1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. CO₂-reductie 2021 | Arnhem, Duiven en Westervoort

79% CO₂-reductie in Arnhem, Duiven en Westervoort in 2021

Het warmtenet in de Arnhemse regio scoort al jarenlang hoog op CO2-reductie, in vergelijking met stoken op aardgas. In 2021 werd dit niveau gehandhaafd. Naast de afvalenergiecentrale van AVR in Duiven draagt de biocentrale van Veolia als warmtebron bij aan schone warmte voor de gebruikers.

CO2-resultaat warmtenet Arnhem

In Arnhem, Duiven en Westervoort hebben de huizen en bedrijven die op het warmtenet van Vattenfall zijn aangesloten samen 38.515 ton CO2-uitstoot vermeden. Voor eenzelfde resultaat zouden er 19 grote windturbines van 3 MW op land nodig zijn. Vergelijken we het met zonnepanelen, dan komen we uit op 104 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

Nieuwe aansluitingen

Een mijlpaal in 2021 was de aansluiting van de Walburgisbasiliek op het warmtenet, nadat eerder al de iconische Eusebiuskerk voor stadswarmte koos. Ook de 40 appartementen van 5Zeuven, in het voormalige bankencentrum bij Winkelcentrum Kronenburg, werden aangesloten, net als de 50 nieuwbouwwoningen aan de Whemedreef. De 50 luxe centrum-appartementen in het Kadehuis bekronen dit lijstje.

Perspectief op nieuwe projecten

Voor de nabije toekomst is de blik gericht op de wijk Malburgen. Concreet is er zicht op aansluiting van bestaande bouw aan de Siriusdreef, maar verder kijkend zien we kansen voor stadswarmte bij de gebiedsgerichte aanpak voor heel de wijk. Voor Duiven en Westervoort is de aanleg van een tweede koppelleiding onder de A12 door vermeldenswaard. Deze zal de leveringszekerheid nog verder verbeteren.

Validatie op de gegevens

TNO heeft een validatie uitgevoerd op de CO2-reductiegegevens over het jaar 2021, waarbij het gebied Westpoort Warmte en Rotterdam/Hoogvliet als steekproef zijn genomen. Een publieke samenvatting hiervan is hieronder te downloaden. TNO verklaart over deze validatie:

“TNO heeft in opdracht van Vattenfall een validatie uitgevoerd op de door Vattenfall berekende CO2-emissie van de warmtenetten Amsterdam Noord-West en Rotterdam/Hoogvliet. Door TNO is vastgesteld dat de door Vattenfall berekende CO2-emissie maximaal 0,62% hoger is dan de door TNO berekende CO2-emissie voor genoemde warmtenetten over het jaar 2021”

Samenvatting TNO-rapport

Ontwikkelingen in Arnhem, Duiven en Westervoort 2021

Aantal woningequivalenten: 26.878

Groei: 311 woningequivalenten

Totaal: 16.282 aangesloten woningen

Grootverbruik: 298 aansluitingen

Het warmte-etiket biedt inzicht

Bekijk het warmte-etiket van 2021. Het biedt per regio een overzicht van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.

Bekijk het warmte-etiket

Waar leveren we warmte in de Arnhemse regio?

In de Arnhemse regio leveren we op verschillende plekken stadsverwarming. Kijk voor een gedetailleerd overzicht op ons warmtenet hieronder.

Kwaliteitsverklaring Arnhem, Duiven en Westervoort

Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) beheert de databank met gecontroleerde kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hierin zijn producten en systemen voor de bouw- en installatiesector te vinden waarvan BCRG de energieprestatie heeft getoetst. 

Download de verklaring (PDF)

Contact

Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.

 

Lees verder

Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?

Deze pagina delen via