Onze stadswarmte in Almere

We leveren stadswarmte aan Almere Stad, Poort en Noorderplassen West. Verhuis je naar een bestaande woning in één van deze gebieden? Of wordt je woning op stadswarmte aangesloten? Doe dan de postcodecheck en bereken je maandbedrag. Daarna kun je direct je contract afsluiten.

Het warmtenet in Almere

Sinds begin jaren '80 leveren we stadswarmte aan Almere. Het warmtenet in Almere is gekoppeld aan het warmtenet van Diemen en Amsterdam Zuidoost. De warmte wordt grotendeels geleverd door een gascentrale in Diemen, waar we ook elektriciteit produceren. Deze warmtekrachtcentrale wordt ondersteund door twee hulpkrachtcentrales in Almere. Maar we maken ook gebruik van zonnecollectoren op het Zoneiland in Almere Noorderplassen West. Verschillende warmtebronnen dus die samenkomen in één warmtenet.

Warmtekrachtcentrale

Speciaal voor Almere Poort ontwikkelden we een rookgassenkoelinstallatie die is gekoppeld aan de warmtekrachtcentrale in Diemen. Deze installatie haalt warmte uit het rookgas in de schoorsteen van de warmtekrachtcentrale. Zonder dat de productie van elektriciteit daalt of er extra aardgas nodig is.

Hulpwarmtecentrales

De twee hulpwarmtecentrales Hoge Ring en Markerkant zetten we alleen in als extra warmtebron wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er vanuit onze klanten heel veel vraag is naar warmte, dat noemen we ook wel piekwarmte. Of als er een storing is in de warmtekrachtcentrale. Zo zorgen we voor betrouwbare warmtelevering in Almere.

Zoneiland

In de wijk Noorderplassen West zorgen 520 zonnecollectoren van het Zoneiland voor een tiende deel van de geleverde warmte van 2.350 huishoudens. Het stadswarmtenet levert de overige warmte én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. De oppervlakte van het Zoneiland is ongeveer even groot als die van drie voetbalvelden.

CO2-reductie in Almere

Met onze stadswarmte in Almere Stad, Almere Noorderplassen West en Almere Poort behaalden we samen met onze klanten in 2022 een CO2-reductie van 60% vergeleken met een HR-ketel thuis. In het staafdiagram zie je per warmtegebied hoe de CO2-reductie zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Staafdiagram met de CO2-reductie in Almere Stad, Noorderplassen West en Poort van 2020-2022

Onze toekomstplannen

Elk jaar vernieuwen wij onze plannen om onze warmtenetten duurzamer te maken. Hierin nemen we altijd de laatste ontwikkelingen mee. Het einddoel blijft hetzelfde: volledig fossielvrije warmte in 2040.

Korte termijn

Op korte termijn willen we de CO2-besparing van Almere verhogen. Dat willen we bereiken door de e-boiler en een biowarmte-installatie in Almere aan te sluiten.

Lange termijn

Op lange termijn willen we de bronnen aardwarmte en zo mogelijk aquathermie toevoegen, en méér warmte uit datacenters gebruiken. Ook willen we piekketels - die alleen bijspringen op hele koude dagen en nu nog draaien op aardgas - geschikt maken om te gebruiken met bijvoorbeeld waterstof.

De routekaart naar 2040

Ons einddoel is volledig fossielvrije warmte in 2040

Veelgestelde vragen

Hoe werkt stadsverwarming in Almere?

Bekijk onderstaande video om te leren hoe stadsverwarming werkt.

Waar komt stadswarmte in Almere vandaan?

In Almere is stadswarmte afkomstig van:

  • Warmtekrachtcentrale Diemen
  • Zoneiland Almere (voor Noorderplassen West)
  • Hulpwarmtecentrales Hoge Ring en Markerkant (beide voor piekwarmte en als back-upvoorziening)
Wat kost stadsverwarming in Almere?

Op de tarievenpagina vind je de tarievenbladen voor Almere, hoe de kosten zijn opgebouwd en welke regelingen er zijn om je energierekening betaalbaar te houden.

Hoe stap ik over op stadswarmte in Almere?

Wil je met je buren, VVE of woningcorporatie overstappen van aardgas naar stadsverwarming? Het is een mooie stap waarmee je met ons meegaat naar fossielvrij leven binnen één generatie.

Lees meer over overstappen

Zijn er warmtestoringen of -werkzaamheden in Almere?

Met de storingscheck zie je direct of er storingen of werkzaamheden bekend zijn. Zo niet, dan kun je de storing misschien zelf oplossen.

Meer over storingen en werkzaamheden

Ook interessant