Ruud Zanders is een Klimaatondernemer. Klimaatondernemers zijn ondernemers en bedrijven die het veranderende klimaat niet als bedreiging zien, maar als een kans. Ruud groeide op tussen de kippen op het pluimveebedrijf van zijn ouders. Na het faillissement in 2007 moest hij helemaal opnieuw beginnen en gooide hij uiteindelijk het roer compleet om. Zijn doel: het eerste klimaatneutrale ei ter wereld op de markt brengen. Weten hoe? Bekijk de video.

Ruud Zanders is een Klimaatondernemer

Een kippenstal waar rekening wordt gehouden met kip, mens en milieu

Oprichting pluimveebedrijf Kipster

Samen met de Universiteit van Wageningen werkte Ruud al aan het concept van de ‘Rondeelstal’: een kippenstal waar rekening gehouden wordt met kip, mens en milieu. Hier ontdekte Ruud dat er markt is voor duurzame eieren en dat het ook anders kan. Of sterker nog. Dat het anders móet. Vanuit die duurzame overtuiging ging Ruud aan de slag met een eigen concept en richtte hij in 2018 pluimveebedrijf Kipster op, in het Limburgse Oirlo. Daar kwam het allereerste klimaatneutrale ei ter wereld.

Klimaatneutraal: CO2-besparingen en zonnepanelen

We gaan langs bij de revolutionaire boerderij van Kipster en ontdekken wat de eieren van Ruud nou precies klimaatneutraal maakt. Zo voert Ruud zijn kippen met de resten van bakkerijen en met bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Dit levert een CO2-besparing op van 50%. En met zijn speciale eierdozen van aardappelzetmeel bespaart Ruud in vergelijking met een normale eierdoos zo’n 90% aan CO2. Maar er is ook goed nagedacht over de energievoorziening. De boerderij heeft geen gasaansluiting en boven op het dak liggen 1100 zonnepanelen. Deze wekken genoeg energie op om het hele bedrijf draaiend te houden.

Vraag vanuit het buitenland

Kipster groeit en er is veel vraag naar de klimaatneutrale eieren, ook vanuit het buitenland. Ruud is bezig met de uitbreiding van zijn concept naar België, Frankrijk, Duitsland en Amerika.

Het allereerste klimaatneutrale ei ter wereld

Ruud Zanders is een Klimaatondernemer

"Het kan wél: op een andere manier eieren produceren. En de consument wil het ook nog, onze eieren zijn altijd uitverkocht."

Ruud Zanders, oprichter Kipster

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich sterk in voor 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Bekijk de video’s.

Duurzaam advies. En altijd een scherpe prijs.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering