Energieverbruik warmtepomp is voornamelijk stroom
Een belangrijke reden om een warmtepomp te nemen, is om minder aardgas te gebruiken en zo jouw CO2-uitstoot te verlagen. Afhankelijk van welk soort warmtepomp je hebt, verbruik je minder gas of zelfs helemaal geen gas. De warmtepomp haalt namelijk gratis energie uit de lucht of uit de bodem. Wél heeft de compressor van de warmtepomp stroom nodig. Dus als je een warmtepomp in jouw huis laat installeren stijgt jouw stroomverbruik wel. Je energieleverancier kan die stroom verzorgen, maar het is ook een idee om die (deels) zelf op te wekken met zonnepanelen. Lekker duurzaam toch?
Zo bereken je het warmtepomp verbruik
Om het verbruik van je warmtepomp te meten heb je nodig:
- De warmtebehoefte van je woning: dit is de hoeveelheid energie die nodig is om je huis het hele jaar te verwarmen. Om je warmtebehoefte in kWh te berekenen, vermenigvuldig je je gasverbruik met 10.
- De Seasonal Coefficient Of Performance (SCOP) van de lucht-waterwarmtepomp: dit geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp gedurende het jaar warmte produceert. De SCOP wordt uitgedrukt in één getal. Hoe hoger dit getal, hoe efficiënter de warmtepomp.
Zo bereken je hoeveel stroom een warmtepomp jaarlijks gebruikt
Je jaarlijkse stroomverbruik van je warmtepomp bereken je met de volgende formule:
(Jaarlijkse warmtebehoefte in kWh / SCOP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks stroomverbruik warmtepomp
De SCOP is vastgesteld aan de hand van een klimaatmodel. In werkelijkheid wijkt de buitenluchttemperatuur af van het klimaatmodel. Daardoor wijkt het verbruik zoals hierboven berekend altijd af. Daarnaast wordt er ook geen rekening gehouden met het persoonlijk stookgedrag. Dat speelt juist een belangrijke rol bij het energieverbruik.