1. Home
  2. Klantenservice
  3. Kosten slimme meter

Kosten slimme meter

De kosten van een slimme meter en een gewone meter zijn hetzelfde. Zo profiteer je van een slimme meter zonder extra kosten. Wel zo fijn. En je krijgt hem ook nog eens gratis, inclusief installatie. We vertellen je er graag meer over.

Geen extra kosten slimme meter

Krijg je een brief van je netbeheerder dat zij binnenkort je meters komen vervangen? Dan betaalt je netbeheerder de kosten van de installatie en het eventueel verwijderen van je oude energiemeter. Dus geen nadelen, alleen maar voordelen van een slimme meter.

 

Wanneer ben je aan de beurt?

Netbeheerders zijn al een tijdje bezig met het vervangen van gewone meters door slimme meters. Deze landelijke uitrol draait volop. Kijk op Netbeheer Nederland wanneer je aan de beurt bent.

Naar Netbeheer Nederland

Wat kost een slimme meter aan huur?

Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt het maximum van de huurprijs vast. Op de site van de ACM of van je netbeheerder zie je precies wat dit kost. Naast huur van je meter ('meettarief' of 'meetdienst'), betaal je ook voor de 'aansluitdienst' en de 'transportdienst'. Deze onderdelen vormen samen de netbeheerkosten. Ze kunnen per netbeheerder verschillend zijn. Heb je stadswarmte? Kijk dan op onze tarievenpagina.

Kosten slimme meter onder 'netbeheerkosten'

De kosten voor je slimme meter staan niet als huurkosten op je rekening. Deze kosten vallen onder het totaal aan netbeheerkosten. Je vindt de netbeheerkosten onder het kopje ‘vaste kosten’, op je contract en jaarafrekening.

De netbeheerkosten betaal je aan ons. Wij zorgen ervoor dat we deze kosten afdragen aan je netbeheerder.

Slimme meter kosten bij aanschaf zonnepanelen

 

Om stroom te kunnen terugleveren moet je je zonnepanelensysteem aanmelden bij energieleveren.nl. Zo weet je netbeheerder dat je stroom gaat opwekken en gaat terugleveren. Om te registreren hoeveel je verbruikt en teruglevert heb je een geschikte meter nodig. Je netbeheerder neemt daarom contact met je op om te laten weten of je meter vervangen moet worden door een slimme meter of dat je meter al geschikt is. Het vervangen van de meter doen zij meestal gratis.

Wanneer kost een slimme meter wel geld?

 
  • Als je tijdens de landelijke uitrol weigert om je meter te laten vervangen maar later toch een slimme meter wilt, rekent je netbeheerder aansluitkosten.
  • Als je eerder een slimme meter wilt en niet wilt wachten op de landelijke uitrol. Dan betaal je aansluitkosten omdat je voorrang krijgt.

Op de site van je netbeheerder lees je hoeveel zij hiervoor rekenen.

 

Lees meer over