1. Thuis
 2. Stadsverwarming
 3. Vaste leverancier voor stadswarmte

Waarom je een vaste leverancier hebt voor stadsverwarming

Voor stroom en gas zijn levering van energie en netbeheer gesplitst en kun je je eigen leverancier kiezen. Bij stadsverwarming heb je juist één vaste leverancier die warmte levert en het netbeheer uitvoert. Eigenlijk net als bij de waterleiding. Hier lees je waarom.

Bij warmte is er een goede afstemming nodig

Warmte via een warmtenet aan klanten leveren klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Er moet een constante afstemming zijn tussen wat er aan warmte bij jou in de buurt wordt geproduceerd, hoe deze warmte via het netwerk wordt getransporteerd en hoeveel er wordt geleverd bij jou als klant thuis.

Wat is er nodig om het goed te laten werken?

 • Genoeg productie zodat warmte altijd beschikbaar is en de temperatuur altijd klopt.
 • Precies de juiste druk op de leidingen voor een goede waterstroming.
 • Een afleverset bij je thuis die goed functioneert.

Veel mensen denken dat stadswarmte goedkoper wordt, als er meerdere aanbieders zijn binnen hetzelfde warmtenet. Maar dat is niet zo. Meerdere aanbieders op één net betekent meer onderlinge afstemming, meer werk en dus extra kosten voor jou als klant. Daarom is het logisch om netbeheer en levering door één partij te laten doen. De overheid gaat ook uit van deze zogeheten integraliteit in de warmtewet.

Een warmtenet is een grote investering

Met stadswarmte dragen we bij aan een toekomst zonder aardgas en voorzien we jou van comfortabele warmte. Het aanleggen van warmtenetten kost veel geld. Vattenfall heeft voor het warmtenet in jouw buurt een forse investering gedaan met een terugverdientijd van tientallen jaren. Daarnaast moeten wij het warmtenet goed onderhouden. Om de investering te rechtvaardigen en om de onderhoudskosten betaalbaar te houden, moet er de zekerheid zijn dat klanten stadswarmte afnemen.

Betrouwbare warmtelevering door goede afspraken

Warmtenetten zijn losse, lokale energiesystemen. Dit is anders dan bij het landelijke elektriciteits- en gasnet. Op een warmtenet zijn één of enkele warmtebronnen aangesloten. Warmtebedrijven hebben langlopende overeenkomsten met eigenaren van bronnen. Zo zorgen we voor een betrouwbare levering. Het biedt zekerheid voor de broneigenaren, de warmtebedrijven én jou als klant, omdat alle partijen zich voor lange tijd aan elkaar verbinden.

Klanten worden beschermd

Bij stadsverwarming heb je niet de keuze, maar wel de garantie dat we ons elke dag inzetten voor een optimale warmtelevering en goede service. Bovendien moeten warmtebedrijven zich houden aan allerlei regels en verplichtingen, zodat je als klant goed beschermd bent.

Hiervoor is er de Warmtewet. Daarin staan bijvoorbeeld regels over:

 • De zekerheid van stadswarmtelevering, zodat energie als basisbehoefte aanwezig blijft.
 • Redelijke tarieven voor stadsverwarming.
 • Service, een duidelijke factuur en de informatieverstrekking bij werkzaamheden en onderbrekingen.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de Warmtewet. Niet alleen door het vaststellen van de maximumtarieven, maar ook door te checken dat warmtelveranciers niet meer dan een redelijke winst maken. De ACM publiceert elk jaar de rendementen die warmtebedrijven maken in de rendementsmonitor. De laatste monitor laat zien dat dat het gemiddelde rendement in 2022 2,7% was.

Het gemiddelde rendement van warmtebedrijven in 2022 was 2,7%.

ACM Rendementsmonitor

Tot slot...

Niet zelf je warmteleverancier kunnen kiezen voelt soms misschien als een nadeel, maar er zijn zeker ook voordelen aan de warmtelevering.

 • Je CO2-uitstoot is een stuk lager vergeleken met verwarmen via een cv-ketel op gas.
 • Bij gas heb je het risico op ontploffingen of koolmonoxide in huis. Dit risico is er niet bij stadswarmte.
 • Wij zorgen voor het onderhoud van je afleverset, terwijl je dat met een cv-ketel vaak zelf moet regelen. Stadswarmte is dus ook makkelijker.
 • Veel mensen zullen nog lang moeten wachten tot ze van het gas af kunnen. Bewoners van wijken met stadswarmte hebben dit al gerealiseerd.

Je hebt er dan misschien niet zelf voor gekozen, maar met jouw stadswarmte draag je bij aan minder CO2-uitstoot. Wij zijn daar trots op. Het kan zijn dat je niet tevreden bent met ons als warmteleverancier. Is er iets wat we kunnen verbeteren? Laat het ons dan vooral weten.

Meer over stadsverwarming