Samen in Zon, samen investeren in duurzaamheid

Ons doel is om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. Samen in Zon is een van onze projecten die hieraan bijdraagt. Met Samen in Zon kun je via de aankoop van obligaties investeren in zonneparken. Ben je obligatiehouder? Bekijk dan de veelgestelde vragen en de voorwaarden
onderaan deze pagina.

Een mooie stap richting ons doel: een fossielvrij leven binnen één generatie

De afgelopen jaren kon je via 'Samen in Zon' investeren in zonneparken. Dit waren zowel parken gebouwd door Vattenfall op het terrein van onze eigen energiecentrales, als parken gebouwd door onze partner Obton. Wij hebben vanuit Vattenfall Samen in Zon obligaties uitgegeven voor onze parken in Velsen en Amsterdam en voor ons voormalige park in Eemshaven. Obligatiehouders hebben hiermee bij elkaar bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in de opwek van duurzame stroom via de zon. Zo bouwen we samen stap voor stap aan de energietransitie.

Onze partner Obton heeft in 2020 obligaties uitgegeven voor de zonneparken Aadijk en Almelo. Vattenfall neemt de duurzame stroom uit deze parken af. Investeerders die ook Vattenfall-klant zijn voor hun stroom, gas en/of warmte krijgen een hoger rendement op hun obligaties in deze zonneparken dan niet-klanten.

Met al deze parken zijn we weer een stap dichterbij ons doel: zoveel mogelijk afstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, en overstappen op energie, opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals zon in dit geval (naast wind en water). Een mooie stap richting fossielvrij leven binnen één generatie.

Hoeveel levert zo’n zonnepark op?

Een zonnepark kan veel huishoudens van stroom voorzien. Natuurlijk verschilt dit wel per park. Een van de grotere zonneparken is Zonnepark Almelo: in een volledig productiejaar zal dit park naar verwachting ruim 21.000.000 kWh duurzame stroom per jaar produceren. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 8.400 huishoudens bij een gemiddeld verbruik van 2.500 kWh per huishouden (bron: Milieu Centraal)

Op de hoogte blijven van duurzame projecten?

Wil je dat we je op de hoogte houden van nieuwe initiatieven op het gebied van zonne-energie van ons en/of onze partners? Laat het ons weten.

Schrijf je in op de interesselijst

Veelgestelde vragen van obligatiehouders

 • Je vindt het bewijs en de details van Samen in Zon-obligaties terug op de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.nl.*

  Klik na het inloggen op 'Mijn dashboard'. Daar vind je het inschrijfformulier en de obligatievoorwaarden voor ieder project waarin je geïnvesteerd hebt. Dit digitale bewijs blijft gedurende de looptijd van je obligatie(s) beschikbaar.

  * Voor obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo werkt het anders: log in op MijnStroom via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl, klik vervolgens op Mijn gegevens en op ZonneDelen om je bewijs te downloaden.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Ongeveer twee weken voordat we de variabele rente en klantenbonus uitkeren, ontvang je een mail van ons. Daarin laten we zien hoeveel rendement je ontvangt en hoe de berekening tot stand is gekomen. Ook laten we je weten in welke week je het bedrag op je bankrekening kunt verwachten.

  Obligatiehouders van Samen in Zon Velsen ontvangen jaarlijks (2019 - 2023) eind juni hun rendement. Voor Samen in Zon Amsterdam kunnen de obligatiehouders hun rendement jaarlijks (2020 - 2024) eind mei verwachten.

  Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk ontvangen jaarlijks hun rendement rond 5 augustus (2021 - 2035). Obligatiehouders van Zonnepark Almelo ontvangen dit ieder jaar rond 1 december (2021 - 2035).

 • Voor je belastingaangifte heb je de waarde van je Samen in Zon obligatie(s) nodig. Dit vind je terug in de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.*

  * Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo kunnen het fiscaal jaaroverzicht inzien en downloaden via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • De obligaties (ZonneDelen) van Obton worden aangeboden via ZonnepanelenDelen, een investeringsplatform voor zonne-energieprojecten buiten het eigen huis.

  Obton is een internationaal investerings- en ontwikkelingsbedrijf in duurzame energieprojecten met de focus op zon. Samen met lokale landeigenaren, gemeenten, projectontwikkelaars en financiële instellingen zorgen ze voor hernieuwbare energie in Nederland.

 • DuurzaamInvesteren biedt een investeringsplatform voor duurzame projecten in Nederland en is de partij waarmee wij samenwerken voor Samen in Zon Velsen en Amsterdam.

  Via het investeringsplatform DuurzaamInvesteren.nl vond de aankoop van obligatie(s) plaats. In dezelfde beveiligde omgeving houd je gedurende de looptijd inzicht in de gegevens van jouw investering.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Het supportteam voor Vattenfall Samen in Zon is telefonisch bereikbaar via 088 - 363 7910 of per e-mail via sameninzon@vattenfall.nl.

 • Voor obligatiehouders van Zonnepark Velsen en Zonnepark Amsterdam is het mogelijk om obligaties voor het einde van de looptijd tussentijds over te dragen. Bij overdracht wordt de gehele rente, bonus en aflossing uitgekeerd aan de nieuwe obligatiehouder. Houd daar rekening mee in geval van verkoop door eventueel een hoger bedrag voor je obligaties te vragen of door je obligaties vlak na de uitkering van de rente en eventuele bonus over te dragen. Het overdragen van je obligaties is alleen onder de volgende voorwaarden mogelijk:

  1. Je draagt je obligaties over op je kind(eren)

  2. Je zoekt zelf een nieuwe koper voor je obligaties

  Overdrachtsformulieren per project