All-electric ready warmtepomp
Met een all-electric ready warmptepomp kies je voor een warmtepomp die je hele huis kan verwarmen. Voor de zekerheid blijft de cv-ketel nog even hangen, die helpt alleen als dat nodig is. Zo kan je stap voor stap aanpassingen doen om later echt van de cv-ketel af te gaan.
Voor wie is een all-electric ready warmtepomp geschikt?
We raden een all-electric ready warmtepomp aan als je afgiftesysteem nog niet helemaal geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Een afgiftesysteem is de manier waarop warmte in je huis wordt verspreid, zoals radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming. Voor een warmtepomp heb je meestal grotere radiatoren of vloerverwarming nodig, omdat een warmtepomp met lagere temperaturen werkt dan een cv-ketel. Met een all-electric ready warmtepomp heb je de tijd om je huis stap voor stap aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld merken of een radiator vervangen moet worden om alles goed warm te krijgen. En je hebt de tijd om je huis goed te isoleren. Later kan je de cv-ketel weghalen en volledig overstappen op de (all-electric) warmtepomp.
Overstappen naar een all-electric warmtepomp
Waar moet je nu op letten als je later wilt overstappen?
Wil je later overstappen van een all-electric ready warmtepomp naar een all-electric warmtepomp? Dan is het belangrijk om nu al na te denken over de volgende dingen:
-
Kies het juiste vermogen
Neem een warmtepomp die sterk genoeg is voor als je later alleen de warmtepomp gebruikt. Denk ook na over hoe je je huis nog gaat isoleren. Als je goed isoleert, heb je een minder sterke warmtepomp nodig.
-
Kies voor een modulerende warmtepomp
Neem een warmtepomp die kan moduleren. Dat betekent dat deze ook op een lager vermogen kan werken (tot minder dan 2 kW). Warmtepompen die dit niet kunnen, werken niet zo goed in de lente en herfst en gaan dan steeds aan en uit.
-
Denk aan een buffervat
Een buffervat is een soort grote thermoskan die warm water bewaart. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp niet steeds aan en uit hoeft te gaan (bron: Milieucentraal.nl).
Welke stappen moet je nemen om over te stappen?
De overstap naar een all-electric warmtepomp kan stapsgewijs plaatsvinden. Hieronder vind je een aantal stappen die je moet nemen, maar de volgorde maakt eigenlijk niet eens heel erg uit:
-
Installeren en koppelen
Installeer de warmtepomp en koppel deze aan de cv-ketel. De warmtepomp is de hoofdverwarming, de cv-ketel springt alleen in bij uitzondering en maakt het warme tapwater zolang je nog geen boiler hebt geplaatst.
-
Boiler plaatsen
Plaats een voor de warmtepomp geschikte boiler zodat de warmtepomp al je warm tapwater kan maken.
-
Isoleren en ventileren
Neem extra isolatie- of ventilatiemaatregelen om energieverlies te beperken.
-
Afgiftesysteem aanpassen
Vervang in ruimtes die wat lastiger te verwarmen zijn de radiatoren door een maatje grotere of door convectoren.
Zo kan je uiteindelijk je huis volledig verwarmen met de warmtepomp. Je maakt stap voor stap de overstap, zonder risico op een koud huis of koude douche.
Volledig van het gas af
Als je geen gas meer gebruikt voor de verwarming van je huis zou je volledig van het gas af kunnen. Misschien kook je nog op gas? Vervang de gaskookplaat door een inductiekookplaat.
Voordelen:
- Laat je gas aansluiting verwijderen dit bespaart je een paar honderd euro per jaar.
- Gezonder en veiliger door geen verbrandingsgassen en open vuur in je huis.
All-electric ready warmtepompen en temperaturen
Warmtepompen kunnen water verwarmen tot verschillende temperaturen. Welke warmtepomp je kiest, hangt af van je huis en verwarmingssysteem. Hieronder vind je meer informatie over de temperaturen:
Midden temperatuur (MT-)warmtepomp
Deze warmtepomp verwarmt tot ongeveer 65°C en werkt goed met bijna alle afgiftesystemen, zoals vloerverwarming en radiatoren. Hij zorgt ook voor warm tapwater.
Hoge temperatuur (HT-)warmtepomp
Dit type warmtepomp verwarmt water tot wel 85°C, net zoals een cv-ketel. Hierdoor is de kans klein dat je je afgiftesysteem moet aanpassen. Een hoge temperatuur warmtepomp kan veel warm tapwater leveren en belast het elektriciteitsnet minder.
Veelgestelde vragen over de all-electric ready warmtepomp
Een all-electric ready warmtepomp met een vermogen van 6kW en energielabel A++ kost gemiddeld € 6000,- inclusief installatie. Je kan voor zo'n warmtepomp ongeveer € 2.375,- subsidie krijgen. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel en is gebaseerd op de rekentool van RVO. De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcodelijst van het RVO.
Warmtepompen met synthetische koudemiddelen dragen bij aan het broeikaseffect als ze in de atmosfeer komen, bijvoorbeeld bij lekkages of demontage. Daarom worden deze koudemiddelen vanaf 2027 verboden bij nieuwe installaties. Met een midden of hoge temperatuur warmtepomp maak je een slimme keuze voor de toekomst. Deze werken vaak met een natuurlijk koudemiddel, zoals CO2 (R744) of propaan (R290), die ook na 2027 zijn toegestaan.
Monoblock-warmtepomp
De midden of hoge temperatuur warmtepomp is bijna altijd een monoblock-warmtepomp. Dit betekent dat alle techniek in de buitenunit zit. Deze buitenunit is vaak groter, maar zorgt ervoor dat er geen of een kleine binnenunit is. De leidingen zijn dikker en gevuld met cv-water, waardoor de installatie wat lastiger is. Het voordeel is dat je deze leidingen kan hergebruiken bij vervanging van de warmtepomp in de te toekomst, wat kosten bespaart.
Split-warmtepomp
Bij een split-warmtepomp bestaat de warmtepomp uit twee delen: een buitenunit en een binnenunit, die elk een deel van de techniek bevatten. De leidingen tussen de units zijn dun en flexibel, waardoor ze gemakkelijk aan te leggen zijn. Het buitendeel van een split-warmtepomp is kleiner. De meeste split-warmtepompen zijn lage temperatuur warmtepompen.