Ook als je elektrisch rijdt, kun je gerust zijn dat je je bestemming haalt

Ontdek hoe we nu de weg vrijmaken voor elektrisch rijden, voor een fossielvrij leven straks.

Elektrisch rijden: ga samen met ons op weg

Ongeveer een derde van alle energie die we wereldwijd verbruiken, gaat naar transport. Dat betekent dus, dat elektrisch rijden (e-mobility) en elektrisch produceren (elektrificatie) een enorme rol spelen in onze overgang naar een duurzame toekomst.

Als we versneld over willen stappen op e-mobility, moeten we zorgen dat we overal eenvoudig kunnen opladen. We doen dan ook mee aan verschillende projecten die gewone én snellaadpunten breed toegankelijk maken. We doen dit door oplaadpunten bij je thuis te plaatsen, bij je bedrijf en langs de weg - in Nederland, Zweden, Noorwegen en Duitsland.

Elektrisch rijden

Eén van de grootste oplaadnetwerken van Europa

Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam vervoer. Elektrische auto’s spelen een belangrijke rol in het bereiken van die toekomst. Maar als we met meer elektrische auto’s rijden, hebben we ook meer oplaadpunten nodig - onderweg, op ons werk, thuis en op vakantie. Daarom hebben wij ons oplaadnetwerk InCharge aangelegd. Ook daarmee stimuleren we de overgang naar e-mobiliteit, dit helpt ons om ons doel fossielvrij leven binnen één generatie te bereiken.

Ons InCharge netwerk heeft impact in heel Noord-Europa. In Nederland is het een van de grootste openbare oplaadnetwerken. In heel Zweden en Duitsland bouwen we nu, samen met onze partners, zowel openbare oplaadpunten als snellaadstations.

In totaal hebben we in Europa nu ongeveer 30.000 operationele oplaadpunten en dat aantal groeit snel. Zo gebruikten al meer dan 250.000 bestuurders onze oplaadstations, we zien dan ook dat elektrisch rijden het nieuwe normaal aan het worden is.

Elektrisch rijden over een lange brug over water

Slim sneller laden met stroomoverschot

Omdat e-mobiliteit steeds groter wordt, net als de vraag naar duurzamere manieren van transport, is het belangrijk dat we de overstap naar fossielvrij transport makkelijker maken. Bij Vattenfall werken we aan toonaangevende projecten waarmee we sommige obstakels die er nu bestaan voor mensen de switch maken, uit de weg willen ruimen.

Met InCharge laten we dus al zien hoe we onze samenleving elektrificeren. Onlangs lanceerden we ook Flexpower Amsterdam. Het resultaat van een project met de gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander, bouwbedrijf Heijmans, de Hogeschool van Amsterdam en het Nederlandse innovatiecentrum voor slim laden ElaadNL.

Vrouw staat naast haar auto en kijkt op haar mobiel - Elektrisch rijden

Het doel van Flexpower is het geven van een flinke boost in e-mobiliteit voor Amsterdam en de voorbereiding van de stad op een toekomst op enkel stroom. Flexpower varieert slim in de snelheid waarmee je je auto oplaadt. Bepalend voor die snelheid is de hoeveelheid beschikbare stroom op het net en het aantal andere auto's dat op dat moment wordt opgeladen. Zodra er meer stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld overdag dankzij zonnepanelen of 's nachts omdat er weinig ander verbruik is, laden aangesloten auto’s op met maximale snelheid. Door deze uitgekiende variatie kunnen we meer oplaadpunten aansluiten op hetzelfde plaatselijke elektriciteitsnet.

Hoorde ik daar CAKE?

We zorgen niet alleen voor de oplaadinfrastructuur, we gaan ook mee de weg op. Samen met CAKE, een Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, werken we namelijk aan de ontwikkeling van de eerste fossielvrije motorfiets ter wereld. Met elkaar combineren we onze wetenschappelijke en technische inzichten en dat schiet op: in 2025, zal de motorfiets klaar zijn voor commerciële productie.

“Ook deze samenwerking laat uitstekend zien hoe we met onze fossielvrije expertise bijdragen aan een totaal ander product, op weg naar nul uitstoot,” aldus Annika Ramköld, Head of Corporate Sustainability bij Vattenfall.