Maarel Orchids bespaart door slimme in- en verkoop van energie

Met twee warmtekrachtkoppelingen wekt Maarel Orchids sinds 2007 zelf energie op. Met de vrijkomende warmte worden de orchideekassen verwarmd, terwijl de elektriciteit gebruikt wordt voor koeling en belichting. Wat Maarel Orchids niet zelf gebruikt, levert het bedrijf terug aan het net. Efficiënt én kostenbesparend.

De ambities van Maarel Orchids

In- en verkopen van elektriciteit

De totale jaarlijkse elektriciteitsproductie bij Maarel Orchids bedraagt circa 30.000 MWh. Veel van deze opgewekte energie gebruikt de kweker zelf; het overschot levert Maarel Orchids terug aan het net. Om zo slim mogelijk terug te kunnen leveren én zelf energie te verhandelen, heeft het bedrijf gekozen voor ons  HandelsPlatform. Met deze slimme online oplossing heeft Maarel Orchids direct toegang heeft tot de EPEX en LEBA markt. Zo kan het makkelijk en veilig zelf energie in- en verkopen. 

logo maarel orchids

Maarel Orchids kweekt ca. 50 variëteiten van de Phalaenopsis orchidee in Maasdijk, gemeente Westland. Deze locatie is 9,5 hectare groot, en behoort daarmee tot een van de grotere orchideeënkwekerijen in Nederland. Het bedrijf met bijna 100 werknemers produceert zo’n zes miljoen orchideeën per jaar.

Zo scherp mogelijk inkopen en verhandelen

Als de WKK-systemen van Maarel Orchids voluit werken, verbruiken ze ruim 1.600 m3 gas per uur. Heeft Alphons Alsemgeest gas op het juiste moment ingekocht waardoor hij €0,01 per m3 goedkoper uit is dan het reguliere tarief, dan geeft het bedrijf €16 per uur minder uit. Op jaarbasis heb je het dan bij 5.000 draaiuren per WKK over een kostenbesparing van €80.000,-.

Alphons Alsemgeest

Alphons Alsemgeest

Scherp inkopen en overschotten terugleveren

Een orchidee is een tropische plant die langzaam groeit. Bij Maarel Orchids worden het hele jaar door orchideeën gekweekt en dus start de teeltcyclus de ene keer in de zomer, de andere keer in de winter. Het eerste half jaar heeft de plant 30ºC nodig, gevolgd door zes weken van 20ºC, waarna de orchidee de laatste 14 weken het best gedijt bij kamertemperatuur.

Hoe houdt Maarel Orchids de kosten laag?

Het is duidelijk dat de kostprijs van een orchidee in grote mate bepaald wordt door de energierekening. Zo laag mogelijke energiekosten zijn dan ook de reden dat energiemanager Alphons Alsemgeest samen met een extern adviesbureau en Vattenfall het energiebeleid scherp monitort om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie.

Kerncijfers Maarel Orchids

 • 9,5 hectare productiekassen
 • 2 WKK’s met een gezamenlijk vermogen van 6 MW
 • 9 MCM verbruik per jaar
 • 17 GWh verbruik per jaar
 • 13 GWh Teruglevering per jaar

Doelstellingen

 • Energiekosten zo laag mogelijk houden
 • Gas zo scherp mogelijk inkopen
 • Elektriciteit zo gunstig mogelijk verhandelen

Resultaten

 • De mogelijkheid om stroomoverschotten te verhandelen
 • Lagere energiekosten

Alphons Alsemgeest:

"De ambitie van het bedrijf op energiegebied is om zo scherp mogelijk gas in te kopen en om elektriciteit die we over hebben zo gunstig mogelijk te verhandelen."

 


Ook kosten besparen door zelf energie te verhandelen?

Met ons HandelsPlatform krijgt u automatisch toegang tot de actuele marktprijzen en ontvangt u heldere rapportages.

Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek

In de winter heeft de kwekerij veel warmte nodig om de kassen op temperatuur te houden. In de zomer is er juist koeling nodig. Het is spannend om dit goed en efficiënt te beheren. 

 

Alphons Alsemgeest, Energiemanager bij Maarel Orchids

Meer voorbeelden uit de praktijk

 • Verschillende vormen van duurzaamheid bij Reefresh Kwekerijen

  Lees verder
 • Voor veredelaar Royal Van Zanten is duurzaam telen een must

  Lees verder
 • Tuinder Greenbrothers beheerst de energiekosten optimaal

  Lees verder
De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 020 892 01 80 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).