1. ZZP
  2. Advies
  3. Werkplek aan huis

Kantoor aan huis: bespaar op je energierekening

Als je veel vanuit je thuiskantoor werkt zijn er genoeg kansen om op je energierekening te besparen. We helpen je graag, met praktische tips voor energiebesparing op je thuiswerkplek. 

Eenvoudig energie besparen in je kantoor aan huis

Met een paar simpele aanpassingen kom je al heel ver. Kijk hier eens naar:

1. Licht

Vervang oude gloeilampen zoveel mogelijk door LED-lampen. Tegenwoordig geven deze een net zo sfeervol licht af én ze zijn een stuk energiezuiniger. Wel zo’n 85% zuiniger dan ‘normale’ verlichting.

2. Apparatuur

Denk aan je desktop/laptop, schermen en printer. Je kunt gelijk al besparen op je verbruik door aan het einde van de dag je scherm en computer uit te zetten. Zet ook je computer tijdens pauzes in de slaapstand en stel deze in op energiezuinigheid. En als je nog een stap extra wilt zetten: vervang oude computers en printers indien mogelijk voor nieuwe, meer energiezuinige modellen.

3. Verwarming

Zet een uur voor het einde van je werkdag je verwarming alvast lager of uit. Efficiënt en zo voorkom je verspilling. Een slimme thermostaat kan je hierbij helpen. Deze regelt de verwarming aan de hand van je leefritme met behulp van weekprogramma’s. Nog zo’n slimme oplossing: de energiezuinige verwarmde kussens van Sit and Heat. Hiermee bespaar je flink op de verwarmingskosten van je thuiswerkplek. Ben je Vattenfall-klant, dan ontvang je nu 10% korting op je bestelling.

Case: zo bespaart trainer/coach Rob energie op zijn thuiswerkplek

Energieadviseur Max Nuijens bezoekt de thuiswerkplek van trainer/coach Rob. Rob vertelt dat hij zijn werk leuk vindt: “Je ontmoet elke week nieuwe mensen met nieuwe inzichten, ieder met zijn eigen verhaal en ervaringen.”. Minder leuk aan het thuiswerken is zijn hoog uitgevallen energierekening. Hij heeft geen idee wat hij verkeerd doet. Max gaat hem helpen zijn energiekosten omlaag te brengen.

Stroomverbruikers en besparingsmogelijkheden voor Rob

Om inzicht in het verbruik te krijgen en te bepalen waar de ondernemer energie kan besparen, brengen ze alle grote stroomverbruikers in kaart. Ze noteren het apparaat, het wattage en het aantal branduren. Vervolgens geeft Max besparingstips. 

Energie-verbruiker Wattage Branduren Totaal
Verbruik
Besparings-mogelijkheden
10
halogeen
spots
10x50 Watt 2500 1250 KWh
per jaar
(€ 250,00)
LED! LED is slechts 5 Watt per spot, de besparing is 1125 kWh per jaar (€ 225,00)
10 downlights (plafond) 10x100 Watt 2500 2500 kWh
per jaar
(€ 500,00)
Aanwezigheidsdetectie en/of LED toepassen (LED=90% besparing)
3 computer-schermen 3x100 Watt   1400    420 kWh
per jaar
(€ 85,00)   
Energiebeheer monitoren: instellen op energiezuinigheid en werkbaarheid
Server    1x65 Watt
gemiddeld
8760 570 kWh
per jaar
(€ 114,00)
Server in de avond uitzetten, de besparing is 285 kWh per jaar (€ 57,00)
Verouderde kopieer-machine     800 kWh
per jaar
(€ 160,00)
Rob is al bezig met gebruik van deze kopieermachine
Koel/vries-combinatie     280 kWh
per jaar
(€ 62,00)
Is een zuinig toestel
Elektrische boiler keukenblok     500 kWh
per jaar
(€ 100,00)
Flink elektriciteitsverbruik waar je niet echt op kunt besparen. Ik adviseer de temperatuur te wijzigen van 80 graden Celsius naar 65 graden Celsius.
TOTAAL     Totaal
6.320 kWh
per jaar
 

Rob verplaatst zijn thermostaat

Robs thermostaat hangt in de hal, waar het altijd wat kouder is dan in zijn werkruimte. Max geeft het advies de thermostaat daarnaartoe te verplaatsen. Zo krijgt de thermostaat de juiste meting en stookt hij niet onnodig. Daarnaast stelt Rob de thermostaat in dat hij automatisch een uur voordat de werkdag voorbij is, uitgaat. Het gevolg: overdag een comfortabele temperatuur, ’s avonds een verlaging naar 14 graden Celsius. Efficiënt en geen verspilling.

Nog meer energie besparen. In je huis en op je werkplek.

Wil je weten hoe je in je huis en werkruimte nog meer energie bespaart? We helpen je graag met onze gratis Duurzaam Wonen Check. Samen met onze chatbot Nina stel je in 3 stappen jouw persoonlijke advies samen. 

Doe de check

Energie besparen in je thuiskantoor: mogelijkheden genoeg

Zoals je kon lezen, zijn er dus volop mogelijkheden om energie te besparen op je thuiswerkplek. Ga jij besparen op je verlichting, apparatuur of verwarming? We wensen je veel succes op weg naar een duurzamer thuiskantoor!

Deel deze pagina

Meer duurzame oplossingen voor zzp'ers