1. Home
  2. Nieuws
  3. Btw op energie weer 21%

Btw op energie weer 21% vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op energieproducten weer 21%. De tijdelijke verlaging naar 9% door de overheid wordt dan beëindigd. Hierdoor valt je termijnbedragadvies misschien hoger uit dan je had verwacht.

Btw op energie terug naar 21%

Vanaf 1 januari 2023 betaal je weer 21% btw op energieproducten. De tijdelijke verlaging van de btw is dan voorbij. Voor boetes en de netto terugleververgoeding zonne-energie blijft het btw-percentage 0%.

Als tegemoetkoming voor de stijgende energiekosten, verlaagde de overheid de btw op energieproducten naar 9%. Deze maatregel gold van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. In die periode betaalde je dus maar 9% (of 0%) btw over alle onderdelen van je energierekening.

Prijsplafond is nieuwe tegemoetkoming

Vanaf 1 januari 2023 beschermt het prijsplafond tegen verder stijgende energieprijzen. Door het prijsplafond betaal je een plafondtarief voor het eerste gedeelte van je energieverbruik. Dit moet ervoor zorgen dat energie betaalbaar blijft.

Alles over het prijsplafond

Ook andere overheidsmaatregelen houden op

Naast de btw-verhoging van 9% naar 21% houden op 31 december 2022 ook twee andere overheidsmaatregelen op:

  • De vermindering van de energiebelasting werd verhoogd. Dit heet ook wel 'teruggave energiebelasting' of ‘heffingskorting’.
  • De tijdelijke verlaging van de tarieven van de energiebelasting op stroom.

Je termijnbedrag kan stijgen

Door de veranderingen kan het zijn dat je termijnbedragadvies vanaf januari 2023 hoger is dan je had verwacht. Dit geldt vooral voor vasteprijscontracten: daarbij lijkt het alsof je tarieven stijgen, maar dit is niet het geval. Alleen de belastingen zijn veranderd.

Bekijk je termijnbedragadvies

Energiebelasting en overheidsheffingen

Naast btw betaal je ook energiebelasting voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m³) gas die je verbruikt. Dit betaal je aan ons via je energierekening. Wij dragen het daarna voor je af aan de overheid.

Alles over energiebelasting en overheidsheffingen

Bekijk ook