Jongen luistert muziek in sportschool

Sporthal/school - energiebespaartips

We geven je 5 tips voor jouw branche om energie te besparen.

Beperk de basistemperatuur van de sporthal

In veel sporthallen is de temperatuur tijdens de winter te hoog ingesteld. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort sport, maar gemiddeld genomen is het prima om te sporten in een omgeving tussen de 16 en 18 graden. Kies voor een verwarming, waarbij je de temperatuur snel kunt veranderen. Dat is in de meeste gevallen een verwarming door middel van lucht.

Aanwezigheidsdetectie voor je binnenverlichting

De verlichting in kleedkamers en doucheruimten brandt vaak de hele dag. Dat is in de meeste gevallen niet nodig, want in een groot deel van de tijd zijn er geen mensen aanwezig. Aanwezigheidsdetectie biedt dan een uitkomst. Je verlichting schakelt automatisch uit, als er niemand meer aanwezig is. Dat kan een flinke besparing op je stroomkosten opleveren.

Zorg voor een dynamische ventilatie, afgestemd op het aantal sporters

Vaak staat in een sporthal de ventilatie aan op een vast volume. In de praktijk is de hal maar gedeeltelijk bezet. Een goede oplossing is om het ventilatieniveau dynamisch te maken. Dit kan door toerenregelingen op de motoren van de ventilatie. De besparing op het energieverbruik van de ventilatie kan oplopen tot meer dan 50%.

Schakel veldverlichting bewust in en uit

Staan de lampen van je sportterrein regelmatig aan als de de velden niet gebruikt worden? Vaak wordt het vergeten, maar soms is het een bewuste keuze, omdat de voetpaden langs de velden niet of onvoldoende verlicht zijn. Zorg dan voor lokale verlichting van de voetpaden. Een goed doordacht schema bij het in- en uitschakelen bespaart energie. Is dit lastig te regelen, dan kunnen schakelklokken een uitkomst zijn. 

Gebruik waterbesparende douchekoppen en kranen in je kleedruimten

Wij raden je aan om te controleren hoeveel warm water er per minuut wordt geleverd (bijvoorbeeld met een emmer). Is dat boven de 10 liter per minuut? Installeer dan waterbesparende douchekoppen en douchekranen. Deze besparen veel water en daardoor ook gasverbruik. Er hoeft dan namelijk minder water verwarmd te worden. 

Interessant artikel?