1. Grootzakelijk
 2. Energie inkopen
 3. Hoe koopt uw energieleverancier in?

Hoe koopt uw energieleverancier in?

Energieleveranciers kopen hun gas en elektriciteit in op de groothandelsmarkten. Zo wordt gas in Nederland verhandeld op de LEBA markt en elektriciteit op de EPEX of ICE ENDEX markt. We geven u een overzicht van de belangrijkste markten in Nederland.

De spot- en termijnmarkt

Via groothandelsmarkten spot- en termijnmarkt zijn verschillende soorten energiecontracten te koop. Het gaat om contracten waarbij energie wordt afgenomen voor verschillende termijnen en tijdstippen. De markten bestaan uit deelmarkten die gekenmerkt worden door het type contract dat wordt aangeboden. 

We maken hierbij onderscheid tussen:

 1. Spotmarkt: hier worden contracten gesloten voor energie die dezelfde of de volgende dag geleverd wordt. Dit noemen we ook wel de dagmarkt.

 2. Termijnmarkt: hier worden contracten gesloten tussen twee partijen voor de levering van elektriciteit of gas in de toekomst. De prijs wordt vooraf afgesproken. Dit zijn zogenaamde future-contracten. Dit noemen we ook wel de forwardmarkt.

De belangrijkste energie groothandelsmarkten

Spotmarkten

 • LEBA: TTF Day-Ahead markt voor gas. Op deze markt wordt gaslevering voor de volgende dag verhandeld tegen Day-Ahead prijzen.
 • EPEX: beurs voor elektriciteit. Op deze markt wordt elektriciteit verhandeld voor elk uur van de volgende dag tegen Day-Ahead prijzen.

Termijnmarkten

 • ICE Endex: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor elektriciteit. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand, kwartaal, jaar) verhandeld.
 • ICE Endex TTF: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor aardgas die zijn aangewezen door het ministerie van Economische Zaken. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand, kwartaal, jaar) verhandeld.

Welke andere markten zijn er?

 • OTC: dit staat voor 'Over The Counter'. Dit zijn transacties in elektriciteit en gas die niet via de beurs gaan. Het is handel tussen professionele handelaren onderling, waaronder energieleveranciers.
 • Onbalansmarkt: een elektriciteitsmarkt waar tekorten en overschotten aan elektriciteit in balans gebracht worden. De prijs wordt door TenneT vastgesteld op basis van vraag en aanbod gedurende de dag zelf.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Risico's spreiden

Elke ondernemer heeft verschillende wensen en behoeften als het gaat om de inkoop van energie. Voor industriële bedrijfsprocessen is er vaak flink wat energie nodig. Grote hoeveelheden elektriciteit om een productielijn te laten draaien en/ of gas voor de verwarming van kassen. In dergelijke gevallen kan het gespreid inkopen van energie lonen. Want daarmee spreidt u uw inkooprisico’s en kunt u inspelen op de marktontwik­kelingen. U kunt ook kiezen voor een vooraf instelbare inkoopstrategie. Daarmee bespaart u flink wat tijd en helpt het u bij het spreiden van risico's.

Hulp nodig?

Wilt u weten welke energie-inkoopstrategie het best bij uw bedrijf past? Neem dan contact op met de Markt Expertise Desk. Zij helpen u graag bij het bepalen van de juiste strategie.

Gespreid inkopen via een inkoopstrategie

Voor onze klanten hebben wij een aantal inkoopstrategieën waaruit u kunt kiezen

 1. Gemiddelde prijsstrategie: u koopt gedurende een bepaalde periode elke dag een evenredig stukje in tegen de ICE Endex End-Of-Day prijzen van die dag. Hiermee realiseert u dan de gemiddelde marktprijs.
 2. Dynamische prijsbewaking: u krijgt een notificatie wanneer de marktprijzen meer stijgt dan dat u hebt aangegeven t.o.v. het laagste punt in de periode daarvoor.
 3. Gelimiteerde marktprijzen: u krijgt een notificatie wanneer de marktprijzen buiten uw aangegeven grenzen komen.

Efficiënter inkopen met inkoopstrategieën

Alleen bij Vattenfall kunt u nu kiezen voor een vooraf instelbare inkoopstrategie. Daarmee bespaart u flink wat tijd en helpt het u bij het spreiden van uw inkooprisico's. Hoe dit precies werkt kunt u zien in deze korte animatievideo.

Dit zou u ook kunnen interesseren

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering