1. MKB
  2. Wet- en regelgeving
  3. Verplicht energielabel

Verscherpte energieregels voor kantoren

Vanaf 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland minimaal energielabel C hebben. Kantoren met een slechter label mogen niet meer gebruikt worden.

Voor wie geldt de regeling?

De verplichting geldt voor alle kantoorpanden, behalve voor:

  • Kantoren die kleiner zijn dan 100 m2
  • Monumenten
  • Leegstaande kantoren
  • Kantoren die omgevormd of gesloopt worden

Er komt nog een onderzoek naar de energiebesparingsmogelijkheden in andere (bedrijfs)panden, zoals restaurants en winkelpanden.

Wat betekent de regeling voor jou?

Heb je een kantoor met energielabel D t/m G, dan moet je je pand binnen zes jaar zuiniger maken. Bij label D, E of F zijn bouwkundige ingrepen vaak niet nodig. Aanpassingen aan bijvoorbeeld de verlichting zijn dan voldoende. Kantoren met label G vragen om ingrijpende maatregelen als glas- of dakisolatie. Het idee is dat de investering zichzelf terugverdient, omdat je energierekening door de investering daalt. De terugverdientijd ligt gemiddeld rond de vijf jaar.

De opbrengst van deze regeling

Deze maatregel moet helpen om de doelstellingen uit het Energieakkoord te halen. Het levert vanaf 2023 per jaar ruim acht petajoule energiebesparing op.

Kijk hier alvast voor onze kantoor-bespaartips

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.