1. Thuis
 2. Elektrische auto
 3. Beste elektrische auto

Wat is de beste elektrische auto?

Er is niet één elektrische auto die de allerbeste is. Het hangt af van wat jij fijn vindt. Maar er zijn wel belangrijke punten waarop je elektrische auto's kan vergelijken. Zo kies je welke het beste bij jou past.

Hier moet je op letten

Bijna alle automerken maken tegenwoordig elektrische auto’s, dus er is veel keuze. Net als bij brandstofauto’s hangt je keuze af van je persoonlijke situatie: ga je ermee op vakantie, heb je kinderen, wat is je budget. Dat soort vragen zijn bepalend voor je keuze.

De 5 criteria

Bedenk vooraf dus goed wat je belangrijk vindt. Er zijn 5 criteria die je hierbij helpen: 

 1. Rijbereik: Hoe ver kan je rijden op een volle accu? Ofwel: wat is de actieradius. Dit is vooral belangrijk voor mensen die lange afstanden afleggen.
 2. Oplaadtijd: Hoe lang duurt het om de accu op te laden? En kan ik snelladen?
 3. Totale kosten: Bereken de totale kosten van elektrisch rijden. Inclusief de prijs van de auto, het opladen, en eventueel onderhoud.
 4. Subsidies: Controleer of er subsidies zijn die je kan aanvragen.
 5. Acculevensduur: Hoe lang gaat de accu mee en wat zijn de kosten om deze te vervangen?

Elektrisch rijden subsidie: laad je portemonnee op!

Heb je interesse in het kopen van een elektrische auto? Dan is de kans groot dat je recht hebt op subsidie. Ontdek hoe het zit met de aankoopsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Subsidies bekijken

De beste elektrische auto's

Op de vraag 'wat is de beste elektrische auto?' is geen eenduidig antwoord te geven. Toch zijn er enkele opvallende elektrische auto’s met bijzonder aantrekkelijke punten.

 • KIA EV6 biedt een indrukwekkend rijbereik tot wel 528 kilometer. Met snelladen kan je binnen 18 minuten tot 80% opladen. Het is een stijlvolle keuze met veel ruimte.
 • Toyota bZ4X is de eerste elektrische auto van dit merk. Het model heeft een rijbereik van ongeveer 500 kilometer en een luxe interieur.
 • BYD Tang is een Chinese krachtpatser met een rijbereik van 520 kilometer. Het model biedt veel waar voor je geld en heeft een ruim interieur.
 • Hyundai IONIQ 6 heeft een rijbereik van 429 kilometer en een relatief laag verbruik van 13,9 kWh/100km.
 • Tesla Model 3 heeft een rijbereik van 380 kilometer, heeft een trekhaak en een voor veel mensen opvallend mooi ontwerp. Bovendien staan de accu’s van Tesla bekend als de accu’s met de beste technologie en de langste levensduur.

De best betaalbare elektrische auto

De Dacia Spring Electric wordt vaak genoemd als een van de meest betaalbare elektrische auto's. Die koop je namelijk voor een vanafprijs van € 21.750,- met een verbruik van 13,9 kWh/100 km. Wel is het rijbereik maar 230 km.

Ben je benieuwd naar alle merken en modellen, inclusief gegevens als rijbereik, verbruik en prestaties? De online database EV-database.org is dan handig.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Lees meer over elektrische auto's