1. Thuis
  2. Elektrische auto

Elektrische auto: kosten, verbruik en meer

Op deze pagina lees je alles over elektrische auto’s. Van de kosten tot het verbruik, de actieradius, de levensduur van accu’s, nieuwe modellen elektrische auto’s en nog veel meer.

Tips voor het kiezen van je elektrische auto

De markt voor e-auto’s groeit hard. Steeds meer grote automerken maken ze. De vraag stijgt, dus het aanbod stijgt en de techniek is sterk in ontwikkeling. Het gevolg: de prijs daalt. Voorlopig zijn elektrische auto's in aanschaf nog wel duurder. Verder kijk je naar:

  • Het verbruik
  • De actieradius
  • De kwaliteit van de accu
  •  

Elektrisch rijden subsidie: laad je portemonnee op!

Heb je interesse in het kopen van een elektrische auto? Dan is de kans groot dat je recht hebt op subsidie. Ontdek hoe het zit met de aankoopsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Subsidies bekijken

De beste elektrische auto is niet voor iedereen hetzelfde

Wat de beste elektrische auto is, is niet objectief te meten. Het hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Hou je van snelheid, dan kom je op een andere auto uit dan als je naar duurzaamheid kijkt. Vind je het uiterlijk belangrijk, dan is er helemaal niets zinnigs over te zeggen door een ander. Je kan dat echt het beste zelf bekijken. We adviseren dan ook altijd een proefrit. Dan weet je welke auto het lekkerste rijdt.

De kosten van elektrisch rijden gaan omlaag

De meeste elektrische auto’s zijn in aanschaf nu nog duurder dan auto’s op benzine of diesel. Dat verandert binnen nu en een paar jaar. Experts denken dat ze rond 2025 goedkoper zijn dan een brandstofauto. En in veel gevallen is een e-auto inclusief onderhoud en verbruik nu al goedkoper. Lees meer over de richtprijzen van de meeste bekende merken en modellen.

De goedkoopste elektrische auto

Het aanbod verandert natuurlijk snel, dus het slimste is om het aanbod zelf in de gaten te houden. In de zomer van 2022 was de Dacia Spring Electric, voor € 20.850,- de goedkoopste. Misschien rij je alleen in de stad en vind je een maximale snelheid van 45 kilometer per uur geen probleem. Dan is de kleine Citroën Ami een optie, voor een vanaf-prijs van € 7.290,-. En net als bij alle elektrische auto’s geldt dat daar de subsidie nog vanaf gaat. De goedkopere modellen en bijbehorende prijzen

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Verbruik van elektrische auto's

Over auto’s op benzine zeg je bijvoorbeeld: ‘hij rijdt één op veertien’. Dat betekent dan dat je met één liter benzine veertien kilometer rijdt. Bij e-auto’s druk je het verbruik uit in kilowattuur. Dus het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Je leest dan bijvoorbeeld: ‘14 kWh per 100 km’. Bekijk de berekeningen en verschillen in verbruik

De actieradius: hoeveel kilometer je kan rijden op een volle accu

De actieradius is de maximale afstand die een elektrische auto op een volle accu kan rijden, zonder tussentijds bij te laden. Dit heet ook wel het rijbereik. De actieradius hangt af van het vermogen van de accu en het verbruik van de elektrische auto.

De MINI Electric: nu €499,- per maand

De overstap van benzine naar elektrisch rijden is een groene en voordelige stap. Daarom hebben we een mooi aanbod: de MINI Electric voor € 499,- per maand exclusief subsidie. En voor € 438,- per maand inclusief subsidie. Dit is gebaseerd op 48 maanden en 10.000 km per jaar. En ben je Vattenfall-klant, dan krijg je daar nog een korting van € 10,- per maand bij.

Check of je in aanmerking komt voor de subsidie op elektrische auto's.

Bereken je voordeel