op de meest voordelige momenten. Is er overdag bijvoorbeeld veel zon? Dan is dit het perfecte moment om je auto op te laden. Je maakt dan gebruik van groene én goedkope stroom. 

Slim laden is gratis en beschikbaar voor klanten van Vattenfall. Meld je aan en krijg bericht wanneer Slim laden beschikbaar is.

Hou me op de hoogte

Minder CO2-uitstoot bij gebruik van elektrische auto's

In een onderzoek van TNO is de CO2-uitstoot van een middenklasse elektrische auto ten opzichte van gemiddeld benzinevoertuig vergeleken. Dit is 70% minder als er wordt geladen met groene stroom. Als er wordt geladen met overwegend grijze stroom, komt de berekening uit op 30% minder. In het onderzoek wordt naar de indirecte uitstoot tijdens het hele leven van de elektrische auto gekeken. Ze meten vanaf het moment van accuproductie tot aan de uitstoot tijdens de opwekking van stroom voor zolang de auto rijdt. Wil je daar meer over weten? Lees dan het hele TNO rapport

Wie zich oriënteert op de aankoop van een elektrische auto, kan dus onderzoeken of autofabrieken hernieuwbare energie gebruiken. Maar kijk vooral ook naar hoe de stroom die je laadt is opgewekt. Op die manier kun je er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk CO2 uitstoot.

 

Lees meer over elektrische auto's