1. Home
 2. Kennis
 3. Verbruik warmtepomp

Verbruik warmtepomp: dit kun je verwachten

Door een warmtepomp gaat je gasverbruik flink omlaag, maar je stroomverbruik omhoog. Onderaan de streep bespaar je op je energierekening: zeker nu gas steeds duurder wordt. Wat het exacte verbruik van jouw warmtepomp is, hangt af van factoren als de hoeveelheid warmte die nodig is, het type warmtepomp, de isolatie van jouw woning en jouw gezinssituatie.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Energieverbruik warmtepomp is voornamelijk stroom

Een belangrijke reden om een warmtepomp te nemen, is om minder aardgas te gebruiken en zo jouw CO2-uitstoot te verlagen. Afhankelijk van het soort warmtepomp, verbruik je minder gas of zelfs helemaal geen gas. De warmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de lucht of uit de bodem. Wél heeft de compressor van de warmtepomp stroom nodig. Dus als je een warmtepomp laat installeren, stijgt jouw stroomverbruik. Maar die stroom kun je ook (deels) zelf opwekken met zonnepanelen. Lekker duurzaam toch?

Klantvraag: kan ik het verbruik van een warmtepomp zelf berekenen?

Het is niet zo eenvoudig om het verbruik van je warmtepomp te berekenen, want je moet hiervoor de warmtebehoefte van je woning weten en de SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) van de lucht-waterwarmtepomp. De warmtebehoefte is de hoeveelheid energie die nodig is om je woning het hele jaar rond aangenaam warm te houden en de SCOP zegt iets over hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar die warmte kan produceren.

Meer over SCOP

Omdat de buitenluchttemperatuur veranderlijk is, wijzigt de performance van de warmtepomp met de buitentemperatuur. Met SCOP wordt deze in één getal uitgedrukt, bij een standaard klimaatmodel. Hoe hoger de SCOP, hoe efficiënter de warmtepomp.

Meer over warmtebehoefte

Om je warmtebehoefte in kWh te bepalen, kun je jouw gasverbruik in m3 te vermenigvuldigen met 10. Wel dien je het verbruik van warm water te corrigeren door 100 m3 gas per persoon van je totale gasverbruik te halen.

Zo bereken je hoeveel stroom een warmtepomp jaarlijks gebruikt

Hiervoor heb je nodig:

 • De warmtebehoefte van je woning:
  Dit is de hoeveelheid energie die nodig is om je huis het hele jaar te verwarmen. Om je warmtebehoefte in kWh te berekenen, vermenigvuldig je je gasverbruik met 10.
 • De Seasonal Coefficient Of Performance (SCOP) van de lucht-waterwarmtepomp:
  Deze geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar warmte produceert. De SCOP wordt uitgedrukt in één getal. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter de warmtepomp.

Gebruik de volgende rekenformule

 • (Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks verbruik warmtepomp

De SCOP is vastgesteld aan de hand van een klimaatmodel. In werkelijkheid wijkt de buitenluchttemperatuur af van het klimaatmodel. Daardoor wijkt het verbruik zoals hierboven wordt berekend altijd af. Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met je persoonlijke stookgedrag. Dat speelt juist een belangrijke rol bij het energieverbruik.

 

Verbruik warmtepomp bij gemiddeld huishouden

Het verbruik van een warmtepomp bij een gemiddeld huishouden geeft een helder inzicht in wat je kunt verwachten. ‘Stel, je gaat uit van een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh (kilowattuur) voor gemiddeld huishouden, tel daar dan maar 3.500 kWh voor de warmtepomp bij op,’ schat Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall, grofweg in. Goed om te weten: bij deze schatting gaan we uit van een goed geïsoleerde woning die geschikt is voor een warmtepomp, bij een gemiddeld energieverbruik en een SCOP van 4.

Het verbruik warmtepomp bij een gemiddeld huishouden zorgt in bovenstaand voorbeeld dus bijna voor een verdubbeling van het stroomverbruik. Jouw stroomverbruik gaat dus flink omhoog, dat weten we. Maar belangrijker is: jouw gasverbruik daalt harder dan je stroomverbruik stijgt qua kosten.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Verduurzaam je huis, bespaar energie

Wil je minder energie verbruiken? Doe dan onze Duurzaam Wonen Check. Ontdek stap voor stap welke kleine en grote verbeteringen passen bij jouw koop- of huurhuis.

 • Persoonlijk advies
 • Gratis check
 • Meteen aan de slag
Doe de check

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen