Van het gas af: de feiten

Nederland van het gas af in 2050. Je hoort er steeds meer over. En er zijn vragen. Wanneer gaan we van het gas af? En hoe? Moet ik zelf iets doen? Maar ook: is stoppen met aardgas wel nodig? Belangrijke vragen, waarmee we je graag op weg helpen.

 

Stoppen met aardgas in 3 vragen

De komende 30 jaar stappen we in Nederland over naar duurzame energiebronnen om onze huizen van stroom en warmte te voorzien. Een enorme opgave, maar er wordt hard gewerkt om deze overstap voor iedereen mogelijk te maken. Ook jij staat binnenkort voor keuzes waarmee jij je energieverbruik en je huis kunt verduurzamen. Daarom is het goed om nog eens stil te staan bij de volgende vragen:

1. Waarom gaan we van het gas af?

Stoppen met aardgas is noodzakelijk. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Als je aardgas gebruikt, veroorzaak je CO2-uitstoot. Dit broeikasgas is de belangrijkste oorzaak voor klimaatverandering.
 • De voorraad aardgas is niet oneindig en raakt een keer op.
 • De aardgaswinning in Groningen veroorzaakt veel schade.

Stel, je vormt een 'gemiddeld Nederlands huishouden'. Dan gebruik je ongeveer 1200 m2 aardgas per jaar. Dit veroorzaakt ruim 2500 kilo CO2 -uitstoot. Dit getal gaat flink omlaag als je duurzaam gaat verwarmen. Met stadsverwarming bijvoorbeeld, veroorzaak je meteen al zo'n 60% minder CO2 uitstoot. Met een warmtepomp 30 tot 45% *). In dit filmpje van de Nederlandse overheid ontdek je meer over de gevolgen van klimaatverandering.

* Bron: www.milieucentraal.nl

 

Groen gas, een alternatief voor aardgas

We werken hard aan alternatieven om je huis te verwarmen. Groen gas is zo'n alternatief. Met groen gas kun je gewoon koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzamer.

Met groen gas blijft het gasnet gewoon bestaan. In plaats van aardgas stroomt daar steeds meer groen gas doorheen.

Lees alles over groen gas

2. Wanneer gaan we van het gas af?

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen duurzaam en CO2-neutraal zijn. Daar past geen aardgas bij. Een enorme operatie, want 89% van de Nederlandse woningen gebruikt aardgas om te verwarmen en te koken. In het klimaatakkoord staat dat we snel meer woningen aardgasvrij moeten maken. elk jaar zo'n 30.000 tot 50.000 woningen.

Je vraagt je misschien af: wanneer is mijn huis aan de beurt? Dat hangt af van je gemeente. Elke gemeente maakt een plan waarin staat welke wijken als eerste stoppen met aardgas (en hoe). De plannen van de gemeenten moeten uiterlijk in 2021 klaar zijn. Wie weet, is er over jouw wijk al wat meer bekend. Kijk vast even op de website van jouw woonplaats, en zoek naar 'transitievisie warmte'.

3. Hoe gaan we van het gas af?

Alle gemeenten in Nederland zijn volop bezig met hun warmteplannen. In die plannen staan verschillende alternatieven om je huis duurzaam te verwarmen. De gemeente onderzoekt per wijk wat het betaalbaarste alternatief is. In grote lijnen zijn er drie mogelijkheden:

 • Stadswarmte, oftewel het warmtenet. Je krijgt warmte in je woning via ondergrondse leidingen. Dit is vooral restwarmte van de industrie. Je hebt geen cv- ketel meer nodig.
 • Warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt je huis met warmte uit lucht, grond of grondwater. Er zijn warmtepompen zonder of met cv-ketel.
 • Groen gas. Een duurzamer gas, gemaakt van natuurlijk afval. Groen gas gaat door het bestaande gasnet naar je woning. Een ander alternatief gas is waterstof: dit gas wordt op kleine schaal getest.

Wat de oplossing ook wordt voor jouw wijk, isolatie is altijd een goed idee. Je bespaart energie en je maakt je huis comfortabeler. Bekijk ook onze tips voor isolatie. Wil je weten hoe je bij jou thuis het beste energie kunt besparen? Met onze Duurzaam Wonen Check heb je snel een persoonlijk advies.

 

Vandaag al iets goeds doen?

Het duurt nog wel even voordat we van het gas af zijn. Wil je nu al iets doen? Kies voor groen gas. Met dit gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzamer.

 • Meest gekozen

  MixGroen Gas

  MixGroen

  Een tikkeltje groener

  Bevat 10% groen gas: een eerste stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek MixGroen Gas
 • 100% groen

  PuurGroen Gas

  PuurGroen Gas

  100% groen

  Gemaakt van 100% groen gas: een flinke stap op weg naar fossielvrij koken en verwarmen.

  Ontdek PuurGroen Gas

Vragen over groen gas

Hoeveel huizen in Nederland kunnen er op groen gas?

Op dit moment wordt er in Nederland zo'n 180 miljoen m3 groen gas per jaar geproduceerd. Dit is goed voor zo'n 140.000 huishoudens die kiezen voor 100% groen gas. Er wordt hard gewerkt om te zorgen voor méér groen gas. In 2030 is naar verwachting 2 miljard m3 groen gas beschikbaar. Dit is genoeg voor 1,5 miljoen huishoudens. *)

Het is niet nodig om alle huishoudens van groen gas te voorzien, ook warmtenetten (stadswarmte) en warmtepompen kunnen zorgen voor duurzame warmte.

*) www.groengas.nl

Is er wel genoeg groen gas als iedereen nu overstapt?

Als iedereen nu overstapt, is er inderdaad niet genoeg groen gas. Maar die verwachting is niet realistisch. We hebben genoeg groen gas voor een flinke groep mensen die nu wil overstappen. Daarnaast houden we er rekening mee dat die groep steeds groter wordt. Daarom onderzoeken we op dit moment hoe we meer groen gas kunnen maken.

Waarom is er zo weinig groen gas?

Het verduurzamen van warmte krijgt pas de laatste jaren veel aandacht. De productie van groen gas is complex en komt nu echt op gang. Ook wordt er op dit moment veel geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe methodes om groen gas te maken.

Hoeveel groen gas is er nodig?

De meningen verschillen over hoeveel groen gas er precies nodig is. Groen gas is immers één van de manieren om te zorgen voor een duurzame warmtevoorziening. Het Klimaatakkoord gaat ervan uit dat we in 2030 genoeg groen gas produceren voor ongeveer 1,5 miljoen huishoudens.

Overstappen op groen gas is makkelijk, je hoeft niet te investeren in isolatie of een warmtepomp. Maak dat mensen niet lui?

We zijn niet bang dat groen gas mensen 'lui' maakt. Sterker nog: mensen die nu kiezen voor ons groene gas, gaan samen met ons op weg naar een fossielvrije warmtevoorziening. Er moet nog veel gebeuren om dat voor elkaar te krijgen: isoleren, installaties in woningen verbeteren, nieuwe warmtetechnieken ontwikkelen. Het liefst doe je alles tegelijk, maar de overgang kost tijd.

Welke oplossing voor jouw situatie de beste is, hangt af van waar en hoe je woont. En van je budget, want niet iedereen heeft de financiële middelen om te investeren in isolatie of in een warmtepomp. Groen gas is een manier om nú al iets te doen tegen klimaatverandering. Met groen gas zit je niet vast aan een nieuwe techniek. Bovendien kun je altijd nog kiezen voor een ander duurzaam alternatief.

 

 

Lees meer over groen gas