Onze stadswarmte in Almere

We leveren stadswarmte aan Almere Stad, Poort en Noorderplassen West. Verhuis je naar een bestaande woning in één van deze gebieden? Of wordt je woning op stadswarmte aangesloten? Doe dan de postcodecheck en bereken je maandbedrag. Daarna kun je direct je contract afsluiten.

Het warmtenet in Almere

Sinds begin jaren '80 leveren we stadswarmte aan Almere. Het warmtenet in Almere is gekoppeld aan het warmtenet van Diemen en Amsterdam Zuidoost. De warmte wordt grotendeels geleverd door een gascentrale in Diemen, waar we ook elektriciteit produceren. Deze warmtekrachtcentrale wordt ondersteund door twee hulpkrachtcentrales in Almere. Maar we maken ook gebruik van zonnecollectoren op het Zoneiland in Almere Noorderplassen West. Verschillende warmtebronnen dus die samenkomen in één warmtenet.

Warmtekrachtcentrale

Speciaal voor Almere Poort ontwikkelden we een rookgassenkoelinstallatie die is gekoppeld aan de warmtekrachtcentrale in Diemen. Deze installatie haalt warmte uit het rookgas in de schoorsteen van de warmtekrachtcentrale. 

Hulpwarmtecentrales

De twee hulpwarmtecentrales Hoge Ring en Markerkant zetten we alleen in als extra warmtebron wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er vanuit onze klanten heel veel vraag is naar warmte, dat noemen we ook wel piekwarmte. Of als er een storing is in de warmtekrachtcentrale. Zo zorgen we voor betrouwbare warmtelevering in Almere.

Zoneiland

In de wijk Noorderplassen West zorgen 520 zonnecollectoren van het Zoneiland voor een tiende deel van de geleverde warmte van 2.350 huishoudens. Het stadswarmtenet levert de overige warmte én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. De oppervlakte van het Zoneiland is ongeveer even groot als die van drie voetbalvelden.

Onze toekomstplannen

Korte termijn

We ontwikkelen een e-boiler die naar verwachting in 2025 zal bijdragen aan de productie van stadswarmte voor het warmtenet van Amsterdam, Diemen en Almere.

Lange termijn

Samen met HVC en gemeente Almere hebben we een opsporingsvergunning voor het opsporen van aardwarmte in Almere. We onderzoeken of aardwarmte een geschikte bron is voor warmtenetten in Amsterdam, Diemen en Almere.

Ook interessant