Samen in Zon, samen investeren in duurzaamheid

Ons doel is om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. Samen in Zon is een van onze projecten die hieraan bijdraagt. Met Samen in Zon investeer je via de aankoop van obligaties in zonneparken. Ben je obligatiehouder? Bekijk dan de veelgestelde vragen en de voorwaarden
onderaan deze pagina.

Een mooie stap richting ons doel: een fossielvrij leven binnen één generatie

De afgelopen jaren kon je via 'Samen in Zon' investeren in zonneparken. Dit waren zowel parken gebouwd door Vattenfall op het terrein van onze eigen energiecentrales, als parken gebouwd door onze partner Obton. Wij hebben vanuit Vattenfall Samen in Zon obligaties uitgegeven voor onze parken in Velsen en Amsterdam en voor ons voormalige park in Eemshaven. Obligatiehouders hebben hiermee bij elkaar bijna 4 miljoen euro geïnvesteerd in de opwek van duurzame stroom via de zon. Zo bouwen we samen stap voor stap aan de energietransitie.

Onze partner Obton heeft in 2020 obligaties uitgegeven voor de zonneparken Aadijk en Almelo. Vattenfall neemt de duurzame stroom uit deze parken af. Investeerders die ook Vattenfall-klant zijn voor hun stroom, gas en/of warmte krijgen een hoger rendement op hun obligaties in deze zonneparken dan niet-klanten.

Met al deze parken zijn we weer een stap dichterbij ons doel: zoveel mogelijk afstappen van fossiele bronnen, zoals aardgas, en overstappen op energie, opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals zon in dit geval (naast wind en water). Een mooie stap richting fossielvrij leven binnen één generatie.

Hoeveel levert zo’n zonnepark op?

Een zonnepark kan veel huishoudens van stroom voorzien. Natuurlijk verschilt dit wel per park. Een van de grotere zonneparken is Zonnepark Almelo: in een volledig productiejaar zal dit park naar verwachting ruim 21.000.000 kWh duurzame stroom per jaar produceren. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 8.400 huishoudens bij een gemiddeld verbruik van 2.500 kWh per huishouden (bron: Milieu Centraal)

Veelgestelde vragen van obligatiehouders

 • Voor obligatiehouders van Zonnepark Velsen, Eemshaven en Amsterdam vind je het bewijs en de details van Samen in Zon-obligaties terug op de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.nl.

  Klik na het inloggen op 'Mijn dashboard'. Daar vind je het inschrijfformulier en de obligatievoorwaarden voor ieder project waarin je geïnvesteerd hebt. Dit digitale bewijs blijft gedurende de looptijd van je obligatie(s) beschikbaar.

  Voor obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo werkt het anders: log in op MijnStroom via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl, klik vervolgens op Mijn gegevens en op ZonneDelen om je bewijs te downloaden.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk ontvangen jaarlijks hun rendement rond 5 augustus (2021 - 2035). Obligatiehouders van Zonnepark Almelo ontvangen dit ieder jaar rond 1 december (2021 - 2035). Zij worden hierover geïnformeerd door ZonnepanelenDelen.

  De obligatieleningen voor Zonnepark Velsen, Eemshaven en Amsterdam zijn afgelost.

 • Voor je belastingaangifte heb je de waarde van je Samen in Zon obligatie(s) nodig. Dit vind je terug in de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.

  Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo kunnen het fiscaal jaaroverzicht inzien en downloaden via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • De obligaties van Zonnepark Aadijk en Almelo worden uitgegeven door Obton.

  Obton is een internationaal investerings- en ontwikkelingsbedrijf in duurzame energieprojecten met de focus op zon. Samen met lokale landeigenaren, gemeenten, projectontwikkelaars en financiële instellingen zorgen ze voor hernieuwbare energie in Nederland.

  ZonnepanelenDelen is het investeringsplatform die het obligatie register bijhoudt en zorg draagt voor de communicatie over en uitbetaling van het rendement.

 • DuurzaamInvesteren biedt een investeringsplatform voor duurzame projecten in Nederland en is de partij waarmee wij samenwerkten voor Samen in Zon Velsen, Eemshaven en Amsterdam.

  In de beveiligde omgeving heb je inzicht in de gegevens van jouw investering.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Het supportteam voor Vattenfall Samen in Zon is telefonisch bereikbaar via 088 - 363 7910 of per e-mail via sameninzon@vattenfall.nl.

 • Je kan obligaties in Zonnepark Aadijk en Almelo tussentijds verkopen. Je dient dan zelf een koper te vinden. ZonnepanelenDelen kan je wel helpen om in contact te komen met kopers door je aanbod in hun overzicht te plaatsen.

  ZonnepanelenDelen