1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Muurisolatie binnenkant

Muurisolatie aan de binnenkant

Je kunt de buitenmuur van je huis ook van binnenuit isoleren. Meestal doe je dit als spouwmuurisolatie of gevelisolatie niet mogelijk is. Het isoleren van je muur zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Wat is muurisolatie van binnen?

Om de buitenmuur van je huis te isoleren breng je een laag isolatie aan de binnenkant van de muur aan. Dat gebeurt meestal met een voorzetwand. Er wordt een houten of metalen rooster aan de draagmuur verankerd. Daar komen gips- of spaanplaten tegenaan. De ruimte ertussen wordt gevuld met isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswolvlokken.

Wanneer isoleer je de muur van binnen?

Als je muren hebt zonder spouw (enkelsteens muren) dan is isolatie aan de binnenkant een goede oplossing. Je kunt het ook als aanvulling op je spouwmuurisolatie doen.

Je kunt ook de muren aan de buitenkant van je huis isoleren.

Man met stofmasker en handschoenen plaatst blok glaswol isolatie tegen een wand

Voordelen van muurisolatie binnen

Het plaatsen van een voorzetwand met isolatie heeft meerdere voordelen. Zo voelt je huis prettiger aan met warmere muren. Ook gaat je energierekening omlaag (bron: Milieu Centraal).

Er zijn ook nadelen

Muurisolatie van binnen neemt ruimte in beslag, de muur komt gemiddeld zo'n 10 cm de kamer in. De aansluiting bij kozijnen, stopcontacten en plinten moet je aanpassen. En radiatoren moeten verplaatst worden. 

Kosten en besparingen

De kosten en besparing van een geïsoleerde voorzetwand verschillen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot het te isoleren oppervlakte is en welk isolatiemateriaal je gebruikt.

Subsidie op muurisolatie

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op een warmtenet.

Lees meer over subsidie op muurisolatie

Meer isolatie