1. Grootzakelijk
 2. Energie inkopen
 3. Hoe koopt uw energieleverancier in?

Hoe koopt uw energieleverancier in?

Energieleveranciers kopen hun gas en elektriciteit in op de groothandelsmarkten. Zo wordt gas in Nederland verhandeld op de Title Transfer Facility (TTF) en elektriciteit op de EPEX. We geven u een overzicht van de belangrijkste markten in Nederland.

De spotmarkt en forwardmarkt

Via groothandelsmarkten spot- en forwardmarkt zijn verschillende soorten energiecontracten te koop. Het gaat om contracten waarbij energie wordt afgenomen voor verschillende termijnen en tijdstippen. De markten bestaan uit deelmarkten die gekenmerkt worden door het type contract dat wordt aangeboden. 

We maken onderscheid tussen:

 1. Spotmarkt: hier worden contracten gesloten voor energie die dezelfde of de volgende dag geleverd wordt. Dit noemen we ook wel de dagmarkt.

 2. Forwardmarkt: hier worden contracten gesloten tussen twee partijen voor de levering van elektriciteit of gas in de toekomst. De prijs wordt vooraf afgesproken. Dit zijn zogenaamde future-contracten. Dit noemen we de termijnmarkt.

De belangrijkste energie groothandelsmarkten

Spotmarkten

 • LEBA: TTF day-ahead-markt voor gas. Op deze markt wordt gaslevering voor de volgende dag verhandeld tegen day-ahead-prijzen.
 • EPEX: beurs voor elektriciteit. Op deze markt wordt elektriciteit verhandeld voor elk uur van de volgende dag tegen day-ahead-prijzen.

Markten in forwardcontracten

 • ICE ENDEX: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor elektriciteit. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/ kwartaal/ jaar) verhandeld.
 • ICE ENDEX TTF: dit is in Nederland de marktplaats voor future-contracten voor aardgas die zijn aangewezen door het ministerie van Economische Zaken. Hier worden prijzen voor vaste termijnen (maand/ kwartaal/ jaar) verhandeld.

Welke andere markten zijn er?

 • OTC: dit staat voor 'Over The Counter'. Dit zijn transacties in elektriciteit en gas die niet via de beurs gaan. Het is handel tussen professionele handelaren onderling, waaronder energieleveranciers.
 • Onbalansmarkt: een elektriciteitsmarkt waar tekorten en overschotten aan elektriciteit in balans gebracht worden. De prijs wordt door TenneT vastgesteld op basis van vraag en aanbod gedurende de dag zelf.

Zelf energie in- en verkopen

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Elke ondernemer heeft verschillende wensen en behoeften als het gaat om de inkoop van energie. Voor industriele bedrijfsprocessen is er vaak flink wat energie nodig. Grote hoeveelheden elektriciteit om een productielijn te laten draaien en/of gas voor de verwarming van kassen. In dergelijke gevallen kan het gespreid inkopen van energie lonen. Want daarmee spreidt u uw inkooprisico’s en kunt u inspelen op de marktontwik­kelingen. U kunt ook kiezen voor een vooraf instelbare inkoopstrategie. Daarmee bespaart u flink wat tijd en helpt het u bij het spreiden van risico's.

Wilt u weten welke energie-inkoop strategie het best bij uw bedrijf past? Neem dan contact op met de Markt Expertise Desk. Zij helpen u graag bij het bepalen van de juiste strategie.

Gespreid inkopen tegen marktconforme prijzen

Wanneer u energie in- en/ of verkoopt via ons handelsplatform krijgt u toegang tot verschillende handelsmarkten. Daarop koopt en verkoopt u gespreid in tegen marktconforme prijzen, op basis van inkoopblokken.

"Vattenfall ondersteunt ons door technische analyses en up-to-date informatie in de prijzen. Zo creëert ze voor ons de juiste omstandigheden om te handelen op de energiemarkt."

Wilfried Martens, Energiemanager bij Greenbrothers

Dit zou u ook kunnen interesseren

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering