1. Home
  2. Isolatie
  3. Muurisolatie binnenkant

Muurisolatie aan de binnenkant

Je kunt de buitenmuur van je huis ook van binnenuit isoleren. Meestal doe je dit als spouwmuurisolatie of gevelisolatie niet mogelijk is. Het isoleren van je muur zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Wat is muurisolatie van binnen?

Om de buitenmuur van je huis te isoleren breng je een laag isolatie aan de binnenkant van de muur aan. Dat gebeurt meestal met een voorzetwand.

Er wordt een houten of metalen rooster aan de draagmuur verankerd. Daar komen gips- of spaanplaten tegenaan. De ruimte ertussen wordt gevuld met isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswolvlokken. 

Wanneer isoleer je de muur van binnen?

Als je muren hebt zonder spouw (enkelsteens muren) dan is isolatie aan de binnenkant een goede oplossing. Je kunt het ook als aanvulling op je spouwmuurisolatie doen.

Je kunt ook de muren aan de buitenkant van je huis isoleren.

Voordelen van muurisolatie binnen

Meteen na het plaatsen van de voorzetwand is het lekker warm in huis. De muren voelen niet meer koud aan en er ontsnapt geen warmte. Dus je energierekening gaat flink omlaag. Bovendien heb je weer strakke muren. 

Er zijn ook nadelen

Muurisolatie van binnen neemt ruimte in beslag, de muur komt gemiddeld zo'n 10 cm de kamer in. De aansluiting bij kozijnen, stopcontacten en plinten moet je aanpassen. En radiatoren moeten verplaatst worden. 

Kosten en besparingen

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer ongeveer €1200,- (30m2) als je de voorzetwanden zelf plaatst.

Als je het door een bedrijf laat doen, ben je ongeveer €3000,- kwijt. Je bespaart per jaar ongeveer €230,- aan energiekosten. (cijfers Milieu Centraal)

Subsidie op muurisolatie


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Klik op 'Lees meer' om te zien hoeveel subsidie er beschikbaar is.


Goed om te weten

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp) en voor aansluiting op een warmtenet.
Lees meer

Deel deze pagina