1. ZZP
  2. Advies
  3. Tips en online check

Bespaar energiekosten met tips en de online check

Het koude winterweer en het vele thuiswerken zorgen ervoor dat je meer verbruikt dan vorig jaar. De verwarming staat vaker aan nu de temperaturen dalen en ook draaien de vaatwasser en wasmachine meer dan normaal. Gelukkig zijn er diverse manieren om hoog energieverbruik te voorkomen.

Zet je bank slim en hang je gordijnen niet voor de verwarming

Je centrale verwarming werkt beter als lucht goed langs de radiatoren kan. Zet dus bijvoorbeeld geen bank vlak voor de verwarming en zorg dat de gordijnen alleen boven, in plaats van voor de radiatoren hangen.

Draai je radiotoren dicht

Als er niemand in een kamer is, dan kan je daar de radiator dicht draaien. Als je de radiator uitdraait in kamers waar op dat moment niemand is, bespaar je gemiddeld ongeveer € 200 per jaar. Als het vriest is het wel verstandig om alle radiatoren open te draaien, zodat ze niet bevriezen.

Zet de verwarming 's nachts lager

Onze energieadviseurs spreken dagelijks veel van onze klanten. Een van de meest gestelde vragen is hoe laag je de verwarming 's nachts moet zetten. Als je deze op 15 graden zet, bespaar je ongeveer €8,-0 per jaar. Als je dit een uurtje voordat je gaat slapen doet, bespaar je jaarlijks nog eens €20,-.

5 graden kouder tijdens de nacht is meestal genoeg om te besparen en niet teveel, zodat het in de ochtend niet te lang duurt om je huis te verwarmen. Als het 's ochtends toch te lang duurt, zet dan je verwarming 's nachts minder laag.

Met een slimme thermostaat stel je dit allemaal vooraf in. Verder zijn de meeste slimme thermostaten ook zelflerend, waardoor je je verwarming optimaal gebruikt wordt. Dat is comfortabel en je bespaart energie.

 

Is je verbruik veranderd, check je termijnbedrag

Het is verstandig te controleren of je termijnbedrag nog past bij je verbruik. Je checkt dit eenvoudig. Zo houd je grip op je termijnbedrag en voorkom je verrassingen op de jaarafrekening.

Termijnbedrag aanpassen

Vervang je cv-ketel

Als je een oude cv-ketel hebt, overweeg dan om die te vervangen door een energiezuinige combi-ketel. Een combi-ketel zorgt voor verwarming en voor warm water.

Een nieuwe cv-ketel is een flinke investering is. Maar het bespaart je ook stookkosten. Als je niet nu het bedrag hebt om een cv-ketel te kopen, maar wel een nieuwe wilt, dan kun je ook een cv-ketel huren bij onze partner Feenstra.

Doe je gordijnen dicht en plaats tochtstrips

Isolatie hoeft niet duur te zijn. Je isoleert bijvoorbeeld al door je gordijnen dicht te doen, tochtstrips te plaatsen, brievenbusborstels te plaatsen en de deuren dicht te doen.

Zonnepanelen

Energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen zorgen er niet alleen voor dat de energierekening lager uit valt, maar biedt ook een stuk meer wooncomfort. Thuiswerken biedt op deze manier juist kansen, want de zonnepanelen bieden overdag het meeste rendement. Daar komt bij dat er verschillende subsidies en regelingen zijn die het extra aantrekkelijk maken om de woning te verduurzamen.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Dekens

Met een fleecedekentje en warme sloffen heb je het veel minder snel koud en hoef je dus minder te stoken. Ook een kleed op de vloer helpt tegen kou in huis, want kou komt vooral van onderen, tenzij je vloerverwarming hebt. Met deze maatregelen kan de thermostaat al gauw een graad lager, waarmee je ongeveer €70,- euro per jaar bespaart.

Laptop in plaats van computer

Een laptop is een stuk energievriendelijker dan een computer. Door thuis te werken op een laptop en deze alleen op te laden wanneer deze leeg is, kan flink wat stroom bespaard worden. Het is niet alleen slecht voor de energierekening om een laptop continue aan de oplader te hangen, maar ook voor de batterij van de laptop.

Ook is het verstandig om het koffieapparaat niet de hele dag aan te laten staan, maar alleen in te schakelen wanneer het apparaat nodig is. Tijdens het thuiswerken kan de waterkoker overuren draaien. Door alleen de hoeveelheid water voor één kopje thee warm te maken, kan veel energie bespaard worden. Ook kan het verstandig zijn om direct een grote hoeveelheid thee of koffie te zetten en deze warm te houden in een thermoskan.

Daarnaast is het verstandig om voor een raam te werken. Als het zonnig is voelt de temperatuur in huis snel aangenaam en werken bij het daglicht is beter voor de ogen

Makkelijk energie besparen met de energiescan

Met een kantoor aan huis verbruik je al snel meer energie. Maar besparen hoeft niet altijd veel tijd te kosten met onze energiescan. Een persoonlijk bespaaradvies gewoon via je smartphone.

Meer over energieverbruik

Lees verder over energie besparen

Deel deze pagina