Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd, slaat stroom op voor later. Die stroom komt van je zonnepanelen of van het stroomnet. Je gebruikt de opgeslagen stroom op een moment dat het jou goed uitkomt. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of als de stroomprijs hoog is. Een thuisaccu helpt je zo om efficiënter met stroom om te gaan, kosten te besparen, en je voor te bereiden op het stoppen van de salderingsregeling op 1 januari 2027.
Wil je meer weten over hoe een thuisaccu werkt met zonnepanelen? Of hoeveel een thuisaccu kost? Lees dan verder. We leggen alles stap voor stap uit.
Zo zet je een thuisbatterij in
-
Opslag van zonnestroom
Met een thuisbatterij kun je de stroom die je overdag met je zonnepanelen opwekt opslaan en later gebruiken. Je gebruikt hiermee zoveel mogelijk van je zonnestroom voor eigen verbruik. De batterij verlaagt je vaste terugleverkosten, omdat je minder stroom aan het net hoeft terug te leveren. Ook ben je goed voorbereid op het stoppen van de salderingsregeling.
-
Handelen met de thuisbatterij
Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan je stroom kopen wanneer de prijs laag is en deze opslaan in je thuisbatterij. Later kan je de opgeslagen energie gebruiken of terugleveren aan het net wanneer de prijs hoog is. Lees meer over hoe je kan besparen met je thuisbatterij en dynamische prijzen. Je thuisbatterij kan ook geld opleveren via de onbalansmarkt.
-
Verhogen van zelfvoorzienendheid en zelfredzaam worden
Met een thuisaccu maak je jezelf minder afhankelijk van het stroomnet. Je kan je eigen energie gebruiken, zelfs als de zon niet schijnt of als er een stroomstoring is. Houd er hierbij wel rekening mee dat er mogelijk extra werkzaamheden nodig zijn in jouw groepenkast. Je installateur kan je hierover adviseren.
Zo werkt een thuisbatterij met zonnepanelen
Overdag, als de zon schijnt, wekken zonnepanelen vaak meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. Zonder thuisbatterij gaat die overtollige stroom terug naar het stroomnet. Met een thuisbatterij kun je dit overschot juist opslaan voor later gebruik.
Zo werkt het: wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, slaat de batterij het overschot op. Heb je later stroom nodig, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts, dan haalt je huis de stroom uit de thuisbatterij in plaats van het stroomnet. Zo haal je meer uit je zonnepanelen en gebruik je je eigen stroom op het slimste moment.
Houd er wel rekening mee dat je stroom maar één tot enkele dagen kan opslaan. De opgeslagen energie blijft dus niet eindeloos beschikbaar, maar helpt je wel om minder afhankelijk te zijn van het stroomnet.
De voor- en nadelen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij heeft verschillende voordelen. Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd, kan je met een thuisbatterij meer besparen op je energiekosten. In plaats van stroom terug te leveren aan het net, gebruik je die energie later zelf. Zo verlaag je je terugleverkosten en ben je klaar voor het stoppen van salderen op 1 januari 2027. Je hebt minder stroom nodig van je energieleverancier en maakt jezelf minder afhankelijk van het stroomnet.
Er zijn ook nadelen. De kosten voor een thuisbatterij en installatie zijn nu nog relatief hoog, ook omdat er nu (nog) geen subsidie is. Gelukkig dalen de prijzen wel langzaam. Daarnaast kan je met een thuisbatterij maar stroom opslaan voor één tot enkele dagen. De batterij gaat meestal 10 tot 15 jaar mee, daarna moet je hem vervangen.
Een thuisaccu kan een goede investering zijn, maar bekijk goed of het bij je energieverbruik en budget past voordat je een thuisbatterij koopt.
In 4 stappen naar een thuisbatterij
Feenstra, onderdeel van Vattenfall, helpt je graag met een veilige en professionele installatie.
