Scenario 2: aquathermie en restwarmtebronnen op lange termijn
Isolatie woningen noodzakelijk
In het tweede scenario worden er slechts zeer beperkt extra woningen op het warmtenet aangesloten. Hierdoor is het moeilijk om een geothermiebron effectief in te kunnen zetten, omdat de geothermiebronnen dan meer warmte zouden leveren dan er nodig is. Naarmate de woningen op het warmtenet beter geïsoleerd worden en voorzien worden van efficiëntere warmte-afgiftesystemen wordt het beter mogelijk om lagetemperatuurbronnen, zoals aquathermie, toe te voegen.
In de toekomst aquathermie en restwarmte uit datacenters
Op langere termijn nemen lagetemperatuurbronnen en restwarmtebronnen, zoals van datacenters, een deel van de warmteproductie van biomassa over. De rol van biomassa wordt dan kleiner. Ook in dit scenario wordt de oudste van de twee biomassacentrales gesloten, maar dit zal dan later plaatsvinden dan in scenario 1.
WKO voor nieuwbouw
De nieuwbouw die nog wordt aangesloten wordt ook hier aangesloten op een Hybride WKO systeem. De piekketels, die alleen bijspringen op hele koude dagen, draaien nu nog op aardgas. Deze zullen in beide scenario’s geschikt gemaakt worden om te gebruiken met van een duurzame brandstof, zoals waterstof, zodat ook de piekbronnen in 2040 volledig CO2-vrij zijn.