1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen bij glasisolatie

Als je van plan bent om je glas te vervangen is het slim om eens goed naar je kozijnen te kijken. Want door verouderde kozijnen kan er warmte ontsnappen uit je huis. Met isolerende kozijnen heb je hier minder last van (bron: Milieu Centraal)

Subsidie op isolerende kozijnen

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op een warmtenet.

Lees meer over subsidie op isolatie

Soorten isolerende kozijnen

Kozijnen worden al jaren van hout gemaakt, want hout isoleert goed. Het heeft alleen om de 5 jaar wel een lik verf nodig. Aluminium kozijnen zijn wel onderhoudsvrij. Om goed te isoleren zijn ze gevuld met kunststof.

Kunststof kozijnen zijn steeds populairder; ze isoleren goed en zijn onderhoudsvrij. Ook zien ze er niet meer zo 'plastic' uit, maar hebben ze een geprinte houtnerf.  

Zijn je kozijnen nog in goede staat? Vervang dan alleen je glas voor HR++ glas. Dat scheelt in de aanschafkosten. (Bron: Milieu Centraal)

Voordelen van kozijnen vervangen

Isolerende kozijnen verminderen warmteverlies en tocht in je huis. Hiermee gaat je energieverbruik omlaag. Dat scheelt weer in de kosten voor het verwarmen van je woning. Ook knapt je huis ervan op. En je vervangt meteen het hang- en sluitwerk op ramen en deuren.

Tip: Ga je de kozijnen vervangen? We raden je dan aan ook meteen driedubbelglas te nemen. Driedubbelglas is het best isolerende glas. En de extra kosten vallen mee. Isolerende kozijnen met driedubbelglas zijn nauwelijks duurder dan normale kozijnen met HR++ glas. Dit komt door de hogere subsidie op driedubbelglas. (Bron: Milieu Centraal)

Nadelen van kozijnen vervangen

Met isolerende kozijnen heb je minder last van tocht, kou en vocht in huis. En je bespaart op je energiekosten. Houd wel rekening met het volgende:

  • De hoge kosten
    De precieze prijs hangt van verschillende factoren af, zoals het aantal kozijnen en het type kozijnen.  

  • Het is een flinke klus
    Meestal is het wel binnen een paar dagen klaar. 

Tip: het is verstandig om in je isolerende kozijnen of het isolatieglas roosters te laten plaatsen voor de ventilatie in je huis.  

Wanneer moet je de kozijnen vervangen?

Houten kozijnen gaan lang mee. Als je ze goed onderhoudt. Zit er houtrot in? Dan kun je ze misschien nog opknappen. Maar is een kozijn erg aangetast? Dan kun je deze beter vervangen. 

Verouderde aluminium, stalen of kunststof kozijnen kun je ook beter vervangen. Vraag bij twijfel de glaszetter om advies.