1. Grootzakelijk
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Elektrificatie van transport

De elektrificatie van transport transformeert onze toekomst

Wij zetten ons in om de samenleving te elektrificeren als een manier om het tij tegen klimaatverandering te helpen keren. Elektrificatie zal een belangrijke factor zijn voor het verminderen van de CO2-uitstoot voor bedrijven, industrieën en de samenleving als geheel, waardoor fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen door fossielvrije energie. Transport is goed voor ongeveer een derde van het wereldwijde energieverbruik. Hiermee staat de transportsector centraal in de realisatie van een duurzamer energiesysteem.

Manieren om het tij te keren

Wij verwachten dat e-mobiliteit een sleutelrol zal spelen bij het oplossen van veel van de uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd met betrekking tot energieverbruik en verstedelijking. Goed bereikbare laadinfrastructuur is een voorwaarde voor de transitie naar elektrisch rijden.

Infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen

De uitbreiding van de laadpaalinfrastructuur is belangrijk om aan de groeiende behoefte aan elektrisch laden te voldoen. Wij zijn daarom betrokken bij verschillende projecten om dit mogelijk te maken, door het doorverkopen van en te investeren in openbare en snellaadpunten. In Nederland exploiteren wij ongeveer 6.800 openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen in Amsterdam en verschillende andere steden. In Zweden bouwen wij zelf en samen met partners openbare en snellaadstations op strategische locaties in het hele land. En ook in Duitsland investeren we in de uitbouw van het openbare snellaadnetwerk. Zo zijn we  voortdurend in gesprek met bedrijven, steden en gemeenten om een ​​duurzame laadinfrastructuur te helpen ontwikkelen.

2,5 miljoen laadsessies per jaar

Bijna 300.000 EV-rijders hebben al gebruik gemaakt van onze InCharge-laadstations en de 2,5 miljoen laadsessies per jaar tonen duidelijk aan dat elektrisch rijden en opladen het nieuwe normaal wordt. Wij bieden ook eenvoudige en slimme oplaadboxen voor eigenaren van elektrische auto's, organisaties en bedrijven die het opladen van elektrische voertuigen willen aanbieden aan werknemers, huurders en bezoekers. In totaal exploiteren wij zo'n 30.000 oplaadpunten in Noord-Europa.

25 keer meer oplaadpunten

Wij investeren de komende decennia niet alleen miljarden in nieuwe fossielvrije elektriciteitsproductie, maar hebben ook de ambitie om in 2030 vijfentwintig keer meer oplaadpunten voor elektrische voertuigen te exploiteren dan in 2020. Dat is in totaal een half miljoen eenheden.

Elektrisch rijden: alles wat we doen in één filmpje

Bij InCharge doen we er alles aan om elektrisch rijden zo makkelijk mogelijk te maken. Bent u benieuwd hoe we dat doen? En wat u daaraan hebt? Bekijk dan de video.

Onze oplossingen voor de transportsector

Energietransitie biedt kansen en vraagt om samenwerking

De energietransitie biedt Nederland een unieke kans om de economie duurzaam te moder­niseren en de concurrentiepositie te versterken. Voorwaarde is wel dat bedrijven én overheden samen de handschoen oppakken en elkaar verder helpen. Lees hier meer over in de gesprekken die Alexander van Ofwegen (CFO Vattenfall) had met drie executives van vooraanstaande Nederlandse bedrijven.

Lees het essay (pdf)

Ook interessant om te weten

Fossielvrij leven binnen één generatie

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte.

Bel 020 892 01 80 (van 9.00 tot 17.00 uur)

Stroometiket 2021

In het stroometiket van 2021 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.
Stroometiket 2021

Platinum status voor Vattenfall

Na de gouden CSR Rating in 2018 en 2019 (ook geldig over 2020) en de platinum CSR Rating van 2021, heeft Vattenfall nu ook in 2022 de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

2019 ecovadis gold.jpg EcoVadis platinum 2021Platinum 2022

De platinum ranking betekent dat wij tot de top 1% behoren van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie.