1. Thuis
  2. Elektrische auto

Elektrische auto's

Op deze pagina lees je alles over elektrische auto’s. Van de kosten tot het verbruik, de actieradius, de levensduur van accu’s, nieuwe modellen elektrische auto’s en nog veel meer.

Tips voor het kiezen van je elektrische auto

De markt voor e-auto’s groeit hard. Steeds meer grote automerken maken ze. De vraag stijgt dus, het aanbod stijgt en de techniek is sterk in ontwikkeling. Het gevolg: de prijs daalt. Voorlopig zijn elektrische auto's in aanschaf nog wel duurder. Verder kijk je naar:

  • Het verbruik
  • De actieradius
  • De kwaliteit van de accu
  •  

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

De beste elektrische auto is niet voor iedereen hetzelfde

Wat de beste elektrische auto is, is niet objectief te meten. Het hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Hou je van snelheid, dan kom je op een andere auto uit dan als je naar duurzaamheid kijkt. Vind je het uiterlijk belangrijk, dan is er helemaal niets zinnigs over te zeggen door een ander. Je kunt dat echt het beste zelf bekijken. We adviseren dan ook altijd een proefrit. Dan weet je welke auto het lekkerste rijdt.

Wat levert je dak op?

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je per maand kunt besparen. Onze Dakcheck geeft een schatting op basis van je adres en energieverbruik. Ziet het er goed uit? Vraag dan meteen gratis een vrijblijvende offerte aan.

Doe de Dakcheck

De kosten van elektrisch rijden gaan omlaag

De meeste elektrische auto’s zijn in aanschaf nu nog duurder dan auto’s op benzine of diesel. Dat verandert binnen nu en een paar jaar. Experts denken dat ze rond 2025 goedkoper zullen zijn dan een brandstofauto. En in veel gevallen is een e-auto inclusief onderhoud en verbruik nu al goedkoper. Richtprijzen van de meeste bekende merken en modellen

De goedkoopste elektrische auto

Het aanbod verandert natuurlijk snel, dus het slimste is om het aanbod zelf in de gaten te houden. In de zomer van 2022 was de Dacia Spring Electric, voor € 20.850,- de goedkoopste. Misschien rij je alleen in de stad en vind je een maximale snelheid van 45 kilometer per uur geen probleem. Dan is de kleine Citroën Ami een optie, voor een vanaf-prijs van € 7.290,-. En net als bij alle elektrische auto’s geldt dat daar de subsidie nog vanaf gaat. De goedkopere modellen en bijbehorende prijzen

Elektrisch rijden subsidie: laad je portemonnee op!

Heb je interesse in het kopen van een elektrische auto? Dan is de kans groot dat je recht hebt op subsidie. Ontdek hoe het zit met de aankoopsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Subsidies bekijken

Verbruik van elektrische auto's

Over auto’s op benzine zeg je bijvoorbeeld: ‘hij rijdt één op veertien’. Dat betekent dan dat je met één liter benzine veertien kilometer rijdt. Bij e-auto’s druk je het verbruik uit in kilowattuur. Dus het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Je leest dan bijvoorbeeld: ‘14 kWh per 100 km’. Bekijk de berekeningen en verschillen in verbruik

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

De actieradius: hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu

Net als in je telefoon zit er in een e-auto meestal ook een lithium-ion-accu. Een van de belangrijkste specificaties is het vermogen van de accu. Dus de hoeveelheid energie die de accu kan opslaan. Die wordt weergegeven in kilowattuur, ofwel kWh. Dit vermogen van accu’s wordt steeds groter. Dat is goed nieuws. Want een grotere accu betekent een grotere actieradius. Je kunt dan meer kilometers rijden voor je weer moet opladen. De technologie van accu’s wordt bovendien steeds beter en het maken van de accu’s steeds goedkoper. Wel verschilt het vermogen sterk per automerk en model.

Deel deze pagina