Samen in Zon, samen investeren in duurzaamheid

Ons doel is om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. Samen in Zon is een van onze projecten die hieraan bijdragen. Tot voor kort was het mogelijk om via de aankoop van obligaties te investeren in onze zonneparken. Ben je obligatiehouder? Bekijk de veelgestelde vragen en de voorwaarden.

Nieuws: Vattenfall verkoopt de energiecentrale en het zonnepark in Eemshaven per 30 september 2022 aan het Duitse energiebedrijf RWE. De opbrengsten van de verkoop van 500 miljoen euro geeft ons meer middelen om te investeren in de energietransitie. Bijvoorbeeld in fossielvrije energieprojecten zoals windmolens op zee en stadsverwarming en -koeling.

Obligatiehouders van Samen in Zon Eemshaven krijgen binnenkort per e-mail bericht over het rendement, de bonus en de inleg die wij gaan aflossen.

Een grote stap richting CO2-vrije energiebronnen

Met Samen in Zon was het mogelijk om via de aanschaf van obligaties tegen een aantrekkelijk rendement te investeren in een zonnepark, zoals in Velsen, Eemshaven en Amsterdam. In oktober 2020 zijn ook de obligaties van Zonnepark Almelo van onze partner Obton uitverkocht. Met bijna 70.000 zonnepanelen zorgt dit park voor de opwek van groene stroom vergelijkbaar met het verbruik van ruim 7.000 huishoudens. Hiermee zijn we weer een stap dichterbij ons doel: zoveel mogelijk afstappen van fossiele bronnen en overstappen op CO2-vrije energiebronnen.

Veelgestelde vragen van obligatiehouders

 • Je vindt het bewijs en de details van Samen in Zon-obligaties terug op de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.nl.*

  Klik na het inloggen op 'Mijn dashboard'. Daar vind je het inschrijfformulier en de obligatievoorwaarden voor ieder project waarin je geïnvesteerd hebt. Dit digitale bewijs blijft gedurende de looptijd van je obligatie(s) beschikbaar.

  * Voor obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo werkt het anders: log in op MijnStroom via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl, klik vervolgens op Mijn gegevens en op ZonneDelen om je bewijs te downloaden.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Ongeveer twee weken voordat we de variabele rente en klantenbonus uitkeren, ontvang je een mail van ons. Daarin laten we zien hoeveel rendement je ontvangt en hoe de berekening tot stand is gekomen. Ook laten we je weten in welke week je het bedrag op je bankrekening kunt verwachten.

  Obligatiehouders van Samen in Zon Velsen ontvangen jaarlijks (2019 - 2023) eind juni hun rendement. Jaarlijks eind november (2019 - 2023) keren we het rendement van Samen in Zon Eemshaven uit. Voor Samen in Zon Amsterdam kunnen de obligatiehouders hun rendement jaarlijks (2020 - 2024) eind mei verwachten.

  Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk ontvangen jaarlijks hun rendement rond 5 augustus. Informatie over de rendementsuitkering van Zonnepark Almelo volgt zodra de uitgifte van de obligatielening heeft plaatsgevonden. De uitgifte staat vooralsnog gepland op 8 december 2020.

 • Voor je belastingaangifte heb je de waarde van je Samen in Zon obligatie(s) nodig. Dit vind je terug in de beveiligde omgeving van DuurzaamInvesteren.*

  Deze waarde geef je op in Box 3: sparen en beleggen, waarbij alleen de waarde per 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet van belang is. Het resultaat op de belegging (de rente) hoef je niet op te geven.

  * Obligatiehouders van Zonnepark Aadijk en Zonnepark Almelo kunnen het fiscaal jaaroverzicht inzien en downloaden via mijnstroom.zonnepanelendelen.nl.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • De obligaties (ZonneDelen) van Obton worden aangeboden via ZonnepanelenDelen, een investeringsplatform voor zonne-energieprojecten buiten het eigen huis.

  Obton is een Deense investeringsmaatschappij in duurzame energie. Obton investeerde al in verschillende projecten met zonne-energie in Europa, vooral in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

 • DuurzaamInvesteren biedt een investeringsplatform voor duurzame projecten in Nederland en is de partij waarmee wij samenwerken voor Samen in Zon Velsen, Eemshaven en Amsterdam.

  Via het investeringsplatform DuurzaamInvesteren.nl vond de aankoop van obligatie(s) plaats. In dezelfde beveiligde omgeving houd je gedurende de looptijd inzicht in de gegevens van jouw investering.

  Log in op DuurzaamInvesteren.nl
 • Het supportteam voor Vattenfall Samen in Zon is telefonisch bereikbaar via 088 - 363 7910 of per e-mail via sameninzon@vattenfall.nl.

 • Het is mogelijk om je obligaties voor het einde van de looptijd tussentijds over te dragen. Bij overdracht wordt de gehele rente, bonus en aflossing uitgekeerd aan de nieuwe obligatiehouder. Houd daar rekening mee in geval van verkoop door eventueel een hoger bedrag voor je obligaties te vragen of door je obligaties vlak na de uitkering van de rente en eventuele bonus over te dragen. Het overdragen van je obligaties is alleen onder de volgende voorwaarden mogelijk:

  1. Je draagt je obligaties over op je kind(eren)

  2. Je zoekt zelf een nieuwe koper voor je obligaties

  Overdrachtsformulieren per project