[Geeft een warmtepomp geluidsoverlast?]
Denk je er net als Maartje over om een warmtepomp te nemen en vraag je je af of die voor overlast kan zorgen? Dat begrijpen we.
[Vraag van Maartje Verschuren uit Venlo: “Ik lees verschillende verhalen over hoeveel geluid een warmtepomp maakt. Hoe zit het echt met het geluid?”]
In deze aflevering van vragen stroom vertellen we je wat je kunt verwachten. En hoe je eventuele geluidsoverlast kunt voorkomen.
Dat een warmtepomp geluid maakt, klopt. Maar hoeveel je hiervan merkt hangt af van de type en de plek waar hij staat. Een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp maken alleen geluid wanneer de buiten unit draait. Dit komt door de ventilator en compressor die aanstaan als je de verwarming gebruikt. Voor de meeste mensen is dit geluid prima te doen. Maar als je het zoveel mogelijk wil uitsluiten kan je een paar dingen doen.
[Hoe kan ik geluidsoverlast van mijn warmtepomp verminderen of voorkomen?]
- Kies een warmtepomp met het juiste vermogen. Een pomp die niet te hard hoeft te werken maakt minder geluid.
- Plaats de buitenunit daarnaast op een slimme plek. Denk aan een plek verder van slaapkamers en buren. Zo voorkom je overlast.
- Heb je na installatie nog last van het geluid dan kun je eventueel nog kiezen voor een geluiddempende kast.
Maar hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Warmtepompen voldoen aan geluidsnormen en maken meestal tussen de 35 en 45 decibel geluid. Vergelijkbaar met zacht achtergrondgeluid. Valt mee toch? Toch is geluidsbeleving heel persoonlijk. Wat jij niet storend vindt, kan voor je buren anders zijn. Wil je zeker weten dat je de beste keuze maakt? Vraag dan advies aan een installateur. Die kan je precies vertellen hoe je het geluid kunt verminderen. En wat het beste past voor jouw situatie. Hopelijk is je vraag beantwoord, Maartje.
[Muziek & Vattenfall logo]