1. Home
 2. Kennis
 3. Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Veel mensen willen weten: hoe werkt een warmtepomp? Om je huis lekker warm te krijgen, heb je energie nodig. In plaats van uit gas (cv-ketel), haalt de warmtepomp energie uit de lucht of grond. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast, hoor je weleens. Dat is een mooi beeld, maar we kunnen best wat meer over de warmtepompwerking vertellen.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Warmtepomp: werking in het kort

De warmtepompwerking in het kort: een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt er warmte van. Met die warmte kan jij jouw huis en je tapwater verwarmen.

Werking warmtepomp verder uitgelegd

Wil je meer weten over de techniek van een warmtepomp? Laten we dan iets dieper ingaan op de vraag: hoe werkt een warmtepomp? Een warmtepomp is eigenlijk een vrij eenvoudig apparaat. Om het goed te begrijpen helpt het om te weten dat er een verschil is tussen energie en warmte. Energie is overal om ons heen. Soms in de vorm van warmte, soms chemisch (in bijvoorbeeld een batterij) of potentieel. Potentiële energie zit bijvoorbeeld in een potje pindakaas dat boven op de kast staat. Je hebt die energie er namelijk ingestopt toen je het bovenop de kast zette. Deze energie komt weer vrij als het potje van de kast valt. Energie verandert dan van potentiële in kinetische energie.

Een warmtepomp oogst energie die in de vorm van warmte ligt opgeslagen in een bron als lucht, water of bodem. Een warmtepomp zet die energie vervolgens om in warmte die gebruikt kan worden om je woning te verwarmen.

Dat omzetten gebeurt in 4 stappen:

 1. Eerst wordt de energie uit de bron overgedragen aan een koude vloeistof in de warmtepomp. Warmte stroomt van een warm object naar een koud object. Die vloeistof gaat koken en verdampt als het in aanraking komt met de warmte van de bron en neemt daarbij de energie uit de bron in zich op.

 2. Vervolgens wordt het dan ontstane gas heel snel samengeperst in een compressor. Dit zorgt ervoor dat het gas heet wordt. Die compressor zelf heeft elektrische energie nodig. Die komt uit het stopcontact.

 3. De energie uit dat hete gas wordt overgedragen aan het verwarmingssysteem doordat het gas condenseert door het ‘koudere’ water in het verwarmingssysteem. Het gas verandert hierdoor weer in een vloeistof en voilà, de energie uit de bron is verplaatst naar binnen en omgezet in bruikbare warmte voor jouw verwarming of tapwater.

 4. Als laatste stapje wordt de druk van de vloeistof gehaald. Hierbij koelt de vloeistof heel sterk af en kan opnieuw worden gebruikt om energie uit de bron te halen.

Warmtepompboiler

De meeste warmtepompen verwarmen je huis én je water. Sommige werken zo dat ze alleen je huis verwarmen. Er zijn ook warmtepompen die alleen warm tapwater maken. Dit heet een warmtepompboiler.

Werking warmtepomp zorgt voor vermindering CO2-uitstoot

De werking van een warmtepomp zorgt ervoor dat we minder of gas hoeven te gebruiken voor een lekker warm huis. Klinkt een gasloze woning interessant? Als je in het klimaat wilt investeren en jouw CO2-uitstoot wilt verlagen, kan de installatie van een warmtepomp een mooie stap zijn. Wél is het pas echt interessant als je woning aan een aantal voorwaarden voldoet, daar zijn we eerlijk over. ‘Wij smeren je niet even snel online een warmtepomp aan, omdat we die zo graag willen verkopen,’ vertelt Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall. ‘Wij vinden dat de aanschaf van een warmtepomp vraagt om betrouwbaar advies op maat en dat geven we dan ook.’

Zo’n warmtepomp, hoe werkt het qua rendement?

Hoe beter de isolatie van je huis, hoe hoger het rendement van een warmtepomp, zeggen onze experts. Maar het rendement is niet alleen afhankelijk van de isolatie, maar ook van het warmte-afgiftesysteem in de woning. Een warmtepomp werkt het beste met een lage-temperatuursysteem, zoals vloerverwarming of LTV-radiatoren. In een goed geïsoleerde woning met een lage-temperatuurafgiftesysteem hoeft de compressor in de warmtepomp minder hard te werken en is hij dus efficiënter.

Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een warmtepomp een rendement heeft van 300% à 400%. Dat wil zoveel zeggen dat een warmtepomp met behulp van 1 deel stroom in staat is om 3 tot 4 delen energie uit de bron te onttrekken.

De lucht-waterwarmtepomp

De meeste bestaande huizen zijn geschikt voor een lucht-waterwarmtepomp. De lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de lucht. Deze warmte is afkomstig van de zon. De lucht-waterwarmtepomp gebruikt dus eigenlijk zonne-energie. Daarnaast is dat type warmtepomp goedkoper en makkelijker te installeren.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen

Klantvraag: hoe zit het met een lucht-waterwarmtepomp qua werking?

Benieuwd naar de werking van een lucht-waterwarmtepomp? Wij hebben het eigenlijk niet over een lucht-waterwarmtepomp of een grond-waterwarmtepomp, maar over een grondgebonden warmtepomp of een luchtgebonden warmtepomp. Een grondgebonden warmtepomp werkt op energie uit de bodem of (bodem)water. Een luchtgebonden warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Hoewel de bron verschilt, is de werking van een grondgebonden of luchtgebonden waterpomp grotendeels hetzelfde.

Meestal adviseren we luchtgebonden warmtepomp
De meeste huishoudens die kiezen voor een warmtepomp zullen het advies krijgen om een luchtgebonden warmtepomp te nemen. Deze is goedkoper en eenvoudiger te installeren. Vaak wordt dit een lucht-waterwarmtepomp genoemd. De warmtepomp haalt energie uit de lucht en maakt hier warmte van om leidingen en vloerverwarming mee te verwarmen.

De energie die een warmtepomp uit de lucht of de grond haalt, komt zelf natuurlijk ook ergens vandaan. En die energie komt niet uit het binnenste van de aarde, zoals weleens gedacht wordt, maar van de zon. Een warmtepomp gebruikt dus eigenlijk zonne-energie.