1. Thuis
  2. Warmtepomp
  3. Verbruik warmtepomp

Verbruik warmtepomp: dit kun je verwachten

Door een warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag, maar je stroomverbruik omhoog. Wat het exacte verbruik van je warmtepomp is, hangt af van factoren als de hoeveelheid warmte die nodig is, het type warmtepomp, de isolatie van je woning en je gezinssituatie.

Energieverbruik warmtepomp is voornamelijk stroom

Een belangrijke reden om van een cv-ketel deels of helemaal over te stappen op een warmtepomp, is om minder aardgas te gebruiken en zo je CO2-uitstoot te verlagen (bron: Milieu Centraal). Afhankelijk van het soort warmtepomp, verbruik je minder gas of zelfs helemaal geen gas. De warmtepomp haalt namelijk energie uit de lucht of uit de bodem. Wél heeft de compressor van de warmtepomp stroom nodig. Dus als je een warmtepomp laat installeren, stijgt je stroomverbruik. Maar die stroom kun je ook (deels) zelf opwekken met zonnepanelen.

Klantvraag: kan ik het verbruik van een warmtepomp zelf berekenen?

Het is niet zo eenvoudig om het verbruik van je warmtepomp te berekenen, want je moet hiervoor de warmtebehoefte van je woning weten en de SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) van de warmtepomp. De warmtebehoefte is de hoeveelheid energie die nodig is om je woning het hele jaar rond aangenaam warm te houden en de SCOP zegt iets over hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar die warmte kan produceren.

Meer over SCOP

Omdat de buitenluchttemperatuur veranderlijk is, wijzigt de performance van de warmtepomp met de buitentemperatuur. Met SCOP wordt deze in één getal uitgedrukt, bij een standaard klimaatmodel. Hoe hoger de SCOP, hoe efficiënter de warmtepomp.

Meer over warmtebehoefte

Om je warmtebehoefte grofweg in kWh te bepalen, kun je jouw gasverbruik in m3 vermenigvuldigen met 10. En in het geval van een hybride warmtepomp dien je het verbruik van warm water te corrigeren door 100 m3 gas per persoon van je totale gasverbruik te halen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Zo bereken je hoeveel stroom een warmtepomp ieder jaar bij jou thuis verbruikt

Hiervoor heb je nodig:

  • De warmtebehoefte van je woning:
    Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om je huis het hele jaar te verwarmen. Om je warmtebehoefte in kWh te berekenen, vermenigvuldig je je gasverbruik met 10.
  • De Seasonal Coefficient Of Performance (SCOP) van de lucht-waterwarmtepomp:
    Deze geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar warmte produceert. De SCOP wordt uitgedrukt in één getal. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter de warmtepomp.

Gebruik de volgende rekenformule

  • (Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschatte jaarlijkse verbruikskosten warmtepomp

Let op:
Met deze rekenformule krijg je een indicatie van het stroomverbruik van een warmtepomp bij jou thuis. De SCOP is vastgesteld aan de hand van een klimaatmodel. In werkelijkheid wijkt de buitenluchttemperatuur af van het klimaatmodel. Daardoor wijken de gebruikskosten zoals hierboven wordt berekend altijd af. Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met je persoonlijke stookgedrag. Dat speelt juist een belangrijke rol bij het energieverbruik.

 

Verbruik warmtepomp bij gemiddeld huishouden

Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.800 kWh aan stroom (bron: Nibud). Met een volledig elektrische warmtepomp kan daar zo'n 3.200 kWh bijkomen (bron: Milieu Centraal).

Het verbruik van een warmtepomp bij een gemiddeld huishouden zorgt in bovenstaand voorbeeld dus voor een ruime verdubbeling van het stroomverbruik.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

Het afgelopen kalenderjaar ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Het is slim om te checken of een warmtepomp bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen of en hoeveel aardgas je bespaart:

  • De grootte van je huis
  • Hoe goed je huis is geïsoleerd
  • Het type waterpomp dat je kiest
  • Het type ventilatiesysteem in je huis
  • Hoe je je huis nu verwarmt
  • Je verbruik voor verwarming en warm water
  • De temperatuur buiten en binnen

Verduurzaam je huis, doe de check

Benieuwd hoe je je huis duurzamer kunt maken? En hoe je minder energie kunt verbruiken? Doe de Duurzaam Wonen Check. Dan krijg je advies welke stappen je kunt nemen voor je koop- óf huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen