Een fossielvrije waardeketen voor de productie van elektrobrandstof voor de luchtvaart

Vattenfall en St1 werken samen aan het ontwikkelen van een synthetische elektrobrandstof voor de luchtvaart. Het vertrekpunt is een onderzoek naar de mogelijkheid van een fossielvrije waardeketen voor de productie van elektrobrandstof uit offshore windenergie. De samenwerking moet uiteindelijk leiden tot de productie van één miljoen m3 elektrobrandstof per jaar.

Eerste leveringen vanaf 2029

Binnen deze samenwerking richt Vattenfall zich op de ontwikkeling van een infrastructuur die moet zorgen voor de levering van waterstof die geproduceerd wordt met de offshore windenergie afkomstig van de westkust van Zweden. St1 zal vervolgens de elektrobrandstof produceren, waarbij het voornamelijk gaat om duurzame vliegtuigbrandstof. Het is de bedoeling om zo op termijn met behulp van fossielvrije waterstof per jaar één miljoen m3 elektrobrandstof te produceren. Wat ongeveer gelijk is aan de jaarlijkse vraag naar vliegtuigbrandstof van de luchthaven Stockholm Arlanda. De verwachting is dat de eerste druppels van de brandstof vanaf 2029 zullen kunnen worden geleverd.

Enorm potentieel  

Twee derde van de Zweedse koolstofdioxide-emissies (CO2) in 2022 is afkomstig van de industrie- en transportsector. Naast de samenwerking op het gebied van elektrobrandstof voor de luchtvaart, werkt Vattenfall ook samen met bedrijven in de industrie. Gebruikmakend van fossielvrij waterstofgas ziet Vattenfall een enorm potentieel om met behulp van directe en indirecte elektrificatie een enorme CO2-reductie te realiseren bij bijvoorbeeld raffinaderijen en petrochemische bedrijven aan de Zweedse westkust.

"Ik ben erg blij dat we samenwerken met St1, twee bedrijven die de ambitie delen om klimaatverandering tegen te gaan. Voor Vattenfall staat de elektrificatie van de samenleving en de industrie centraal in onze bedrijfsstrategie."

Anna Borg, President en CEO van Vattenfall

Bekijk ook

Onze Industrie-specialisten staan voor u klaar!

Duurzame energieoplossingen voor de industrie

De Nederlandse industriesector staat voor de grote uitdaging om de CO2-uitstoot in 2030 met bijna 50% terug te dringen. Wij bieden onze industriële klanten daarvoor de producten en diensten om dat mogelijk te maken.

Duurzame oplossingen voor de industrie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering