1. Thuis
  2. Klantenservice
  3. Slimme meter aanvragen

Een slimme meter aanvragen is niet nodig, je krijgt hem vanzelf

Alle netbeheerders zijn bezig oude meters te vervangen door slimme meters. Je krijgt vanzelf bericht als je aan de beurt bent. Maar vervroegd een slimme meter aanvragen mag natuurlijk ook.

Slimme meter aanvragen

Volgens Netbeheer Nederland hebben ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland een slimme energiemeter. Voor het einde van 2022 zou iedereen een slimme meter aangeboden moeten hebben gekregen van zijn netbeheerder. Voor de warmtemeters is bepaald dat deze voor 2027 verslimd moeten zijn. 

Zelf een slimme meter aanvragen is dus eigenlijk niet nodig. Je netbeheerder vervangt ze gratis op het moment dat je wijk aan de beurt is. Op netbeheernederland.nl staat een overzicht van de landelijke uitrol per netbeheerder. 

Een slimme meter aanvragen als je zonnepanelen overweegt?

Overweeg je zonnepanelen en ga je terugleveren? Dan heb je een geschikte meter nodig. Zelf een slimme meter aanvragen is niet nodig. Want zodra je je aanmeldt bij energieleveren.nl, controleert je netbeheerder of je meter geschikt is. En is deze niet geschikt, dan komen zij gratis je meter vervangen.

Vervroegd aanvragen slimme meter

Natuurlijk mag je zelf ook een slimme meter aanvragen. Bijvoorbeeld als je nu al meer inzicht wilt in je verbruik, of je standen niet langer zelf wilt doorgeven. Dit regel je eenvoudig via je netbeheerder of bij ons als je stadswarmte hebt.

Een vervroegde aanvraag is echter niet gratis. Voor stroom en gas vind je op de website van je netbeheerder de kosten die zij hiervoor berekenen.

Lees meer over