- Vraag eenvoudig een vrijblijvende offerte aan
- Onze adviseur helpt je de juiste batterij kiezen
- We bekijken je meterkast en plannen de installatie
- De monteurs plaatsen de batterij veilig en netjes
De thuisbatterij en dubbele energiebelasting
Februari 2025
In februari 2025 zei minister Hermans van Klimaat en Groene Groei in de Eerste Kamer dat er op korte termijn geen oplossing komt, omdat het moeilijk te bepalen is welke stroom al belast is en welke niet (Bron: Bright). Voor grootverbruikers is dit probleem al opgelost, maar voor huishoudens is dat te ingewikkeld. Hierdoor blijft de dubbele energiebelasting voorlopig bestaan, ook als de salderingsregeling in 2027 stopt. De sector heeft aangegeven in gesprek te willen gaan over mogelijke oplossingen.
Je elektrische auto als thuisbatterij
Wist je dat je je elektrische auto ook kan gebruiken om je zonnestroom in op te slaan? Dit kan met bidirectioneel laden. Hierbij gaat energie niet alleen van het stroomnet naar je auto, maar ook andersom. Dit wordt ook wel vehicle-to-home (V2H) genoemd. De accu van een elektrische auto is vaak veel groter dan een gewone thuisbatterij. Een auto-accu kan 40 tot 100 kWh aan energie opslaan, terwijl een thuisbatterij meestal 5 tot 15 kWh heeft. Toch kan een thuisbatterij van 5 kWh al een groot verschil maken, omdat dit vaak genoeg is om een gemiddeld huishouden in de nacht van stroom te voorzien.
In de toekomst kan dit een handige oplossing zijn. Nu is het belangrijk om te weten dat maar een aantal elektrische auto’s geschikt is voor bidirectioneel laden. Ook is er nog geen speciale bidirectionele laadpaal beschikbaar. Wil je meer weten over je auto als thuisbatterij? Lees dan verder op onze pagina over bidirectioneel laden.
Is een thuisbatterij iets voor mij?
Een thuisbatterij kan een slimme keuze zijn, vooral als je al zonnepanelen hebt. Gebruik je overdag weinig stroom, maar ’s avonds juist veel? Dan kan je met een thuisbatterij méér doen met je eigen opgewekte stroom. Het is dan wel belangrijk dat je de batterij slim gebruikt. Dat doe je zo:
- Laad de batterij op bij veel zon. Zo gebruik je meer van je eigen opgewekte stroom en bespaar je op energiekosten.
- Gebruik apparaten op het juiste moment. Zet ze aan als de batterij vol is.
- Combineer je thuisbatterij met een dynamisch energiecontract. Laad de batterij als de stroomprijs laag is en gebruik de stroom als de prijs hoog is. Zo kan je extra besparen.
Een thuisbatterij is een investering. Kijk goed of het past bij je verbruik en je budget. De adviseurs van Feenstra denken graag met je mee tijdens een adviesgesprek.
Vraag gratis advies aan
Veelgestelde vragen over de thuisbatterij
Wat is het verschil tussen een thuisbatterij en een accu?
Er is geen verschil tussen een thuisbatterij en een thuisaccu. Beide termen worden gebruikt voor hetzelfde apparaat: een systeem dat energie opslaat die je bijvoorbeeld met zonnepanelen hebt opgewekt, zodat je die later kunt gebruiken. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het betekent altijd hetzelfde.
Hoeveel stroom kan een thuisbatterij opslaan?
Een thuisbatterij kan meestal tussen de 5 en 15 kWh opslaan. Hoe groter het vermogen, hoe meer energie de batterij kan bewaren. Als je je elektrische auto (in de toekomst) als thuisbatterij gebruikt, kun je veel meer energie opslaan, tot wel 40 tot 100 kWh.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
De levensduur van een thuisbatterij is meestal tussen de 10 en 15 jaar. Dit hangt af van het type batterij en hoe je de batterij gebruikt. Als je de batterij goed onderhoudt en niet constant helemaal leeg en vol laat lopen, kan deze langer meegaan.
Wat kost een thuisbatterij?
Inmiddels liggen de kosten rond de €800 per kilowattuur (kWh) inclusief installatie. Dit betekent dat een batterij van 5 kWh ongeveer €4.000 kost.
Lees meer over stroomopslag