Voorkom onnodig energieverbruik in je winkel: tips

Als je je energierekening wilt verlagen, kijk dan eens goed naar de grote energieslurpers in je winkel. Want: energie besparen is kosten besparen. Lees de tips:

Dit zijn de grootste energieslurpers in je winkelpand

Of je nou eigenaar bent van een kiosk of van een delicatessenzaak, ieder winkelpand heeft enkele grote energieslurpers. Denk bijvoorbeeld aan koelapparatuur en winkelverlichting, maar ook de cv-ketel. Door hier efficiënt mee om te gaan voorkom je al een hoop onnodig verbruik. Zonder dat het ten koste gaat van de comfort en de sfeer in je winkel. Het kan echt. Hieronder lees je hoe:

Zo verbruik je minder energie

 • Duurzame winkelverlichting

  Gebruik je tl-verlichting in je winkel? Met een kleine investering zoals een spiegel op je tl-lamp kun je al energie besparen. Ben je bereid om meer te investeren, denk dan eens aan het vervangen van je gewone tl-buizen door hoogfrequente. Hiermee kun je tussen de 20% en 65% aan jaarlijks energiekosten besparen. Maar ook led-lampen zijn een heel goed, duurzaam (en sfeervol) alternatief voor tl-verlichting. In onze case ‘licht in donkere dagen’ lees je alles over efficiënt omgaan met je verlichting en hoeveel je hiermee bespaart.

 • Samen met je personeel energie besparen

  Energie besparen doe je ook samen. Bedenk hoe je met je personeel energie kunt besparen en sluipverbruik kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door lichten niet onnodig te laten branden en ‘s avonds (tv)-schermen helemaal uit te zetten. Energie besparen is niet moeilijk, met een paar kleine aanpassingen kom je al heel ver.

 • Installeer bewegingssensoren

  Als je écht slim om wilt gaan met verlichting, installeer dan bewegingssensoren in ruimtes waar je niet lang hoeft te zijn. Bijvoorbeeld op het toilet of in het magazijn van je winkel. Als je bewegingssensoren in deze ruimtes plaatst, gaat de verlichting pas (automatisch) aan als dat echt nodig is. Bewegingssensoren kosten rond de €150 euro, inclusief plaatsing.

 • Goedkoop gas besparen

  De cv-ketel is de grootste gasverbruiker in de meeste panden. Gelukkig hoef je niet meteen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen om te besparen op je gasverbruik. Zo kan het bijvoorbeeld al een hoop schelen om je cv-ketel van de fabrieksinstellingen af te laten halen. Je monteur kan dit voor je aanpassen en de instellingen speciaal voor jouw pand verbeteren. Bekijk ook eens onze acht tips om goedkoop gas te besparen

 • Investeer in energiezuinige koelapparatuur

  Als je ook eten uit de koeling verkoopt, neem dan je huidige koelapparatuur eens goed onder de loep. Tijdens een energiescan bezocht onze energieadviseur Rob een toko in Amsterdam. De eigenaresse had recent haar 20 jaar oude koelvitrine vervangen voor een nieuw, energiezuiniger model van 760 watt per uur. Dit leverde haar een flinke besparing op. ‘’Door in de toekomst te kiezen voor energiezuinige koelapparatuur en die regelmatig te onderhouden, kan de besparing oplopen tot 20 procent van het benodigde elektriciteitsgebruik’’ volgens Rob van der Plas.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies