1. ZZP
  2. Klantenservice
  3. Jaarafrekening

Geen spanning meer voor de jaarafrekening

Ontdek de bespaartips van onze technisch adviseur Max Nuyens. Elke besparing heeft een positief effect op de jaarafrekening.

Kies voor duurzame apparatuur

'In een mooie nieuwbouwwijk tref ik de timmerman,' vertelt energieadviseur Max. 'Hij werkte jarenlang voor een aannemersbedrijf tot hij een paar jaar geleden besloot om voor zichzelf te beginnen. Hij schafte de benodigde machines aan en richtte zijn garage in als werkplaats. Hij vertelt me dat hij het elk jaar spannend vindt als de jaarafrekening komt. De laatste keer moest hij flink bijbetalen.'

'Al snel kom ik tot de conclusie dat de stijgende energiekosten heel verklaarbaar zijn en vooral goed nieuws: hij sleept steeds meer opdrachten binnen. Om al die trappen en kozijnen te produceren, maakt hij steeds meer gebruik van zijn machines. En dat kost energie. Ik adviseer hem om bij de aanschaf van nieuwe apparatuur goed op het energielabel te letten. A+++ is het zuinigst.' Soms is deze apparatuur in de aanschaf wat duurder, maar is je apparatuur aan vervanging toe, dan loont het op de langere termijn om voor het zuinigste label te kiezen. Dat lees je ook op Milieu Centraal

Bewust verwarmen

'Natuurlijk laat ik het hier niet bij. Samen met de timmerman loop ik naar zijn werkplaats. De garage is goed geïsoleerd en wordt verwarmd door elektrische vloerverwarming. Want ga is niet aanwezig in deze wijk. Een weloverwogen keuze. Bij de werkzaamheden komt stof vrij.

Over de vloerverwarming ligt een gietvloer, die goed schoon te maken is. Dat was met een cv-toestel en radiatoren veel lastiger geweest. En een elektrische kachel was ook geen optie: met al dat stof zou dat te brandgevaarlijk zijn. Er is echter één maar: de verwarming staat continu aan.

De ondernemer had zich niet in de instellingen verdiept. Stel je de thermosstaat in zodat hij 's nachts automatisch op 15 graden staat, dan stook je niet onnodig en bespaar je energie.
(Bron: Duurzaam Bouwloket)

Mijn advies: controleer enkele keren per jaar de instellingen van de thermostaat van de verwarming. Pas de verwarming aan op de behoefte om zo nooit onnodig te verwarmen.', aldus Max.

Grip op de kosten

'Voor de rest heeft deze zzp’er het op energiegebied goed voor elkaar. Om de spannende momenten bij de jaarafrekening te voorkomen, adviseer ik hem om eens per maand zijn meterstanden in te vullen op Mijn Vattenfall. De Termijnbedragmanager op Mijn Vattenfall geeft direct aan of het termijnbedrag nog in lijn is met zijn energieverbruik. Zo nodig kan hij direct bijsturen, door het termijnbedrag te verlagen of te verhogen. Zo komt hij aan het einde van het jaar nooit voor verrassingen te staan.'

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk helpen je graag. Ze beantwoorden al je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.