1. MKB
  2. Vattenfall Extra's
  3. Bespaaradvies
  4. Duurzaam ondernemen
  5. Besparen op je winkelverlichting: wij helpen

Besparen op je winkelverlichting: wij helpen

Met slimme oplossingen kun je veel euro’s per jaar op je winkelverlichting besparen. In dit blog delen energieadviseurs Max en Rob wat ze zoal tegenkomen op de winkelvloer.

Maak een lichtplan

Meubels, kleuren, inrichting, verlichting: je weet dat het belangrijk is voor de sfeer van je winkel. Maar het is ook goed om hier kritisch naar te kijken, zegt Max. Bepaal bijvoorbeeld waar je verlichting voor sfeer moet zorgen en waar die juist functioneel moet zijn. Bij displays aan het raam heb je bijvoorbeeld vaak minder verlichting nodig dan bij de kledingrekken verder in de zaak. Dat scheelt weer.

Vervang tl-buizen door led-balken

Het eerste wat energieadviseur Rob doet als hij winkels of horeca binnenkomt, is omhoog kijken. "Je tl-balken ogen zwartgebrand. Zie je dat?", vraagt hij aan de eigenaresse van Toko Nhonido. "Dat betekent dat ze bijna ‘op’ zijn. Mijn advies: investeer in led-balken als je toch nieuwe lampen koopt. Duurder in aanschaf, maar flink goedkoper als het gaat om energieverbruik: 50 watt per uur versus 20 watt. In jouw geval bespaar je zeker € 60 per jaar."

Bespaar samen met je personeel

Vattenfall-klant Drukkerij de Bie was al goed bezig met zonnepanelen en een warmtepomp. Maar ze wilden echt richting energieneutraal gaan. Daarom vroegen zij hun medewerkers om onder andere beeldschermen en verlichting in de ontvangstruimte uit te zetten als zij daar niet zijn.

Max: “Onderzoek van Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel 5% tot 8% energiebesparing oplevert. Bespreek samen om welke apparaten het gaat en hoe je sluipverbruik vanwege de stand-by-stand kunt voorkomen. Een contactdoos met een aan-/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan is een mooi hulpmiddel. Die hoef je maar één keer uit te zetten. Handig!”

Meer advies om energie te besparen?

Deel deze pagina