1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Amsterdam aardgasvrij

Stadsverwarming in Amsterdam

Bij Vattenfall hebben we een duidelijke ambitie: fossielvrij leven mogelijk maken. En wel binnen één generatie. We werken samen met de gemeente Amsterdam aan een stad zonder aardgas. Check of jij ook kunt aansluiten op ons warmtenetwerk.

Minder CO2-uitstoot

Huizen met stadsverwarming stoten nu al gemiddeld 63% minder CO2 uit.

Makkelijk

Een afleverset in je meterkast regelt je warmte en warm water uit de kraan.

Veilig

Geen gas in huis. Je verwarmt met heet water ‘uit de grond’.

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar je huis of bedrijf. Stadsverwarming is een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op gas. Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig. Zo lopen we voorop richting een fossielvrij leven.

Zo werkt stadsverwarming

In 5 stappen naar stadsverwarming

  1. Zijn er straten of wijken in de buurt van je huis die al stadswarmte hebben? Dan kan het zijn dat je stadsverwarming kunt krijgen. Check met de warmtescan of je postcode dicht bij een warmtenet ligt.

  2. Vorm een groep met je VVE, woningcorporatie of buurtbewoners. Maak vervolgens een afspraak met ons. Als je wensen helder zijn en aansluiten bij onze mogelijkheden gaan we aan het werk.

  3. We onderzoeken eerst wat technisch mogelijk is. Je krijgt een vrijblijvende technische inventarisatie. Met een overzicht van de kosten. Als je woning volledig van het gas af gaat, kom je in aanmerking voor subsidie.

  4. In overleg besluiten we of en wanneer we stadsverwarming aanleggen voor je buurt.

  5. Zijn we het eens, dan gaan we aan het werk. Dan kan je in de toekomst gaan genieten van een buurt met warmte. Zonder aardgas.

Doe de warmtescan

Met de Warmtescan check je snel of er een warmtenet bij jou in de buurt is. Beantwoord een paar vragen en zie snel of stadswarmte een optie is. En zo ja, wat de volgende stap is.

Start de Warmtescan

Veelgestelde vragen

We hebben hier de antwoorden op vragen die we veel krijgen over stadswarmte op een rijtje gezet. Vind je hier niet wat je zoekt over van het gas af gaan, stel dan gerust je vraag via contact.

 

Wat kost een aansluiting op warmte?

Elke situatie is anders. Er zijn zowel binnen als buiten aanpassingen nodig voor een aansluiting op het warmtenet. De gemeente Amsterdam stelt ook subsidie beschikbaar. Een adviseur kan je hier meer over vertellen. We gaan graag met je in gesprek.

Hoe duurzaam is stadswarmte?

Met stadswarmte realiseren we nu al een flinke vermindering van de CO2-uitstoot ten opzichte van verwarming met een gasketel. We werken aan verdere uitbreiding en verduurzaming van onze warmtenetten. Bijvoorbeeld door nieuwe duurzame bronnen aan te sluiten.

Lees meer over onze warmtebronnen

Is stadsverwarming goedkoper dan gas?

Onze ervaring is dat de kosten voor stadswarmte en gas redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Met stadswarmte ben je soms wat duurder uit dan je was met gas. Maar soms ook wat goedkoper. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie.

Vergelijk de kosten

Zo begin je met energie besparen