1. Home
  2. Nieuws
  3. Waarom we nu geen dynamische contracten aanbieden

4 redenen waarom we nu geen dynamische contracten aanbieden

Naast contracten met een vaste of variabele prijs, zijn er contracten met dynamische energieprijzen. Hierbij wisselen je energieprijzen regelmatig. Bij ons kun je op dit moment geen dynamisch contract afsluiten. Hier vind je waarom dat zo is.

Wat is een dynamisch contract?

Bij dynamische energiecontracten zijn de tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op de dagmarkten. Dit geldt voor stroom en gas. De prijs voor stroom wisselt per uur, de prijs voor gas wordt per dag vastgesteld. Een dynamisch contract is alleen mogelijk met een slimme meter.

Risico’s van dynamische contracten

Dynamische energieprijzen klinken aantrekkelijk, omdat er momenten zijn dat de energieprijs laag is. Maar dit is slechts één kant van de situatie. Er staan enorme pieken tegenover, vooral op een onvoorspelbare energiemarkt als de huidige. Dit zijn de vier belangrijkste redenen waarom we geen dynamische contracten aanbieden.

1. Je kan je verbruik niet altijd aanpassen

Om van de schommelingen te profiteren, moet je elke dag bovenop je verbruik zitten. Je bent namelijk alleen voordeliger uit als je je energieverbruik aanpast. Dit doe je door alleen veel te verbruiken op de momenten dat de prijzen het laagst liggen. Je hebt dit niet altijd in de hand, wat een risico vormt op een hoge energierekening.

2. Hogere prijzen in de maanden dat je het meest verbruikt

De prijzen op de dagmarkt worden bepaald door vraag en aanbod. En bij een hoge vraag naar gas en stroom, kunnen de prijzen hoog zijn. Dit is vooral in de winter het geval. Bij lage temperaturen neemt je verbruik toe, en je energiekosten waarschijnlijk ook. Je betaalt dus een hoger tarief op de dagen dat je het meeste verbruikt.

3. De energiemarkt is onvoorspelbaar

Op dit moment is er een grote onzekerheid op de energiemarkt. Dit geldt vooral voor het aanbod van gas, maar ook voor stroom. Hierdoor zijn de energietarieven nog onvoorspelbaarder. En dat maakt je risico’s bij een dynamisch contract in de tijd dat gas schaars is groot.

4. Je rekeningen lopen sterk uiteen

Met een dynamisch contract betaal je wisselende termijnbedragen door het jaar. Daardoor kunnen je rekeningen sterk uiteenlopen. In de winter betaal je dan een fors hoger termijnbedrag dan in de zomer. Bij een dynamisch contract is het daarom belangrijk dat je beschikt over een financiële buffer. Alleen dan kun je de rekening betalen als de prijzen stijgen of je verbruik hoog ligt.

Variabele contracten: zekerheid met flexibiliteit

Wil je profiteren van marktbewegingen? Dan bieden we je een variabel contract. Hiervoor kopen we de energie gespreid in op de inkoopmarkt. Je weet dan altijd wat je tarieven zijn voor een bepaalde periode. Deze tarieven volgen de markttrend. Zo heb je minder last van de prijsschommelingen die een dynamisch contract wel heeft.

Alles over variabele tarieven

Vragen over dynamische contracten

Biedt Vattenfall dynamische energiecontracten aan?

Nee, bij ons kun je op dit moment geen contract met dynamische energieprijzen afsluiten. Bij ons vind je wel variabele contracten, die de markttrend volgen.

Alles over variabele tarieven

Waarom heeft Vattenfall geen dynamische contracten?

Omdat er risico’s aan vastzitten. Zeker op een onvoorspelbare energiemarkt zoals de huidige.

Bekijk hier onze vier belangrijkste redenen waarom we geen dynamische contracten aanbieden.

Hoe werkt een dynamisch contract met het prijsplafond?

Bij het prijsplafond betaal je tot een vooraf vastgesteld verbruik een maximaal tarief. Bij een dynamisch contract wordt de vergoeding van dat verbruik per maand bepaald, en niet per uur. De gemiddelde maandprijs wordt berekend door alle gunstige en alle ongunstige uurprijzen van de hele maand met elkaar te verrekenen. Komt dit maandgemiddelde uit boven de prijs van het prijsplafond, dan wordt het verschil gedekt door de overheid en betaalt de klant de plafondprijs.

Wat is het verschil tussen contracten met een vaste of variabele en dynamische prijs?

Energie voor vaste en variabele contracten kopen we van tevoren in op de termijnmarkt. Daardoor is het mogelijk om voor een bepaalde periode één prijs aan te bieden.

Een leverancier die een contract met een dynamisch prijs aanbiedt, koopt in op de dagmarkt. Pas een dag van tevoren weet je wat de tarieven voor de volgende dag zijn.

Bekijk ook