Vattenfall en St1 gaan nieuw partnerschap aan voor productie van fossielvrije luchtvaart-elektrobrandstof

Vattenfall en het Finse energieconcern St1 hebben een intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van een fossielvrije waardeketen voor de productie van synthetische elektrobrandstof. De volgende stap is het gezamenlijk uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, gericht op de volledige waardeketen voor de productie van elektrobrandstof uit offshore windenergie vanaf 2029, om geleidelijk uit te groeien naar de doelstelling van één miljoen kubieke meter.

Eerste leveringen vanaf 2029

Vattenfall en St1 voeren een haalbaarheidsonderzoek uit om een fossielvrije waardeketen te ontwikkelen voor de productie van elektrobrandstof, via offshore windenergie. Binnen het partnerschap wil Vattenfall een op offshore windenergie gebaseerde infrastructuur voor waterstofvoorziening ontwikkelen aan de westkust van Zweden.

St1 is van plan een miljoen kubieke meter elektrobrandstof te produceren, voornamelijk gericht op duurzame vliegtuigbrandstof met gebruik van fossielvrije waterstof. Dergelijke volumes komen overeen met bijvoorbeeld de jaarlijkse vraag naar vliegtuigbrandstof van de luchthaven Arlanda in Stockholm. De eerste leveringen zullen vanaf 2029 plaatsvinden.

Enorm potentieel

Twee derde van de Zweedse CO2-uitstoot is tegenwoordig afkomstig vanuit industrie en transport. Samen met andere sectoren werkt Vattenfall actief aan directe en indirecte elektrificatie, met gebruik van fossielvrij waterstofgas. Vattenfall ziet een enorm potentieel voor het CO2-vrij maken van industrieën zoals raffinaderijen en petrochemische industrie aan de Zweedse westkust.

"Ik ben erg blij dat we samenwerken met St1, twee bedrijven die de ambitie delen om klimaatverandering tegen te gaan. Voor Vattenfall staat de elektrificatie van de samenleving en de industrie centraal in onze bedrijfsstrategie."

Anna Borg, President en CEO van Vattenfall

Bekijk ook