1. ZZP
  2. Advies
  3. Bespaartips ZZP

Zeer zuinig presteren

Voor de zzp'er is het belangrijk de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dat geldt ook op energiegebied. Je hebt altijd bespaarmogelijkheden voor verwarming, verlichting of stroomgebruik. Of je nu een werkplek thuis hebt of buiten de deur.

Besparen door isoleren

Verwarming vormt een belangrijk onderdeel van je energiekosten. Niet alleen bespaar je door goed te isoleren op je energiekosten, het is ook nog eens goed voor het milieu. Tocht is te voorkomen door spleten en kieren goed dicht te maken. Dat kan bijvoorbeeld met deurrubbers, purschuim of kit. Ook een brievenbusborstel en een deurdranger helpen tocht voorkomen.

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, verliezen warmte. Het is beter de ruimtes te isoleren. Als je radiatoren voor een glazen pui, wand of raam hebt, hang dan radiatorfolie op tussen de radiator en de buitenmuur. Zeker als je enkel glas hebt, levert dat een belangrijke besparing op. Dubbel of triple of HR++ glas zijn ook een goed idee om de warmte binnen te houden.

Warm licht

Goede verlichting is prettig. Voor sfeer, veiligheid, het comfort én voor je energierekening. Bovendien hoeft goede verlichting niet duur te zijn.

Ledlampen geven tegenwoordig warm licht en besparen vergeleken met gloeilampen en halogeen 85% tot 90% procent (Bron: Milieu Centraal). De lampen uit doen in ongebruikte ruimtes, helpt ook. Als je bewegingsmelders plaatst, gaat dat zelfs automatisch.

Schaf je nieuwe kantoorapparaten aan, dan is het goed om rekening te houden met het energieverbruik, bijvoorbeeld door te kijken naar het energielabel.

Sluipverbruik kan je veel geld kosten. Zet apparaten helemaal uit als je weggaat. Een contactdoos met een aan/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan, is een prima hulpmiddel. Die hoef je maar één keer uit te zetten.